Ξεθάβεται πάλι το Παρατηρητήριο Τιμών
Με γενικόλογες επισημάνσεις περί συγκράτησης των τιμών αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εννέα ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανώς εκτός κλίματος, αρκέστηκε να μιλήσει για μειώσεις τιμών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε μία σειρά από βασικά για τον καταναλωτή προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα τρόφι
Με γενικόλογες επισημάνσεις περί συγκράτησης των τιμών αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εννέα ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανώς εκτός κλίματος, αρκέστηκε να μιλήσει για μειώσεις τιμών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε μία σειρά από βασικά για τον καταναλωτή προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα τρόφιμα, αν και δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη συμφωνία στο πως θα μεθοδευθούν αυτές οι δράσεις.
Όπως τονίστηκε, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση του Υφυπουργού, κ. Βλάχου, και των Γενικών Γραμματέων κ. Σκιαδά και κ. Οικονόμου με εκπροσώπους επιμέρους αλυσίδων, προκειμένου να γίνει επεξεργασία περισσότερο των όρων αυτής της συζήτησης, γεγονός που αποδεικνύει πως ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε κάποια συγκεκριμένη προεργασία, όπως εξάλλου μας είπαν και παράγοντες του κλάδου λιανικής.
Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος αποφάσισε στροφή στα θέματα της δύσκολης καθημερινότητας, τόνισε πως «είναι προφανές ότι κάθε Σούπερ Μάρκετ θα έχει τη δική του εμπορική πολιτική, η οποία θα διαφοροποιείται από τα άλλα Σούπερ Μάρκετ και επίσης θέλω να είναι προφανές ότι αυτή η δέσμευση από την πλευρά των αλυσίδων, που συμμετείχαν στη συζήτηση θα ελεγχθεί από τη δική μας πλευρά, αλλά είναι βέβαιο άλλωστε ότι θα ελεγχθεί και από την πλευρά των καταναλωτών και των μέσων ενημέρωσης».
Πάντως συζήτηση για τα ποσοστά των μειώσεων δεν έγινε, ενώ ταυτόχρονα να επανέρχεται φαίνεται η ιδέα περί δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών. Μια πολιτική όμως η οποία έχει εξαγγελθεί ήδη εδώ κι ενάμιση χρόνο από τον τέως υπουργό Ανάπτυξης κ. Φώλια και η οποία δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
Ερευνα του ΙΟΒΕ
Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ σε έρευνά του χαρακτηρίζει ως ανθεκτικές στην κρίση τις εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων – ποτών και υποστηρίζει ότι το 2008 αυξήθηκαν οι τιμές μόλις κατά 6,9%!
Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η εγχώρια παραγωγή του κλάδου τροφίμων – ποτών εμφανίζει το 2008 αύξηση κατά 1,2%, όταν το σύνολο της μεταποίησης εμφανίζει πτώση της τάξης του 4,2%.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής και το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού του κλάδου, αν και μειώθηκαν το 2008, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, στους 4,2 μήνες και 74,6% αντίστοιχα, όσο περίπου ήταν και το 2006. Έτσι η υποχώρηση της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας είναι ήπια και οι δυσμενείς προβλέψεις έχουν ενδεχομένως επηρεαστεί και από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας.
Από την άλλη πλευρά όμως, από τις εξαμηνιαίες έρευνες επενδύσεων στη Βιομηχανία που διεξάγει το ΙΟΒΕ προκύπτει ότι οι επενδύσεις του κλάδου τροφίμων-ποτών μειώθηκαν σημαντικά το 2008 (-23%), εκτίμηση που έχει επηρεαστεί σαφώς από το απαισιόδοξο κλίμα και την αναμενόμενη επιβράδυνση της ζήτησης. Για το 2009 οι πρώτες προβλέψεις είναι επίσης αρνητικές, αλλά ηπιότερες, καθώς προβλέπεται μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2008.
Σε ότι αφορά την απασχόληση στον κλάδο, το 2008 καταγράφεται κάμψη άνω του 5% μετά από μια τριετία όμως σημαντικής ανόδου κατά 4% ετησίως Πάντως και σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης το 2009, όπως διατυπώνονται από τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων – ποτών, είναι ηπιότερες σε σχέση με το σύνολο της βιομηχανίας.
Σε όρους τιμών το 2008 καταγράφεται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αύξηση των τιμών στη βιομηχανία τροφίμων, της τάξης του 6,9%, επίδοση όμως αισθητά χαμηλότερη της αύξησης των τιμών, κατά 11,4%, που καταγράφεται στο σύνολο της εγχώριας μεταποίησης.
Η αύξηση των τιμών το 2008 αποδίδεται και σε εξωγενείς παράγοντες, κυρίως στην έντονη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και την ταυτόχρονη, εκρηκτικά ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου. Ήδη πάντως, από τον Οκτώβριο του 2008 η εικόνα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, καθώς, η ισχύς των παραγόντων που δημιουργούσαν πληθωριστική πίεση έχει αρχίσει να εξασθενεί έντονα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr