Διαπραγμάτευση «θρίλερ» για τη δόση

Διαπραγμάτευση «θρίλερ» για τη δόση

Νέος γύρος συσκέψεων Στουρνάρα-Τρόικας με κορυφαίους υπουργούς - Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφραζε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «αύριο μπορεί να κλείσουμε»

 Διαπραγμάτευση «θρίλερ» για τη δόση
«Ορθοπεταλιά» για να κλείσει άμεσα το θέμα των απολύσεων και μετατάξεων στο δημόσιο, αλλά και όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα, από κυβέρνηση και Τρόικα. Και σήμερα συνεχίζεται η «παρέλαση» υπουργών από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς πριν λίγο έφτασε στο υπουργείο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης.

Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου είχαν σύσκεψη το απόγευμα στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα με τα τεχνικά κλιμάκια και την ομάδα του Μπομπ Τράα, για να βρουν «εδώ και τώρα» λύση, πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα για το Γιούρογκρουπ ο κ.Στουρνάρας.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφραζε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «αύριο μπορεί να κλείσουμε. Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα».

Ωστόσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ή και αντικρουόμενες.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο σύνολο του προγράμματος» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θεωρώντας πως ισχύουν οι απαιτήσεις για 4.000 απολύσεις φέτος και 11.000 το 2015. «Εκτιμώ ότι θα υπάρξει συμφωνία αύριο. Τους προτείνουμε αλλαγές που έχουμε συμφωνήσει σε κυβερνητικό επίπεδο» ανέφερε σχετικά άλλη πηγή.

Στελέχη του Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζαν πως «η Τρόικα δέχεται τις απολύσεις στην ΕΡΤ. Οι απολύσεις έχουν γίνει», αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Τρόικα βάζει νέα εμπόδια και επιμένει να μετρά τον «καθαρό» αριθμό των απολύσεων -χωρίς τις επαναπροσλήψεις- ενώ εξετάζει με επιφύλαξη το σχέδιο μετατάξεων που της παρουσιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

Κλείσιμο
Ωστόσο την κυβέρνηση έχουν θορυβήσει οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς δόση η χώρα μας επειδή, αν δεν ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, το επόμενο Γιούροργκρουπ προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό, υπό το φόβο τυχόν αδυναμίας πληρωμής των ομολόγων ύψους 2,2 δισ. που πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε πως «δεν θα φύγει η Τρόικα από την Αθήνα αν δεν κλείσει η συμφωνία για το δημόσιο».

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο των περικοπών συντάξεων, καθώς  ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου είχε επίσης συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα που χειρίζεται το  θέμα της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις. Φαίνεται να φεύγει από το «τραπέζι» όμως  το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του lock out, όπως ζητούσε η Τρόικα. «Τους το ξεκόψαμε από την αρχή» τόνιζε αρμόδιος παράγοντας.
 
Για το θέμα των περικοπών ΕΟΠΥΥ αναμένεται και νέος γύρος διαβουλεύσεων των κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα. Παράλληλα διεξάγεται νέα μαραθώνια σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια για τον νέο φόρο ακινήτων, ενώ στις επτά το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει και η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης