2.200 ευρώ σε κάθε Ελληνα κοστίζει η γραφειοκρατία!
Για όλα φταίει το κακό κράτος τελικά, αν κρίνουμε από το συμπέρασμα μελέτης που παρουσίασε το ΕΒΕΑ για το κόστος της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματική καθημερινότητα.
Σε μια περίοδο κρίσιμη για χιλιάδες εγχώριες εταιρείες, η έρευνα του εργοδοτικού φορέα καταδεικνύει τις πάγιες παθογένειες ενός συστήματος που ξεκάθαρα πλέον δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του.
Οπως τονίζεται στη μελέτη με τίτλο «Doing Busine
Για όλα φταίει το κακό κράτος τελικά, αν κρίνουμε από το συμπέρασμα μελέτης που παρουσίασε το ΕΒΕΑ για το κόστος της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματική καθημερινότητα.
Σε μια περίοδο κρίσιμη για χιλιάδες εγχώριες εταιρείες, η έρευνα του εργοδοτικού φορέα καταδεικνύει τις πάγιες παθογένειες ενός συστήματος που ξεκάθαρα πλέον δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του.
Οπως τονίζεται στη μελέτη με τίτλο «Doing Business 2009» και η οποία αφορά το 2008, το κόστος μειώθηκε στο 10,2% του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ), τοποθετώντας την Ελλάδα στην 133η θέση ανάμεσα σε 181 χώρες, από την 152η θέση το 2007 ανάμεσα σε 178 χώρες.
Με δεδομένο ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΕ προσδιορίστηκε το 2008 στα 21.800 ευρώ, η γραφειοκρατία κοστίζει στον καθέ ένα από εμάς ούτε λίγο ούτε πολύ 2.200 ευρώ!
Πρόκειται όμως για μια πολύ βραδεία πρόοδο, καθώς η χώρα μας αποτελεί μέλος της Ε.Ε. και ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ευρώ, επομένως ο βηματισμός θα έπρεπε να είναι σαφώς ταχύτερος.
Για την ίδρυση μιας επιχείρησης απαιτούνται δεκαπέντε στάδια και 38 ημέρες…
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας
Οπως προκύπτει από τη μελέτη, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται κατά ένα ποσοστό από τη μείωση του κόστους κατά 50%.
Ομως είναι νωρίς ακόμα για πανηγυρισμούς, καθώς το συνολικό κόστος το οποίο συνεπάγονται οι μακροσκελείς γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εφάρμοζε το πρότυπο της ιρλανδικής κυβέρνησης (οι μόλις τέσσερις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων ολοκληρώνονται σε 13 ημέρες), το εν λόγω κόστος θα ήταν πιθανό να μειωθεί περαιτέρω (για την Ιρλανδία κυμαίνεται στο 0,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΕ), σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πρώτη θέση με το μικρότερο κόστος κατατάσσεται η Γαλλία με μόλις 40 ευρώ ανά ημέρα, με την Ισπανία και τη Γερμανία να ακολουθούν με 70 και 89 ευρώ αντίστοιχα.
Η χώρα μας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος ανάμεσα στις πέντε αυτές χώρες με 150 ευρώ ανά ημέρα, ενώ το Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 388 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα για το οποίο γίνεται λόγος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι πλασματικό, ενώ δεν γίνεται λόγος για το κόστος ανά διαδικασία ίδρυσης, καθώς αυτή διαφέρει ανάμεσα στις πέντε χώρες στις οποίες γίνεται αναφορά.
Μία ένδειξη αυτών μπορεί να διατυπωθεί υπολογίζοντας τα έσοδα ανά ημέρα, ως συνάρτηση του κατά κεφαλήν ΑΕΕ, καθώς και τη μέση τιμή ενοικίων ή τη μηνιαία καταβολή δανείων στην τράπεζα για μίσθωση ή αγορά επαγγελματικής στέγης αντίστοιχα.
Δέκα εργάσιμες μόνο για την υποβολή δικαιολογητικών
Για το 2008, το κατά κεφαλήν ΑΕΕ ανήλθε στις 21.800 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 73 ευρώ ανά ημέρα. Τη στιγμή κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες για την υποβολή των απαραιτήτων εγγράφων σε δημόσιους φορείς, επωμίζεται επιπρόσθετο κόστος, ύψους 730 ευρώ κατά προσέγγιση, λόγω χαμένων ημερομισθίων.
Παράλληλα, μία μέση τιμή ενοικίου επαγγελματικών χώρων 100 τετραγωνικών μέτρων στο λεκανοπέδιο Αττικής ανέρχεται στις 4.000 ευρώ μηνιαίως.
Επαγωγικά, λοιπόν, αν μια εταιρεία δεν λειτουργήσει άμεσα θα υποστεί παράλληλες ζημίες, οι οποίες δεν είναι εύκολο με μια πρώτη ματιά να διαπιστωθούν.
Οπως ζητά στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πιθανές λύσεις καλυτέρευσης της κατάστασης θα ήταν η ενοποίηση όλων των προαναφερομένων σταδίων ίδρυσης εταιρειών.
Στη διαδικασία σύστασης τόσο των προσωπικών όσο και των κεφαλαιουχικών εταιρειών αναφέρθηκε ότι το καταστατικό σύστασης της εταιρείας πρέπει να θεωρηθεί από το Ταμείο Νομικών αλλά και από το Ταμείο Πρόνοιας Νομικών. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν να ενοποιηθούν τα δύο αυτά Ταμεία και να καταβάλλεται ένα ενιαίο τέλος. Επίσης προτείνεται η συνδρομή της τεχνολογίας, του Διαδικτύου και μια σειρά άλλων μοντέρνων τρόπων υποβολής δικαιολογητικών ώστε οι επιχειρήσεις να ξεκινούν συντομότερα τις εργασίες τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr