Ζημιογόνες έξι στις δέκα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2012

Ζημιογόνες έξι στις δέκα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2012

Πάνω από 60% το ποσοστό των ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας - Ζημιές άνω των 240 εκατ. ευρώ - Σε «ελεύθερη πτώση» τα τουριστικά έσοδα

Ζημιογόνες έξι στις δέκα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2012
Πάνω από 60% είναι το ποσοστό των ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας το 2012.

Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Stat Bank, σύμφωνα με την οποία το 2011 από τις 778 μεγαλύτερες εταιρείες οι 457 εμφάνισαν ζημιές.

Οι συνολικές ζημιές των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας υπερέβησαν τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2012, αφού τα τουριστικά έσοδα κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Stat Bank, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2011 ήταν 58,5%, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 60%, γεγονός που αναδεικνύει τον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε έναν από τους πλέον ζημιογόνους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε μεταξύ των 778 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, οι εταιρείες αυτές αύξησαν τον τζίρο τους περίπου κατά 10% για να διαχειριστούν το 2011 πωλήσεις της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ.
Κλείσιμο

Αυτό, όμως δεν τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους: έτσι οι ζημιές τους αυξήθηκαν από 228,6 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 247,4 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Έτσι, στο σύνολό του ο κλάδος των μεγάλων ξενοδοχείων λειτούργησε με αρνητικό περιθώριο κέρδους 11,2%.

Αυτό όμως που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, είναι ότι από τις 778 επιχειρήσεις του δείγματος οι 457 (ποσοστό 58,7%) παρουσίασαν ζημιές και μόλις οι 321 (ποσοστό 41,3%) εμφάνισαν κέρδη.

Μάλιστα, στο σύνολό τους όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων και των κερδοφόρων- παρουσίασαν συνολικές ζημιές 247,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, οι 321 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 11% για να προσεγγίσουν τα 777 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, αύξησαν τα κέρδη τους κατά 189% για να φτάσουν τα 88 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των πλέον κερδοφόρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι και οι: ΓΕΚΕ ΑΕ, Sani ΑΕ, Σανγουινγκ Hotels Hellas ΑΕ, Ατλάντικα Hellas ΑΕ, Χατζηλαζάρου Ι. ΑΕ, Αστέρας ΑΕ, Δημητροκάλης Κ. ΑΕ, Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών ΑΕ ( Sofitel), Διακοφτής ΑΕ, Ηλέκτρα ΑΞ&ΤΕ, Γιαννικάκης Σ. ΑΕ, Αγάπη Μπητς ΑΕ, Ελληνική Κατασκευαστική, Τουριστική Εμπορική Επιχείρηση ΑΕ, Κατοικίες ΑΕ και Κλεόβουλος ΑΕ.

Αντιστοίχως, οι 457 ζημιογόνες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των μεγάλων καταλυμάτων: οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% για να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτές παρουσίασαν μία μεγάλη αύξηση (23,4%) των ζημιών τους, που διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 335 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των πλέον ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι και οι: Πόρτο Καρράς ΑΕ, ΤΕΜΕΣ ΑΕ, Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, Καψή Τουριστικό Συγκρότημα, Μήτσης Company Ξενοδοχεία Ελλάδος, Λάμψα ΑΕ, Ακτή Αριάδνη ΑΕΞ&ΤΕ, Ήλιος ΑΕ, Αθήναιον ΑΕ, Χανδρή Ελλάς Ξενοδοχεία ΑΕ, Αργολικός Ήλιος, ΤΕΑΒ ΑΕ, Σουλούνιας Ν. ΑΕ. AKS Ξενοδοχεία ΑΞΤΕ και ΕΠΤΕΑ ΑΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης