Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας

Στο 2,9% του ΑΕΠ υποχώρησε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το 2012 από 9,5% το 2011 

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών περιορίστηκε κατά 73% σε σύγκριση με το 2011 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισεκ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ (έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2011). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,6 δισεκ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 6,4 δισεκ. ευρώ, και δευτερευόντως την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 884 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 90 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα στο εμπορικό ισοζύγιο καταταγράφηκε το 2012 αύξηση των εξαγωγών (εκτός πλοίων και καυσίμων) κατά 3,8%, ενω οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15%.

Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών ενω το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 6,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του PSI, καθώς και στη χρονική μετατόπιση της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 884 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2011

Κλείσιμο
Τέλος, οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τοε εξωτερικό (όπως αυτές αντανακλώνται στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μεταβιβάσεων) μειώθηκαν το 2012 κατά 82% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά υποχωρώντας στα 3,26 δισ.ευρω μόλις.

Όσον αφορά στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών της χώρας οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 453 εκατ. ευρώ το 2011. Η εισροή σε μεγάλο βαθμό αντανακλά αύξηση της συμμετοχής της Crédit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 30,4 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).

Επίσης, το 2012 στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 100,5 δισεκ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 19,8 δισεκ. ευρώ το 2011. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε οµόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης µη κατοίκων (περιλαμβανομένων οµολόγων του EFSF) κατά 57,7 δισεκ. ευρώ και αφετέρου λόγω της µείωσης των τοποθετήσεων µη κατοίκων σε οµόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 41,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 831 εκατ. ευρώ και σε µετοχές εξωτερικού κατά 129 εκατ. ευρώ. Εκροή καταγράφηκε επίσης λόγω της µείωσης των τοποθετήσεων µη κατοίκων σε µετοχές εσωτερικού κατά 52 εκατ. ευρώ.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης