Το χαλύβδινο κτύπημα του κινέζικου δράκου

Το χαλύβδινο κτύπημα του κινέζικου δράκου

Είναι η πιο δυναμικά ανερχόμενη οικονομία στον κόσμο. Εχει τις μεγαλύτερες ανάγκες σε πρώτες ύλες και καύσιμα. Σε λιγότερο από έξι μήνες θα κληθεί να κερδίσει το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η βιομηχανική της παραγωγή γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Τι πιο λογικό λοιπόν να προσπαθεί με κάθε μέσο και ανεξαρτήτως κόστους να αποκτήσει πρόσβαση στην πηγή των πρώτων υλών που χρειάζεται; 

Ο λόγος για την Κίνα και το νέο της «χτύπημα» στις διεθνείς αγορές: τη συμμετοχή της μεγαλύτερη

Το χαλύβδινο κτύπημα του κινέζικου δράκου

Είναι η πιο δυναμικά ανερχόμενη οικονομία στον κόσμο. Εχει τις μεγαλύτερες ανάγκες σε πρώτες ύλες και καύσιμα. Σε λιγότερο από έξι μήνες θα κληθεί να κερδίσει το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η βιομηχανική της παραγωγή γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Τι πιο λογικό λοιπόν να προσπαθεί με κάθε μέσο και ανεξαρτήτως κόστους να αποκτήσει πρόσβαση στην πηγή των πρώτων υλών που χρειάζεται; 

Ο λόγος για την Κίνα και το νέο της «χτύπημα» στις διεθνείς αγορές: τη συμμετοχή της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο μεγαλύτερων εταιρειών -παγκοσμίως- στην επεξεργασία χάλυβα. Ή, αν προτιμάτε, για την ανακοίνωση της είδησης συμμετοχής, με ποσοστό 12%, των εταιρειών Chinalco (Aluminium Corp. of China) και Alcoa Inc. στη Rio Tinto Group, μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες παγκοσμίως!  

Το ενδιαφέρον στην είδηση δεν έγκειται τόσο στην κίνηση της αμερικανοκαναδικής Alcoa, η οποία ούτως ή άλλως είχε και στο παρελθόν προσπαθήσει να «βάλει πόδι» στην κύρια ανταγωνίστριά της, όσο στο γεγονός ότι στο νέο σχήμα περιελήφθη μια κινεζική εταιρεία, η Shining Prospect, με έδρα τη Σιγκαπούρη, θυγατρική της κολοσσιαίας και κρατικά ελεγχόμενης κινεζικής Chinalco. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως η Alcoa συνεισέφερε ΚΑΙ στο μετοχικό κεφάλαιο της κινεζικής εταιρείας, με ποσό ύψους 1,2 δισ. δολαρίων! Μιλάμε δηλαδή για μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς πως στα άμεσα σχέδιά τους έχουν την περαιτέρω επέκτασή της στην αγορά μεταλλευμάτων!  

Η άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρος της συγκεκριμένης είδησης αφορά στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών ότι δεν σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς της Rio Tinto, αλλά «επιφυλάσσονται για τις μελλοντικές κινήσεις τους»... Λογικό αν σκεφτεί κανείς το ποσό που θα χρειαζόταν για μια τέτοια εξαγορά, ιδιαίτερα αν γνωρίζει πως μόλις προ οκτώ μηνών η Rio Tinto απέρριψε ως «απαράδεκτη και υποτιμητική» (!) προσφορά εξαγοράς της προς 114 δισ. δολάρια!.. 

Γιατί οι Κινέζοι

Το ερώτημα προφανώς είναι ρητορικό. Οι Κινέζοι σαφώς χρειάζονται όσες ποσότητες πρώτων υλών μπορούν να βρουν στις διεθνείς αγορές και πάλι θα έχουν προβλήματα! Σκεφτείτε μόνο πως η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία (ο κλάδος που απορροφά τις σημαντικότερες ποσότητες χάλυβα παγκοσμίως μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία) έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και απειλεί να εκθρονίσει μάλιστα την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη του χώρου, τη Νότια Κορέα. Για να μη μιλήσουμε για τις 25 (!) αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, για να μη συνυπολογίσουμε την πλημμυρίδα κατασκευαστικής δραστηριότητας -και λόγω Ολυμπιακών- στην Κίνα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία! 

Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, η Chinalco ήταν και είναι διατεθειμένη να πληρώσει όσο-όσο προκειμένου να έχει πρόσβαση στην παραγωγή χάλυβα, αλουμίνας και λοιπών μετάλλων. Επιπρόσθετα, ήθελε συμμάχους και όχι αντιπάλους στην αγορά, και πλέον βρήκε τους 2 μεγαλύτερους.  

Γιατί οι Αμερικάνοι

Προφανώς γιατί το τελευταίο που θα ήθελαν είναι μια... ανεξέλεγκτη Chinalco. Είναι απείρως προτιμότερο να έχουν στο πλευρό τους τούς σχετικά ελεγχόμενους και κατά τεκμήριο πιο επικίνδυνους μελλοντικούς ανταγωνιστές τους, πολλώ γε μάλλον όταν αυτοί έχουν πίσω τους απεριόριστα κεφάλαια από τα κρατικά ταμεία της Κίνας. Επομένως, η συμμαχία φαίνεται να συμφέρει τους πάντες... 

Κλείσιμο

Το προφίλ της Chinalco

Ιδιάζουσα περίπτωση η κινεζική εταιρεία ΚΑΙ όσον αφορά στην ηγετική της πυραμίδα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Xiao Yaqing. Θεωρείται από τα δυναμικά στελέχη της κινεζικής βιομηχανίας, είναι «αμερικανοσπουδαγμένος» και με εξαιρετικές σχέσεις με τους ομολόγους του στη διεθνή βιομηχανία μεταλλευτικών προϊόντων. Η μόνη έκπληξη είναι η ηλικία του: σ’ έναν χώρο όπου η πείρα εκτιμάται περισσότερο και από τις ικανότητες (αφού σ’ έναν κλάδο που στηρίζεται σε χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα προϊόντα η πείρα είναι πολύτιμη, το ίδιο και οι πρότερες εμπειρίες από κρίσεις του παρελθόντος και από τη διαχείρισή τους), οι Κινέζοι φαίνεται να εμπιστεύονται έναν άνθρωπο που δεν έχει καν συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες ζωής. Ο μίστερ Yaqing είναι μόλις 39 ετών.

Αναλόγων προσόντων αλλά και... προφίλ είναι οι άμεσοι συνεργάτες του. Ο 43χρονος πρόεδρος του Δ.Σ. Luo Jianchuan και ο 40χρονος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Chen Jihua. Τόπο στα νιάτα! 

Οσον αφορά τώρα στα μεγέθη της Chinalco αρκεί μια απλή καταγραφή στους ισολογισμούς της για να καταλάβει κανείς τη δυναμική της: το 2005 η εταιρεία είχε τζίρο 4,5 δισ. δολάρια και κέρδη 1,5 δισ. και το 2006 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 7,9 δις και 2,5 δισ. δολάρια!  

Tο προφίλ της Alcoa

Η Alcoa αντιθέτως μοιάζει να ακολουθεί τον χρυσό κανόνα περί πείρας των στελεχών της. Εξ ου και στο τιμόνι της βρίσκεται ο 61χρονος Alain Belda. Η εταιρεία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο (πίσω από τη Rio Tinto και τη ρωσική Rusal). Εχει παρουσία σε 44 χώρες, απασχολεί 129.000 εργαζομένους και πέρσι ο τζίρος της ξεπέρασε τα 30 δισ. δολάρια και τα κέρδη της τα 2,2 δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης