Τόμσεν: «Οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Έλληνες»

Τόμσεν: «Οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Έλληνες»

Έθεσε θέμα μείωσης συντάξεων στον Βρούτση – Όλος ο διάλογος με τον υπουργό Εργασίας

Τόμσεν: «Οι Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από τους Έλληνες»
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, έθεσε όχι μια, άλλα τρεις φορές θέμα μείωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το οποίο δημοσιεύει και τους επίμαχους διαλόγους, ο Τόμσεν υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο ψαλίδι στις ήδη μειωμένες συντάξεις, καθώς, όπως είπε, στη Γερμανία η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 830 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι στα 915 ευρώ.

Η πρόταση-βόμβα ήρθε καθώς οι δανειστές θεωρούν αμφίβολο ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι θα κλείσει η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που, όπως είπαν, είναι γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο το δημοσίευμα, η συζήτηση ξεκίνησε από ερώτηση του Ματίας Μορς για τις προόδους στο θέμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών που θα έπρεπε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου, αλλά θα είναι έτοιμο μετά από περίπου 2 μήνες, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες προβάλλουν προσκόμματα στη διάταξη που θα βάζει ιδιώτες, αντί διοικητικούς, ως επικεφαλής του ΚΕΑΟ.

Ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει απάντησε σε έναν με δύο μήνες. Εκεί ήρθε και η παρέμβαση του Π. Τόμσεν.

Ο διάλογος Τόμσεν-Βρούτση

Κλείσιμο
Τόμσεν: «Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;
»

Βρούτσης: «Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους».

Τόμσεν: «Δεν σας είπα τι να κάνετε, αλλά μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε, να συζητήσετε το θέμα των συντάξεων; Υπάρχουν αποκλίσεις σε πολλά μέτρα. Δεν βλέπουμε πώς θα καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό που είναι 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Άλλωστε το μέσο επίπεδο των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στα 915 ευρώ, όταν σε άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, το μέσο επίπεδο είναι στα 830 ευρώ».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται τέτοια επιλογή και η συζήτηση προχωρά σε άλλα θέματα. Το θέμα όμως είναι ότι το νέο ψαλίδισμα των συντάξεων μπήκε στο τραπέζι, συνδεόμενο μάλιστα με την εμπλοκή που υπάρχει στη ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία.

Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης