Ενας στους τέσσερις θα διώξει κόσμο

Ενας στους τέσσερις θα διώξει κόσμο

Σημαντικές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον εμπορικό ιστό της χώρας, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα που παρουσίασαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η εταιρεία VPRC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πίεση είναι δεδομένη σε όλους τους τομείς του ελληνικού εμπορίου, ενώ αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση πως σε ποσοστό 54% οι ερωτηθέντες απάντησαν πως οι πωλήσεις τους μειώθηκαν το 2008 συγκριτικά με

Ενας στους τέσσερις θα διώξει κόσμο

Σημαντικές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον εμπορικό ιστό της χώρας, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα που παρουσίασαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η εταιρεία VPRC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πίεση είναι δεδομένη σε όλους τους τομείς του ελληνικού εμπορίου, ενώ αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση πως σε ποσοστό 54% οι ερωτηθέντες απάντησαν πως οι πωλήσεις τους μειώθηκαν το 2008 συγκριτικά με το 2007, ενώ το 31% τις θεωρεί στάσιμες. Μεγαλύτερο θέμα καθίζησης των τζίρων παρουσιάζουν τα ειδικευμένα καταστήματα (58%), αλλά και το σύνολο της λιανικής.

Ανάλογα αρνητική είναι η πορεία των κερδών, αφού σε ποσοστό 60% όσοι ερωτήθηκαν ανάφεραν καθίζηση των κερδών τους. Ως σημαντικότερος λόγος μείωσης των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων προσδιορίστηκε η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών (28,5%), καθώς και η μείωση της ρευστότητας. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι πως μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πως η οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις και στη μείωση προσωπικού.

Αίσθηση όμως προκαλεί και η απαισιοδοξία όσων ερωτήθηκαν, καθώς σε ποσοστό 23% του δείγματος πιστεύουν πως η κρίση θα διαρκέσει 2 χρόνια, το 17% θεωρεί πως η ύφεση θα έχει διάρκεια μόλις ένα έτος, ενώ το 27% δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο.

Ως τρόποι αντιμετώπισης προβάλλουν η μείωση του ποσοστού κέρδους (23%), η αναζήτηση νέων προμηθευτών (16%), ακόμα και η μείωση του προσωπικού (6%). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις έρχεται η συμμετοχή στα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας τύπου ΤΕΜΠΜΕ, καθώς η κυβερνητική αδυναμία δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας.

Κλείσιμο

Απαραίτητος ο τραπεζικός δανεισμός

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η εταιρεία Καπα Research με θέμα: «Οικονομική Κρίση – Επιχειρήσεις και Τραπεζικός Δανεισμός».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ 3 στις 4 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν απαραίτητο για τη λειτουργία τους τον τραπεζικό δανεισμό.

Οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης είναι αυτές που αναδεικνύονται ως ένα από τα πλέον αναγκαία τραπεζικά προϊόντα ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν αυτή την περίοδο έντονης κάμψης στην αγορά και ύφεσης. Από τις μισές περίπου ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναζητήσει κεφάλαια στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο (ανεξαρτήτως του ΤΕΜΠΜΕ) μόλις στο 41% εγκρίθηκε κάποια χρηματοδότηση κάνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ¼ περίπου των επιχειρήσεων ασφυκτικό.

Δεν επικρατεί υγιής ανταγωνισμός

Έξι στους 10 επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως στον τραπεζικό κλάδο δεν λειτουργεί ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο ο υγιής ανταγωνισμός κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις. Το 81% των επιχειρηματιών υποστηρίζει πως οι τράπεζες ουσιαστικά κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που έχουν σήμερα περισσότερη ανάγκη από δανειακή στήριξη ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην κρίση, αφού όπως τονίζουν θέτουν δυσμενέστερους όρους για την χρηματοδότησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις το 19% των επιχειρήσεων θεωρεί εύκολο τον τραπεζικό δανεισμό σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2007 ήταν περίπου 60%. Ως αποτέλεσμα της περιοριστικής πολιτικής των τραπεζών, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες για πάγια έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2007, το ποσοστό όσων δανείζονται κεφάλαια κίνησης έχει μειωθεί οδηγώντας ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στα πρόθυρα της διακοπής της δραστηριότητάς τους.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα προβλήματα μείωσης της ζήτησης στην αγορά έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση. 176.000 επιχειρήσεις αδυνατούν ήδη να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους ενώ άλλες 153.000 εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες.

Η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που γνωρίζουν το ΤΕΜΠΜΕ και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει είναι ένα σαφέστατος δείκτης ότι το πρόβλημα της ενίσχυσης μια επιχείρησης με κεφάλαια την ώρα της κρίσης είναι ζήτημα ζωής για την επιχείρηση αλλά και δείκτης ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά οι ρυθμοί άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ είναι ακόμη χαμηλοί. Περίπου 2% των επιχειρήσεων έχει χρηματοδοτηθεί ήδη μέσω ΤΕΜΠΜΕ ενώ ένα 7% περίπου αναμένει έγκριση της αίτησής του. Είναι προφανές ότι στο πεδίο αυτό απαιτείται περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας ώστε να ανασάνει η αγορά, κάτι που ζητά και το 60% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση στο ΤΕΜΠΜΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης