ΕΒΕΠ: Αναγκαία μια βιώσιμη στρατηγική για τη βιομηχανία

ΕΒΕΠ: Αναγκαία μια βιώσιμη στρατηγική για τη βιομηχανία

Η πράσινη τεχνολογία και η κοινωνική - οικολογική καινοτομία μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ελλάδα

ΕΒΕΠ: Αναγκαία μια βιώσιμη στρατηγική για τη βιομηχανία

Η πράσινη τεχνολογία και η κοινωνική - οικολογική καινοτομία μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Αυτό τονίστηκε σε στρογγυλό τραπέζι για τη βιομηχανική πολιτική την εποχή της κρίσης, καθώς και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις στην βιομηχανική δραστηριότητα που θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν ως προτεραιότητες στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και μέλος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, πράσινος ευρωβουλευτής Reinhard Buetikofer, τόνισε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν την οικονομία και επισήμανε μια σειρά αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναζωογονηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας.

Κλείσιμο
Ειδική παρέμβαση έκανε ο Bruno Roelants, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, σε σχέση με την δυναμική που έχει ο τομέας της Συνεργατικής Βιομηχανίας που σήμερα αντιπροσωπεύει 50.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 1,4 εκατ. εργαζομένους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στην κρίση.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Βασίλης Τσιμπίδης, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά "Η Τρίαινα", και η χημική μηχανικός και επιστημονική συνεργάτιδα του γραφείου του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου καθώς και συντονισμένες πρωτοβουλίες τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς για να λυθούν κρίσιμα προβλήματα ή να πιεστεί η κεντρική διοίκηση για να αντιμετωπίσει προβλήματα που εκκρεμούν για πολλά χρόνια.

Τα κύρια σημεία που τόνισαν οι συμμετέχοντες είναι: Είναι άμεση ανάγκη ο στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, διαμόρφωση μέσα από διάλογο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιομηχανία με επιλογές, στόχους, εργαλεία εφαρμογής κι αλλαγή του στρεβλού μοντέλου που ακολούθησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε βιομηχανική πολιτική.

Η λύση δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών και της απορρύθμισης της εργασίας αλλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας σε βιώσιμες κατευθύνσεις,, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής καινοτομίας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο την ιεράρχηση ως προτεραιοτήτων των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας Είναι θέμα επιβίωσης της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού. Αναγκαία είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών χωρίς να οδηγεί όμως σε απορρύθμιση.

Μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και τα δημοσιονομικά προβλήματα στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση.

Η βιομηχανία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και δεν έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση, αλλά ακόμα και αν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλά, κάτι που επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι η πολιτική μείωσης του μισθολογικού κόστους μείωσε την κατανάλωση και εκτίναξε την ανεργία. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τη χώρα. Παρουσίασε, επίσης, την πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών, με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να έχει ρευστότητα η πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος τόνισε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη ναυτιλία και στον τουρισμό που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν πολλές επιλογές που να αξιοποιούν τις πολυποίκιλες δεξιότητές μας.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας αλλά δεν επισκευάζει καράβια. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες παραγωγής όπως για παράδειγμα την παραγωγή ελαιολάδου, τη βυρσοδεψία κι άλλους παραδοσιακούς τομείς στους οποίους η Ελλάδα ήταν σημαντική χώρα - παραγωγός.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, τόνισε τις ελλείψεις της χώρας σε τομείς εντάσεως γνώσης και τεχνολογίας, καθώς και στις τοπικές παραγωγικές αλυσίδες ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα ακόμα κι όταν ενισχύεται η τοπική ζήτηση, το εισόδημα να διαφεύγει και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Ο σχεδιασμός πολιτικής στην έρευνα και την τεχνολογία πρέπει να φύγει από το εθνικό επίπεδο και να περάσει στην περιφέρεια. Σε περιφερειακό επίπεδο αναφέρθηκε στη σημασία ενός σωστού χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και στην παράμετρο της παρεμπόδισης των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας που προκαλούνται λόγω έλλειψης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της επένδυσης σε παραγωγή τοπικών προϊόντων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρότεινε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προστατεύονται χώρες όπως η Ελλάδα που μαστίζεται από ύφεση με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ Βόλου Βάιος Κουκλουμπέρης, αναφέρθηκε στην αποτυχία της εφαρμοσμένης πολιτικής και όπως είπε: «Στο Βόλο υπήρχε το πρώτο σε κύκλο εργασιών εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο. Σήμερα, μια από τις πιο σημαντικές παραγωγικές μονάδες της ΑΓΕΤ κλείνει».

Αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών που πολλές φορές είναι ανενημέρωτες για τις επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών και μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κανακάκης, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση όπου οι Έλληνες ναυτεργάτες δεν ξεπερνούν τις 10.000 (όταν κάποτε έφταναν τους 30.000) και η ναυπηγική βιομηχανία είναι κατεστραμμένη και ανενεργή ενώ η ναυτιλία μας ξεπερνά τα 4000 πλοία. Τόνισε τη σημασία του να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και οι δραστηριότητες τους να επεκταθούν σε πράσινες κατασκευές αξιοποιώντας και τις σχετικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Ο συνδικαλιστής στο χώρο του Μετάλλου Πειραιά Παναγιώτης Καραγιαννάκης, περιέγραψε το πρόβλημα μιας δεκαετίας αποβιομηχανοποιήσης και χαμένων ευκαιριών για τη χώρα και τόνισε την ανάγκη έρευνας και τεχνολογίας που είναι απαραίτητες για την ναυπηγοεπισκευή στη σύγχρονη εποχή.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CYCLON Δημήτρης Κονταξής, αναφέρθηκε στη σημασία της ανταγωνιστικότητας σε ένα εξ' ορισμού παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η οποία όμως δεν μπορεί να στηρίζεται σε παρωχημένα μοντέλα μείωσης του κόστους εργασίας αλλά στη καινοτομία. Τροχοπέδη στην ανάπτυξη αποτελεί η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι προβληματικές διαδικασίες αδειοδότησης και οι ελλιπείς έλεγχοι. Η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφεί η βιομηχανία είναι κατά βάση πράσινη. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟμηχανικής ΜΕταλλουργικής Αλέξανδρος Σιδερίδης, τόνισε και αυτός ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σχεδιασμού και καταστροφής του βιομηχανικού ιστού της χώρας.

Μίλησε για την εμπειρία της Βιομηχανικής Μεταλλουργικής όπου οι εργαζόμενοι πίεσαν για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και ανέλαβαν -όταν αυτό δεν έγινε κατορθωτό - οι ίδιοι τη συνέχιση της παραγωγής όταν ο επιχειρηματίας αποχώρησε.

Ο Διδάκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Βαγγέλης Πισσίας, τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο για τη βιομηχανία αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το σχέδιο να αποκτήσει κοινωνική αποδοχή και να αποτελέσει μέρος ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου." Ένα τέτοιο ρεαλιστικά κοστολογημένο σχέδιο διαμορφωμένο με αυτόν τον τρόπο έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την αποδοχή κι υποστήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο σήμερα η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την τρόικα τη διαχείριση του χρέους της" όπως είπε.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων Περιφερειών Ελλάδας Ανδρέας Πράσινος, πρότεινε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αποτελεσματικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας για το εμπόριο.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιώργος Τσομπάνογλου, αναφέρθηκε στην αδυναμία αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις οικονομικές δραστηριότητες. Εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται ενιαία πολιτική για τους ανθρώπινους πόρους και ανασύνθεση της παραγωγικής βάσης με συμμετοχή εργαζομένων και έμφαση στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης