«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη», επιμένει o Χανς Βέρνερ Ζιν

«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη», επιμένει o Χανς Βέρνερ Ζιν

Στην άποψή του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη, επανέρχεται ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Μόναχο (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ντόιτσε Βέλε»

«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη», επιμένει o Χανς Βέρνερ Ζιν
Στην άποψή του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Eυρωζώνη, επανέρχεται ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στο Μόναχο (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ντόιτσε Βέλε». Απορρίπτει, παράλληλα, τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί από το ευρώ περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες -μέλη της Eυρωζώνης.

«Για τους Έλληνες, είναι μεγάλο μειονέκτημα να παραμένουν στο ευρώ, διότι δεν είναι ανταγωνιστικοί και έχουν τεράστια ανεργία» υποστηρίζει ο κ. Ζιν. Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμη και για τους δανειστές της Ελλάδας- και κυρίως για τη Γαλλία- δεν έχει νόημα να παραμένει η Ελλάδα, «διότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει κάτι», καθώς, όπως λέει, «χρειάζεται διαρκώς νέες πιστώσεις για να καλύψει τα ελλείμματά της».

Ο κ. Ζιν εκτιμά ότι η μείωση των μισθών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν καθιστά την οικονομία ανταγωνιστική αν δεν μειωθούν και οι τιμές και αναφέρεται στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει κατά 30% φθηνότερη, αλλά «μια τέτοια πολιτική λιτότητας θα διαλύσει τη χώρα».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις της κυρίας Μέρκελ για τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, ήμασταν οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ. Αυτό άλλαξε μετά την κρίση. Πρώτον, αυξήσαμε λίγο τους μισθούς και τις τιμές ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Δεύτερον, οι αποταμιεύσεις, παρά την κρίση, δεν έφυγαν από τη Γερμανία και έτσι υπήρξε ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων και στην απασχόληση» επισημαίνει ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Τονίζει, ωστόσο, ότι «από την εισαγωγή του ευρώ έως σήμερα, η Γερμανία έχει πληρώσει τη στάση της» και αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι «στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, το 1995, ήμασταν στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και, σήμερα, βρισκόμαστε στην έβδομη θέση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης