Στουρνάρας: Δεν θα πάρουμε μέτρα, αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα

Στουρνάρας: Δεν θα πάρουμε μέτρα, αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα

Οι απολύσεις στο Δημόσιο παραμένουν ανοιχτό θέμα για την τρόικα, αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή του Μega "Ανατροπή".

Στουρνάρας: Δεν θα πάρουμε μέτρα, αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα
Οι απολύσεις στο Δημόσιο παραμένουν ανοιχτό θέμα για την τρόικα, αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή του Μega "Ανατροπή". 

Ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει απολύσεις, αλλά σημείωσε πως ο όρος του Μνημονίου είναι αρκετά ασαφής. Πάντως, αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Κλείσιμο

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, επίσης, ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος από το "χαράτσι" της ΔΕΗ, ενώ υπερασπίστηκε το νέο φορολογικό σύστημα, λέγοντας ότι όσοι έχουν κάτω από 25.000 ευρώ εισόδημα και 2-3 παιδιά -που είναι η συντριπτική πλειοψηφία-, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος.

Το 2014 θα επιστρέψουμε στην ανάκαμψη , είπε , εξάλλου, ο ίδιος και εξέφρασε την ελπίδα να είναι και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις, έτσι ώστε να μπορεί να επιστραφεί στο λαό το 70% της υπέρβασης, με τη μορφή παροχών, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που τρέχουμε τώρα, αν κάνουμε πίσω μπορεί να χρειαστεί».

Ωστόσο, ο ίδιος επιφυλάχθηκε για το πότε θα υπάρξει πραγματική επιστροφή στην ομαλότητα και θα μπορούν να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο όταν επιστρέψουμε στις αγορές. Κάτι για το οποίο δεν θέλησε να δεσμευθεί χρονικά.

Στις αισιόδοξες προβλέψεις πάντως του υπουργού συμπεριλαμβάνεται τέλος και ο μηδενισμός από φέτος του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.

Για τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι «δεν είναι στο ραντάρ» του, το τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές.

Υποστήριξε ότι οι Καραμανλικοί βουλευτές που του επιτίθενται παρεξήγησαν τις προθέσεις του, όταν μίλησε για τα λάθη της περιόδου πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή που μας οδήγησαν ως εδώ και είπε ότι οι προθέσεις του ήταν να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη.

Ακόμη,σε σχέση με τον λάθος πολλαπλασιαστή, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η τρόικα έχει ήδη κάνει βήματα βελτίωσης του Μνημονίου με την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και προέβλεψε μάλιστα ότι πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίου.

Αν και ο ίδιος είπε δεν συμφωνεί με τον Επίτροπο Όλι Ρεν ότι «δεν φταίει το πρόγραμμα του Μνημονίου για την ύφεση», επεσήμανε ότι ο Επίτροπος έχει στηρίξει την Ελλάδα σημαντικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης