«Ψάχνονται» πάλι οι ισχυροί για την οικονομία

«Ψάχνονται» πάλι οι ισχυροί για την οικονομία

Συνεχίζονται οι αγωνώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, με σωρεία νέων πρωτοβουλιών να ανακοινώνονται από κάθε γωνιά της γης! Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση των ισχυρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν οικονομικά τις ασθενέστερες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης με την έκδοση του λεγόμενου ευρωομολόγου. Πρακτικά δηλαδή θα εκδοθούν νέα δάνεια, με την εγγύηση των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού των ασθενέσ

«Ψάχνονται» πάλι οι ισχυροί για την οικονομία

Συνεχίζονται οι αγωνώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, με σωρεία νέων πρωτοβουλιών να ανακοινώνονται από κάθε γωνιά της γης! Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση των ισχυρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν οικονομικά τις ασθενέστερες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης με την έκδοση του λεγόμενου ευρωομολόγου. Πρακτικά δηλαδή θα εκδοθούν νέα δάνεια, με την εγγύηση των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων οικονομικά κρατών της Ένωσης.

Υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου τάχθηκε σήμερα και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο οποίος δήλωσε ότι η μεσεγγύηση ισχυρών οικονομιών προφανώς και δεν αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, σίγουρα όμως βοηθά προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης της πίεσης που δέχονται οι λεγόμενοι αδύναμοι κρίκοι του Ευρωσυστήματος.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος όχι μόνο επικρότησε μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά παράλληλα επανέλαβε σήμερα ότι τόσο η ίδια η ΕΚΤ, όσο και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, είναι έτοιμες να αναλάβουν διευρυμένο ρόλο στην εποπτεία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Την ίδια ώρα και στην Ασία η κινητικότητα είναι έντονη και η τελευταία πρωτοβουλία αφορά στη σύσταση ενός ειδικού ταμείου, με προς διαχείριση αποθεματικά ύψους έως και 120 δισ. δολαρίων, τα οποία κατά περίπτωση θα χρησιμεύσουν - εφόσον χρειαστεί - στην προστασία των νομισμάτων των χωρών της Ασίας από πιθανές κερδοσκοπικές πιέσεις.

Ουσιαστικά η απόφαση αυτή επικυρώνει την δέσμευση που είχαν αναλάβει παλαιότερα (τον Μάιο του 2008) οι μεγάλες οικονομίες της Ασίας, δηλαδή η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότιος Κορέα, να συνεισφέρουν μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους για να αντιμετωπίσουν την επελαύνουσα κρίση. Στο ταμείο αυτό οι 3 μεγάλες χώρες της περιοχής θα συμβάλουν στο 80% των κεφαλαίων του νέου ταμείου, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από τα συναλλαγματικά αποθέματα των υπολοίπων 10 χωρών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας.

ΔΑΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

Όσοι πιστεύουν πάντως πως οι χώρες του Κόλπου αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα από τη διεθνή κρίση ακριβώς λόγω της ασπίδας που τους παρέχουν τα περίφημα πετροδολάρια, σφάλλουν. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Ντουμπάι. Το κρατίδιο αντίμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών του προς τρίτες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρξει καν τέτοιο θέμα, η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποφάσισε σήμερα να παρέμβει δανειοδοτώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση του Ντουμπάι. Η μέθοδος γνωστή: δανειοδότηση μέσω ομολόγων πενταετούς διάρκειας, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 4%. Πάντως τα προβλήματα για το υπουργείο Οικονομίας του Ντουμπάι δεν σταματούν εδώ, αφού ξένοι οίκοι εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 15 δις δολάρια για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του κρατιδίου μόνο για το τρέχον έτος, γεγονός που σημαίνει πως το Ντουμπάι πιθανώς θα αναγκαστεί να αναζητήσει πρόσθετα κεφάλαια από τρίτους δανειστές ...

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κλείσιμο

Όποια μέτρα κι αν λαμβάνονται όμως ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να σώσουν προβληματικούς κολοσσούς με γυάλινα πόδια. Κάτι που έγινε εμφανές σήμερα το πρωί όταν ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός όμιλος SFCG υπέβαλλε αίτηση για την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του, δηλώνοντας αδυναμία να αποπληρώσει τα χρέη του, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία εισηγμένης ιαπωνικής εταιρείας την τελευταία επταετία.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΟΛΟΣΣΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Κι αν η κρίση χτυπάει και τους ισχυρούς, μια κάποια λύση είναι αυτοί οι γίγαντες να γιγαντωθούν ακόμα πιο πολύ. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σχεδιάζει την δημιουργία μιας νέας τράπεζας - κολοσσού, με τη συγχώνευση της Banque Populaire και της Caisse d’ Espargne.

Στο νέο αυτό κολοσσό, που θα ελέγχει το 25% της γαλλικής αγοράς, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας μετά την Credit Agricole, το γαλλικό δημόσιο πιθανότατα θα ελέγχει ποσοστό ύψους έως και 20%.

ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η CITIBANK ;

Και σε τελική ανάλυση, ό,τι δεν πρέπει να αφεθεί να καταρρεύσει μπορεί κάλλιστα να αναζητήσει ασφαλές λιμάνι στην κρατική αγκαλιά. Κάτι που πιθανότατα θα συμβεί με τον ταλανιζόμενο από την κρίση τραπεζικό κολοσσό της Citigroup που δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει με ίδιες δυνάμεις τα προβλήματά του. Το σενάριο που κυκλοφορεί τώρα στη Wall Street θέλει το αμερικανικό δημόσιο να αποκτά τελικώς το 40% του ομίλου. Ίσως μάλιστα να επισπευσθεί αυτή η εξέλιξη εφόσον συνεχισθεί η ελεύθερη πτώση της μετοχής της τράπεζας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης