Το (νέο) στοίχημα του Μπεν
Αύριο θα ξέρουμε. Αύριο θα έχουμε πλέον μια πλήρη εικόνα των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι, δηλαδή τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FED). Αύριο θα γνωρίζουμε κατά πόσον ο Μπεν Μπερνάνκε, ο διοικητής της FED, ο άνθρωπος που καλείται να παλέψει το τελευταίο διάστημα πρώτα με το …φάντασμα του προκατόχου του Άλαν Γκρίνσπαν και δευτερευόντως με τους … σκελετούς που
Αύριο θα ξέρουμε. Αύριο θα έχουμε πλέον μια πλήρη εικόνα των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι καθ’ ύλιν αρμόδιοι, δηλαδή τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FED). Αύριο θα γνωρίζουμε κατά πόσον ο Μπεν Μπερνάνκε, ο διοικητής της FED, ο άνθρωπος που καλείται να παλέψει το τελευταίο διάστημα πρώτα με το …φάντασμα του προκατόχου του Άλαν Γκρίνσπαν και δευτερευόντως με τους … σκελετούς που βγαίνουν σιγά – σιγά από τη ντουλάπα της πρώτης τη τάξει οικονομίας του πλανήτη είναι όντως ένας χαρισματικός άνθρωπος. Ή έστω γενναίος!!!
Σήμερα, 24 ώρες πριν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη διήμερη σύνοδος της FED, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μια νέα μείωση των προεξοφλητικών επιτοκίων της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης. Όπερ σημαίνει τη διολίσθηση του κόστους του χρήματος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και δη σε επίπεδα χαμηλότερα ή έστω παραπλήσια του προβλεπόμενου για φέτος πληθωρισμού! Στην τελευταία δημοσκόπηση το 88% των ερωτηθέντων «βλέπει» μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% και το υπόλοιπο 12% κατά 0,25%. ΚΑΝΕΙΣ δηλαδή δεν θεωρεί πως ο Μπεν και οι συν αυτώ ΔΕΝ θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και να αποφύγουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ, την βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε φάση ύφεσης.
Χρειάζονται … κότσια!
Μια τέτοια κίνηση θέλει το λιγότερο … κότσια! Προϋποθέτει πως όποιοι πάρουν αυτή την απόφαση θα είναι διατεθειμένοι να χρεωθούν εντονότατες πληθωριστικές πιέσεις σε βάθος χρόνου προκειμένου να περισώσουν τώρα τη δυναμική μιας αν όχι καταρρέουσας τουλάχιστον ταλανισμένης αγοράς. Και παράλληλα προϋποθέτει πως ενδεχομένως θα αναλάβουν το ρίσκο της σύγκρουσης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη δυναμική του νομίσματος της χώρας. Ενός νομίσματος που τείνει να απολέσει τη λάμψη του και με τέτοιες παρεμβάσεις στο κόστος δανεισμού του προφανώς και δεν βοηθιέται ιδιαίτερα.
Ο 54χρονο Μπερνάνκε έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για πολλά. Έχει ειπωθεί γι’ αυτόν πως είναι ένας θεωρητικός της οικονομίας. Ένας καθηγητής, αποστειρωμένος από τις πραγματικές συνθήκες πολέμου στις αγορές και χωρίς την εμπειρία και τις ηγετικές ικανότητες του προκατόχου του.
Στην πράξη όμως εμφανίζεται αν όχι … πολεμοχαρής, τουλάχιστον ετοιμοπόλεμος! Αν αύριο μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5% θα έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα: θα είναι σα να λέει πως θα υπερασπισθεί την έστω ισχνή πιθανότητα αποφυγής της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία ανεξαρτήτως θυμάτων και απωλειών. Τουλάχιστον θα έχει χαράξει μια πορεία και θα έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του. Κι επειδή όσοι προνοούν μοιάζουν να έχουν σχηματίσει ήδη εικόνα για τις μελλοντικές κινήσεις του, προσέξτε τη δήλωση ενός επιφανούς μέλους της αμερικανικής οικονομικής κοινότητας: ο λόγος για τον κύριο Martin Feldstein, οικονομικό αναλυτή στο πανεπιστήμιο Harvard και στέλεχος της επιτροπής ελέγχου προόδου της αμερικανικής οικονομίας (η Επιτροπή που συντάσσει τις εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου της οικονομίας για λογαριασμό του Κογκρέσου). Ο οποίος δήλωσε χθες το βράδυ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως «αυτή (η αυριανή) δεν θα είναι η τελευταία κίνηση της FED. Θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν – εφόσον χρειαστεί – κάθε 6 εβδομάδες» !!!
Σήμερα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς ακινήτων και την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων. Θα δείχνουν το προφανές, ότι δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκε μια αδυναμία των Αμερικανών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι τράπεζες θα πρέπει να «ξεχάσουν» για κάποιο διάστημα περίπου 5 σεντς για κάθε 1 (ένα) δολάριο ήδη χορηγημένων δανείων. Μύλος …
Νέο κύμα προβλημάτων…
Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Merrill Lynch & Co κύριος John Thain το παραδέχθηκε χθες από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Είπε απλά πως «θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για ένα νέο … κύμα προβλημάτων, αυτή τη φορά λόγω της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση». Κάτι που είθισται να αντιμετωπίζεται με τι; Μα με ελάφρυνση του κόστους χρήματος …
Σε κάθε περίπτωση ο Μπεν παίζει τα χαρτιά του στο τραπέζι. Η συνέχεια θα δείξει εάν πράττει σωστά. Τουλάχιστον όμως κινείται. Εν αντιθέσει με την ηγετική ομάδα της … εδώ όχθης του Ατλαντικού. Η οποία μοιάζει εσχάτως να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα … συνοχής! Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κυρίου David Blanchflower μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας της Αγγλίας (BOE). Τι είπε ο συγκεκριμένος κύριος; Απλά την πεποίθησή του ότι «η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να διδαχθεί από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να δράσει προληπτικά ενάντια στην ύφεση». Μείωση επιτοκίων ζήτησε ο άνθρωπος … Για να συμπληρώσει – σχολιάζοντας την τακτική της ΕΚΤ να κρατάει «σφικτή» στάση απέναντι στην επιτοκιακή της πολιτική – με μια απίστευτη ατάκα: «Το να ανησυχεί κάποιος τώρα για τον πληθωρισμό είναι σαν να παίζει βιολί ενώ η Ρώμη καίγεται» …
Τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων ο γενειοφόρος Μπεν έχει πάρει πόντους !
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr