Εθνική: Δίνει τα περισσότερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Εθνική: Δίνει τα περισσότερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Εθνική Τράπεζα συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς, παρά τα φαινόμενα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης που εμφανίζει η συνολική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής, επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεί

Τον Ιούνιο η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου

Κλείσιμο

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Εθνική Τράπεζα συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς, παρά τα φαινόμενα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης που εμφανίζει η συνολική αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής, επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, η καθαρή αύξηση (μετά τις αποπληρωμές δανείων) από το τέλος του 2008 στα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας προς όλων των κατηγοριών τις επιχειρήσεις, είναι 505 εκατομμύρια € και αντιστοιχεί σε αύξηση 2,4% για το πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα συγκρίσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ίδιο διάστημα του 2009, η συνολική αύξηση στα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων είναι 604 εκατομμύρια € με ποσοστό μεταβολής 0,5%. Κατά συνέπεια ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων επιχειρηματικής πίστης για την Εθνική Τράπεζα είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον μέσο όρο της αγοράς.

Ειδικότερα, στον ευαίσθητο για την εθνική οικονομία τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ροή της χρηματοδότησης από την Εθνική Τράπεζα επιταχύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον προϋπολογισμό της Τράπεζας για το 2009. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι εγκρίσεις νέων δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο ποσό των 1,3 δις. € και αντιστοιχούν σε περίπου 9.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.  

Από αυτές 35 εκατομμύρια € αντιπροσωπεύουν εγκρίσεις για 450 νεοσύστατες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του σχετικού πρωτοποριακού προγράμματος ύψους 100 εκατομμυρίων € που υλοποιεί η Τράπεζα από τις αρχές του έτους.

Ιδιαίτερα για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, η Εθνική Τράπεζα από την έναρξη του προγράμματος, έχει υποδεχθεί 20.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσά άνω των 2 δισεκατομμύρια €. Από τις αιτήσεις αυτές 10.000 έχουν ήδη αξιολογηθεί εκ των οποίων 7.500 έχουν εγκριθεί για ποσό περίπου 850 εκατομμύρια € και έχουν κατευθυνθεί προς το ΤΕΜΠΜΕ για την έγκριση παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Με βάση τα στοιχεία του ΤΕΜΠΜΕ, η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ξεπερνάει το ποσοστό 35%.


**** Χρηματοδότηση κατοικίας

Ανάλογη εικόνα δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας και για την στεγαστική πίστη. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τα νέα δάνεια σε πλήθος είναι περισσότερο από 7.000 με εκταμιεύσεις ποσού 620 εκατομμυρίων €. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με στοιχεία Φεβρουαρίου δείχνουν αύξηση 178 εκατομμυρίων € από το τέλος του 2008.

Η μεταβολή αυτή συγκρινόμενη με την αντίστοιχη για το σύνολο της αγοράς κατά 303 εκατομμύρια €, αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Εθνικής στην αύξηση των υπολοίπων του διμήνου ανέρχεται σε ποσοστό 59%. Η πορεία αυτή της στεγαστικής πίστης, αν ληφθεί υπόψη η υστέρηση που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων για κατοικία, εκτιμάται από την Τράπεζα ως ιδιαίτερα θετική και αντανακλά πλήρως την επιλογή της από την αρχή του έτους για περαιτέρω δυναμική επέκταση στον τομέα της Στεγαστικής Πίστης.

Με πρωτοβουλίες και ενέργειες που ήδη έχουν ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της κατοικίας, όπως η συνεργασία με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, νέα και κατάλληλα για την εποχή προϊόντα αλλά και μέτρα στήριξης για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, η Εθνική Τράπεζα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και αποδεικνύει έμπρακτα την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης