Στο μικροσκόπιο συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ στις τράπεζες

Στο μικροσκόπιο συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ στις τράπεζες

Αυστηρές συστάσεις και νέο καθεστώς προστασίας ανακοίνωσε η Τράπεζα Ελλάδος σχετικά με την  καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες καθώς και την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Συγκεκριμένα, από τα νέα μέτρα επηρεάζονται και οι καθημερινές συναλλαγές αφού συνιστάται στις τράπεζες οι αναλήψεις χρημάτων άνω των 250 χιλ ευρώ να γίνονται, όχι με μετρητά, αλλά με την έκδοση τραπεζικής επιταγ

Στο μικροσκόπιο συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ στις τράπεζες

Αυστηρές συστάσεις και νέο καθεστώς προστασίας ανακοίνωσε η Τράπεζα Ελλάδος σχετικά με την  καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες καθώς και την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών. Συγκεκριμένα, από τα νέα μέτρα επηρεάζονται και οι καθημερινές συναλλαγές αφού συνιστάται στις τράπεζες οι αναλήψεις χρημάτων άνω των 250 χιλ ευρώ να γίνονται, όχι με μετρητά, αλλά με την έκδοση τραπεζικής επιταγής ή εντολής πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό.

Κλείσιμο

Επίσης, για συναλλαγές έως 1000 ευρώ χρειάζεται η αστυνομική ταυτότητα.  Για ποσά μεταξύ 1.000- 15.000 ευρώ, οι τράπεζες πρέπει να προχωρούν σε πλήρη πιστοποίηση της ταυτότητας του δικαιούχου.

Όταν δε το ποσό ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, τότε τα τραπεζικά ιδρύματα χρειάζεται να επαληθεύουν τα στοιχεία των συναλλασσομένων.             

Τα νέα μέτρα απευθύνονται προς όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που εποπτεύονται από την Τράπεζα Ελλάδος ( Τράπεζες, εταιρείες πιστώσεων, ανταλλακτήρια συναλλάγματος ).

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα επιβάλλεται να έχουν καταγεγραμμένη πολιτική - για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας- εγκεκριμένη από το διοικητικό συμβούλιο.

Με τα ίδια μέτρα ενισχύεται και εξειδικεύεται ο ρόλος και τα καθήκοντα του διευθυντικού στελέχους  που κάθε τράπεζα ή άλλο εποπτευμένο πρόσωπο οφείλει να ορίζει για την γνωστοποίηση ύποπτων συναλλαγών στην Επιτροπή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το νόμο  3691/2008.                       

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης