Ξεχάστε τη... χαλάρωση του προγράμματος, λέει το ΔΝΤ

Ξεχάστε τη... χαλάρωση του προγράμματος, λέει το ΔΝΤ

Εφαρμόστε το πρόγραμμα, το μήνυμα του ΔΝΤ - Μετά την παραδοχή του λάθους που πυροδότησε την ύφεση, το Ταμείο λέει ότι δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές - Ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014, επιμένει ο εκπρόσωπος του Ρεν
 

Ξεχάστε τη... χαλάρωση του προγράμματος, λέει το ΔΝΤ
«Λανθασμένες εντυπώσεις» έχει πυροδοτήσει η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ), κ. Τζέρι Ράις, ο οποίος προέβη σε αποσαφηνίσεις, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ περί «λάθους» υπολογισμών που βάθυναν την ύφεση.
 
«Συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές να συνδέει κανείς τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματος», σημείωσε ο κ. Ράις για τις δηλώσεις του κ. Μπλανσάρ περί λάθους.
 
Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ υπογράμμισε πως ήδη το πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί και προβλέπει μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους.
 
Εις ό,τι αφορά στις δηλώσεις του κ. Όλι Ρεν για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τους πολλαπλασιαστές, δεν θέλησε να σχολιάσει και αποσαφήνισε πως η Τρόικα βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία για το πρόγραμμα. Πρωταρχικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ράις, είναι να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
 
Ερωτηθείς για την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα που σύμφωνα με το ΚΕΠΕ θα αγγίξει το 30% ο Ράις τόνισε πως η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα.
Κλείσιμο
 
Για την υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ ζητά διαρκώς περισσότερη πρόοδο από τις ελληνικές αρχές στο σκέλος της φορολογικής διοίκησης. «Θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος. Αναμένουμε να συνεργαστούμε με το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων», ανέφερε.
 
 
Κομισιόν: Ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014
 

Την γνωστή επικοινωνιακή οδό της υποτιθέμενης παρερμηνείας των δηλώσεων του επιτρόπου Οικονομικών επέλεξε να ακολουθήσει η Κομισιόν για να επιβεβαιώσει αυτό που απάντησε ο Φιλανδός Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.
 
Σήμερα Πέμπτη, έπειτα από το σάλο και τις αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος τύπου του Όλι Ρεν Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε ότι η απάντηση του επιτρόπου της Κομισιόν «παρερμηνεύτηκε σημαντικά».
 
«Η απάντηση του επιτρόπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απάντηση του επιτρόπου Ρεν σε Έλληνες ευρωβουλευτές.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Όλι Ρεν δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλώς υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, τον Νοέμβριο 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού Μνημονίου. Ότι, δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.
 
«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υποννοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών», δήλωσε ο κ. Ο' Κόνορ και πρόσθεσε λέγοντας ότι σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας δομημένης ανάλυσης για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. «Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, πέρα από αυτό που νομοθετήθηκε πέρυσι», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
 
 
 
Κομισιόν: Οι δηλώσεις του Όλι Ρεν για τον κατώτατο μισθό παρερμηνεύθηκαν
 
Για παρερμηνεία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν, κ. Σάιμον Ο' Κόνορ, σχετικά με τις δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα.
 
«Η απάντηση του επιτρόπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», δήλωσε ο κ. Ο' Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απάντηση του επιτρόπου Ρεν σε Έλληνες ευρωβουλευτές.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο κ. Όλι Ρεν δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλώς υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, τον Νοέμβριο 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού Μνημονίου. Ότι, δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.
 
«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υποννοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών», δήλωσε ο κ. Ο' Κόνορ και πρόσθεσε λέγοντας ότι σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας δομημένης ανάλυσης για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. «Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, πέρα από αυτό που νομοθετήθηκε πέρυσι», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
 
Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απάντηση του επιτρόπου Ρεν είχε ως εξής: «Η αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά στον κατώτατο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».
 
Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, αναφερόμενος στην επιστολή του επιτρόπου Όλι Ρεν προς το Eurogroup που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ανέφερε πως μέσω αυτής ο Επίτροπος ήθελε να διατυπώσει τις σκέψεις του, αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται επί του ζητήματος των λεγόμενων πολλαπλασιαστών και του ρόλου τους στο βάθεμα της ύφεσης.
 
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επίτροπος, στην περίπτωση της Ελλάδας ο ρόλος τους υπήρξε οριακός, ενώ ανέφερε ότι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ένα κράτος- μέλος που εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία του, σύμφωνες προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, δύναται να λάβει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του, σε περιπτώσεις απρόβλεπτης επιδείνωσης της οικονομικής συγκυρίας.

 
Η επιστολή-απάντηση του Όλι Ρεν
 
Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για λάθους υπολογισμούς της Τρόικα στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έκανε, χθες, ο κ. Ολι Ρεν.
 
Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τους υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε. και αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι για την ύφεση στην Ελλάδα ευθύνεται κατά κύριο λόγο η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα.
 
Αποδέκτες της τετρασέλιδης επιστολής του κ. Ρεν, πέραν των υπουργών Οικονομικών, είναι επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, κ. Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής του Ταμείου Διάσωσης (ΕΤΧΣ), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Βέρνερ Χόιερ.
 
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ρεν, η συζήτηση για τους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά «κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία οικοδομήσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν ως αργά τη νύχτα».
 
Στη συνέχεια, αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ στον ελληνικό Τύπο, στο οποίο υπογραμμίζει ότι το να συνδέουμε τις περιορισμένες επιδόσεις της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος «συνιστά θεμελιώδη ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».
 
Αναφερόμενος στους λόγους της ύφεσης στην Ελλάδα, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στο μνημόνιο και το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης την Άνοιξη του 2010.
 
Για την απόφαση του Εurogroup τον Δεκέμβριο, επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή ήρε την επιζήμια αβεβαιότητα, η οποία αιωρείτο πάνω από την Ελλάδα για υπερβολικό χρονικό διάστημα και άνοιξε το δρόμο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
 
Σε άλλο σημείο της επιστολής του τονίζει ότι η προσπάθεια προσαρμογής κάθε χώρας καθορίζεται με διαρθρωτικούς όρους. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τη συμπεφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια, αναφέρει, ενώ επικαλείται σχετικές αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

 
Ο Ι. Στουρνάρας
 
O υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα οργανογράμματα στα υπουργεία, επεσήμανε ότι έθεσε το θέμα στους εταίρους ζητώντας να υπάρξει κοινή θέση από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. «Εγώ έθεσα το θέμα εκεί. Ζήτησα να πάρουν θέση. Ο κ. Ρεν πήρε θέση. Ζήτησα να πάρουν κοινή θέση, όμως. Και το ΙMF και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν», σημείωσε ο κ. Ι Στουρνάρας.
 
«Εμείς εμμένουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Δεν αμφισβητούμε τους στόχους», τόνισε ακόμη.
 
Σε ερώτημα για το εάν διαμορφώνεται νέο κλίμα κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε., ο κ. Στουρνάρας απήντησε: «Όχι. Δεν νομίζω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης