Εμπλοκή από Eurostat για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Εμπλοκή από Eurostat για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Σύμφωνα με τους κανόνες της υπηρεσίας, η «παροχή» του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες θεωρείται μεταβίβαση κεφαλαίων και γι΄ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιβαρύνει λογικά τις δαπάνες για το έλλειμμα του Δημοσίου.

Εμπλοκή από Eurostat για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών
Νέα εμπλοκή στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, αυτή τη φορά από τη Eurostat. Σύμφωνα με τους κανόνες της υπηρεσίας, η «παροχή» του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες θεωρείται μεταβίβαση κεφαλαίων και γι΄ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιβαρύνει λογικά τις δαπάνες για το έλλειμμα του Δημοσίου. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Τρόικα βρίσκονται σε συνεννοήσεις με την Eurostat για να φέρουν βελτιώσεις στη διάταξη προκειμένου να επανακατατεθεί στη Βουλή. Παρόλαυτα αυτή η εξέλιξη φέρνει μία νέα καθυστέρηση στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η κυβέρνηση είχε πάρει πίσω τον «αναβαλλόμενο φόρο» για τις τράπεζες και είχε αποσύρει (προσωρινά) το σχετικό άρθρο που περιλαμβανόταν στο κατατεθέν φορολογικό νομοσχέδιο, μέχρι να υπάρξει ακριβής υπολογισμός των επιπτώσεων που υπέστησαν τα τραπεζικά ιδρύματα από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στις χαμηλές τρέχουσες αξίες τους.

Συγκεκριμένα αποσύρεται το άρθρο 11 που αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να φέρει νέα ρύθμιση για το θέμα στη Βουλή, όπου θα λαμβάνονται ειδικότερα και υπ ‘όψιν οι απώλειες που κατέγραψαν οι τράπεζες από την πρόσφατη διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο διότι το άρθρο που αποσύρθηκε θα ίσχυε μόνο για τις ζημιές από το PSI+ και όχι από την συμμετοχή τους στην επαναγορά ομολόγων, όπως είχαν ζητήσει συμπληρωματικά τα πιστωτικά ιδρύματα.
Κλείσιμο

Το άρθρο 11 προέβλεπε πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και συμψηφισμό των ζημιών από την συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με μελλοντικά κέρδη και μάλιστα σε εύρος 30ετίας, όση και η μέγιστη διάρκεια των ομολόγων που κατείχαν μετά το PSI+.

Με τη διευκόλυνση εκείνη οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών από το PSI+ μειώνονταν κατά περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ, που μειώνουν αντίστοιχα και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης