Έρχονται πρόστιμα στην Deutsche Βahn για μίζες στην Ελλάδα

Έρχονται πρόστιμα στην Deutsche Βahn για μίζες στην Ελλάδα

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι δεν θα συμμετάσχουν ξανά σε δουλειές στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής

Έρχονται πρόστιμα στην Deutsche Βahn για μίζες στην Ελλάδα
Δωροδοκίες των γερμανικών σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και άλλες χώρες ερευνά η εισαγγελία της Φραγκφούρτης, για χρήματα (μίζες) που έδωσαν αναφορικά με δουλειές σε τέσσερις χώρες της Αφρικής – Αλγερία, Λιβύη, Ρουάντα, Ταϊλάνδη - αλλά και στην χώρα μας, το διάστημα από το 2002 έως και το 2006, εξέλιξη που προμηνύει βαριές «καμπάνες» πολλών χιλιάδων ευρώ.

Με ειδική αναφορά στην Ελλάδα το σημερινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Η Deutsche Βahn λέει αντίο στην Ελλάδα» αναφέρεται στον ελληνικό προαστιακό-μετρό, που ενώνει, όπως γράφει, το λιμάνι με το αεροδρόμιο, το κέντρο της πόλης και την Κόρινθο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, και έπειτα από τα αποτελέσματα της έρευνας της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης που διενεργήθη για διαφθορά στον τομέα των σιδηροδρόμων, η Deutsche Βahn φέρεται να έχει «δωροδοκήσει» με το ποσό των 315.000 ευρώ τα ελληνικά σιδηροδρομικά ταμεία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της γραμμής του Μετρό προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και προς την Κόρινθο.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι δεν θα συμμετάσχουν ξανά σε δουλειές στην Ελλάδα και τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραβιάζουν τους νόμους.

Κλείσιμο
Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη προχωρήσει σε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου εντοπίζοντας 37 υπόπτους για υποθέσεις διαφθοράς και πρόκειται να υποβάλουν αγωγές εναντίον τους, ενώ έχουν απομακρύνει τριάντα στελέχη της θυγατρικής Deutsche Bahn International (DBI), που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας -μεταξύ αυτών και τον άλλοτε επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα.

«Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι χρειάζονταν βαθιές τομές και μια νέα αρχή, για αυτό και θα αποσυρθούν από όλες τις αγορές στις οποίες καταγράφεται υψηλός κίνδυνος διαφθοράς», δήλωσε στην εφημερίδα ο αρμόδιος της εταιρείας για τον εσωτερικό έλεγχο, Γκερντ Μπεχτ. Μετά την Ελλάδα, αναμένεται να κλείσουν τα γραφεία και σε Αλγερία, Ρουάντα, Λιβύη και Ταϊλάνδη, ενώ ακυρώθηκε σειρά συμβολαίων.

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι η εφαρμογή κανονισμού που επιτρέπει στα γραφεία στο εξωτερικό να διαθέτουν στα ταμεία τους μόνο 500 ευρώ και στους υπαλλήλους να πληρώνουν μόνο μέχρι 100 ευρώ σε μετρητά.

Πάντως αίσθηση δημιουργεί ότι στο δημοσίευμα το φταίξιμο ρίχνεται στις χώρες που πήραν τα χρήματα. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να ξεσκεπάσουν πολλές χώρες, γνωστές ως «υψηλού κινδύνου διαφθοράς».

«Τώρα, οι σιδηρόδρομοί μας κάνουν μια νέα αρχή και αποχωρούν από τις χώρες που είναι επιρρεπείς σε διαφθορά», καταλήγει το ξένο δημοσίευμα.

Η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης ερευνά ακόμη και τον ρόλο της εταιρείας μηχανικών Lahmeyer, η οποία έχει συνεργαστεί με τους γερμανικούς σιδηροδρόμους και συνεργάτης της φέρεται αναμεμιγμένος σε υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Στην εταιρεία έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο 600.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης