Ομόλογα αντί για ρευστό για τις μετοχές των τραπεζών (upd)
«Να βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν την αγορά με περισσότερα «φθηνά δάνεια» ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας από τους μεγαλοτραπεζίτες, τους οποίους κάλεσε σήμερα στο γραφείο του για να συζητήσουν το πρόβλημα της ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία.
Έξι και πλέον μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε στους διοικητές των πέντε μεγάλων τραπεζών (Εθνικής, Εμπορικής, Alpha, Πειραιώς Eurobank και Αγροτικής) να καταθέσει νέα τροπολογία που
«Να βάλουν πλάτη» και να στηρίξουν την αγορά με περισσότερα «φθηνά δάνεια» ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας από τους μεγαλοτραπεζίτες, τους οποίους κάλεσε σήμερα στο γραφείο του για να συζητήσουν το πρόβλημα της ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία.
Έξι και πλέον μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας υποσχέθηκε στους διοικητές των πέντε μεγάλων τραπεζών (Εθνικής, Εμπορικής, Alpha, Πειραιώς Eurobank και Αγροτικής) να καταθέσει νέα τροπολογία που θα αλλάζει τους όρους χορήγησης της κρατικής βοήθειας, για να φτάσει κάποια στιγμή η κρατική βοήθεια και στους δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο εβδομάδες από το Πάσχα το υπουργείο θα ετοιμάσει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευκρινίζονται όλα τα τεχνικά ζητήματα και οι λεπτομέρειες σχετικά με τις αποτιμήσεις των ομολόγων που θα λάβουν οι τράπεζες από το δημόσιο ως τίμημα για τις προνομιούχες μετοχές που θα εκδώσουν.
Με την διευθέτηση της εμπλοκής που είχε δημιουργηθεί, θα μπορέσει να υλοποιηθεί το σκέλος του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο η σχετική τροπολογία θα αποσταλεί πρώτα στις Βρυξέλλες, για να λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.
Ο Γιάννης Παπαθανασίου πάντως έκανε παράπονα και νέες συστάσεις στους τραπεζίτες επειδή το «φθηνό ρευστό» δεν φτάνει στην αγορά. Τις κάλεσε να «χαλαρώσουν τα λουριά» και να «βάλουν πλάτη», να κοιτάξουν τις επιχειρήσεις με βάση τις προοπτικές τους και όχι τη σημερινή κατάσταση.
Οι τραπεζίτες υποσχέθηκαν πως θα ανταποκριθούν σταδιακά ώστε, στο τέλος του έτους, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να φτάσει σε τουλάχιστον 8%, αντί 6% που διαφαινόταν να διαμορφώνεται με βάση την ως τώρα κατάσταση και έναντι 16% πέρυσι και 10% που έθετε ως στόχο η κυβέρνηση στις αρχές του έτους.
Τα είπαν και για το ΤΕΜΠΜΕ
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πρόοδος των εκταμιεύσεων του ΤΕΜΠΜΕ όπου παρατηρείται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βελτίωση της κατάστασης, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το δεύτερο πακέτο του ΤΕΜΠΜΕ.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για δανειοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ οι οποίες είχαν υποβληθεί τις τράπεζες και είχαν προεγκριθεί και είχαν αποσταλεί προς τελική έγκριση στο ΤΕΜΠΜΕ.
Οι αιτήσεις αυτές οι οποίες είχαν υποβληθεί στο ΤΕΜΠΜΕ μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου δηλαδή έως την εξαγγελία του δεύτερου μέρους του προγράμματος θα εκταμιευθούν με βάση τα προνόμια του πρώτου προγράμματος, δηλαδή με την εγγύηση του δημοσίου και τη γενναία επιδότηση του επιτοκίου.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από κει και μετά θα εκταμιευθούν μόνο με την εγγύηση του δημοσίου χωρίς επιδότηση του επιτοκίου, δηλαδή με πολύ πιο υψηλό κόστος.
Τέλος, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της ανακατανομής του πακέτου για το σκέλος των ομολόγων που έχει υψηλό κόστος για τις τράπεζες με αποτέλεσμα αυτές να μην το χρησιμοποιούν. Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στο υπουργείο και όπως φαίνεται εξακολουθεί να εκκρεμεί μέχρι νεωτέρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr