Ερχονται οι έξυπνες κάρτες για όλη την Ευρώπη

Ερχονται οι έξυπνες κάρτες για όλη την Ευρώπη

Η εποχή όπου θα μπορούμε σε κάποιο ταξίδι μας σε ευρωπαϊκή χώρα να κάνουμε αγορές ή ανάληψη μετρητών με την κάρτα μας χωρίς πρόσθετο κόστος δεν είναι πια μακριά.

Η εισαγωγή του ευρώ, του ενιαίου νομίσματος της ευρωζώνης, εισήγαγε μια νέα εποχή στις συναλλαγές των Ευρωπαίων πολιτών, απλουστεύοντας πολλές διαδικασίες όπως η μετατροπή των νομισμάτων από χώρα σε χώρα και η διαφορά των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η υιοθέτηση και η εφαρμογή του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών Ευρώ (SEPA) είναι

Ερχονται οι έξυπνες κάρτες για όλη την Ευρώπη

Η εποχή όπου θα μπορούμε σε κάποιο ταξίδι μας σε ευρωπαϊκή χώρα να κάνουμε αγορές ή ανάληψη μετρητών με την κάρτα μας χωρίς πρόσθετο κόστος δεν είναι πια μακριά.

Η εισαγωγή του ευρώ, του ενιαίου νομίσματος της ευρωζώνης, εισήγαγε μια νέα εποχή στις συναλλαγές των Ευρωπαίων πολιτών, απλουστεύοντας πολλές διαδικασίες όπως η μετατροπή των νομισμάτων από χώρα σε χώρα και η διαφορά των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η υιοθέτηση και η εφαρμογή του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών Ευρώ (SEPA) είναι το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών θα καλύπτει τις 27 χώρες της Ε.Ε., τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Ελβετία, χώρες που έχουν αποφασίσει ότι θα εφαρμόσουν τον SEPA. Η πλήρης λειτουργία του θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό σε οποιαδήποτε από τις 31 χώρες για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ευρώ. Το κόστος θα είναι το ίδιο με μια συναλλαγή στο εσωτερικό της χώρας τους, συνεπώς μειωμένο. Η εφαρμογή του SEPA αφορά δύο κύριες κατηγορίες συναλλαγών: τις τραπεζικές, όπως εμβάσματα, μεταφορές χρημάτων κ.λπ., και τη χρήση των πιστωτικών καρτών που αφορούν μεγάλο πλήθος καταναλωτών και μεγάλο όγκο συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών, εμπόρων και τραπεζών. Σε πρώτη φάση ο SEPA θα εφαρμοστεί έως το τέλος του 2010 στις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες θα πρέπει να λειτουργούν σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόζεται ο SEPA με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στη χώρα τους. Σήμερα αυτή τη δυνατότητα έχουν μόνο οι κάρτες Visa και Mastercard. Ολες οι υπόλοιπες που εκδίδουν οι τράπεζες, π.χ., στην Ελλάδα, και κυρίως οι χρεωστικές, θα πρέπει να μετατραπούν ώστε να λειτουργούν όπως εντός, έτσι και εκτός Ελλάδας. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η μετατροπή όλων των καρτών σε Visa ή Mastercard.

Ο σωστός και ο πλέον ασφαλής τρόπος είναι η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας με την υιοθέτηση των λεγόμενων έξυπνων καρτών, εφοδιασμένων με ένα chip «φορτωμένο» με όλα τα δεδομένα του κατόχου, ονοματεπώνυμο, πιστωτικό όριο της κάρτας κ.λπ. Οι κάρτες αυτές είναι πιο ασφαλείς γιατί το chip δύσκολα αντιγράφεται, όμως τη μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρει ο συνδυασμός της κάρτας chip με την υποχρεωτική εφαρμογή του PIN (ακριβώς όπως λειτουργούν οι χρεωστικές κάρτες), κάτι που εφαρμόζεται ήδη στη Βρετανία.

Μεγάλες δυνατότητες

Ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις να μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές με τραπεζική κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) ή με εμβάσματα στις χώρες της ευρωζώνης και στην πλήρη εφαρμογή του και στα άλλα κράτη-μέλη εκτός ευρωζώνης ή στις γειτονικές χώρες. Το ηλεκτρονικό PIN των χρεωστικών καρτών θα γενικευτεί, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Σήμερα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν συνήθως την πιστωτική κάρτα για πληρωμές σε άλλο κράτος-μέλος ή για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Οι χρεωστικές κάρτες, όμως, δεν είναι αποδεκτές από τα περισσότερα καταστήματα των άλλων κρατών-μελών και η χρησιμοποίησή τους για την ανάληψη μετρητών έχει υψηλό κόστος.

Ο Ελληνας καταναλωτής, λοιπόν, θα μπορεί να πραγματοποιεί με τη χρεωστική του κάρτα και το συνοδευτικό PIN οποιαδήποτε αγορά και ανάληψη στην Ευρώπη των «15», χωρίς να επιβαρυνθεί περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Το ίδιο θα ισχύει και για τα διασυνοριακά εμβάσματα, τις πάγιες εντολές πληρωμής λογαριασμών και τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του SEPA, έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010, όλες οι κάρτες, πιστωτικές ή χρεωστικές θα πρέπει να έχουν μετατραπεί σε έξυπνες κάρτες με chip, όπως και όλα τα μηχανήματα των εμπόρων και τα ATM των τραπεζών θα πρέπει επίσης να μετατραπούν ώστε να είναι συμβατά με τις νέες κάρτες.

Κόστη για τράπεζες, κέρδη για επιχειρήσεις

Κλείσιμο

Στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών, το όφελος του καταναλωτή περιορίζεται μόνο στη χρήση μιας πιο ασφαλούς κάρτας, όμως όσον αφορά στις χρεωστικές κάρτες ο καταναλωτής επωφελείται, δεδομένου ότι το κόστος χρέωσης της κάρτας του θα είναι το ίδιο είτε η συναλλαγή γίνεται, π.χ., στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία.

Με την απλούστευση των διαδικασιών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ο SEPA θα αποφέρει οικονομίες της τάξεως περίπου των 120 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2007-2012, ενώ το μέσο κόστος για τις τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να προσαρμόσουν τα συστήματά τους υπολογίζεται περίπου σε 5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την επέκτασή τους στην καταναλωτική πίστη, τον αριθμό των καρτών που έχουν εκδώσει και τον αριθμό των συνεργαζόμενων εμπόρων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης