To δημόσιο χρέος και οι αγορές ομολόγων από την Εθνική

To δημόσιο χρέος και οι αγορές ομολόγων από την Εθνική

Eπί δύο ημέρες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σφυροκοπήθηκε ανηλεώς, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση της δημοσιοποιούσε ότι έχει αγοράσει για την ίδια ή και για πελάτες της σχεδόν το 25% του δημόσιου χρέους (τα 4 από τα 18 δισ. ευρώ των εκδόσεων ομολόγων που έχουν γίνει).

Συγκεκριμένα, στα μέσα Φεβρουαρίου το ύψος των τοποθετήσεων της Εθνικής Τράπεζας σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν σε 10,7 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,4

To δημόσιο χρέος και οι αγορές ομολόγων από την Εθνική

Eπί δύο ημέρες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σφυροκοπήθηκε ανηλεώς, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση της δημοσιοποιούσε ότι έχει αγοράσει για την ίδια ή και για πελάτες της σχεδόν το 25% του δημόσιου χρέους (τα 4 από τα 18 δισ. ευρώ των εκδόσεων ομολόγων που έχουν γίνει).

Συγκεκριμένα, στα μέσα Φεβρουαρίου το ύψος των τοποθετήσεων της Εθνικής Τράπεζας σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν σε 10,7 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2008. Ταυτόχρονα, με την πτώση του χρηματιστηρίου, πύκνωναν οι αρνητικές εκθέσεις για την Ελλάδα καθώς η ING δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δίνοντας ωστόσο μικρές πιθανότητες 4,5%.

Για ποιους, όμως, λόγους η Εθνική αγοράζει ακριβά αποτιμήμενα ομόλογα  τα οποία ενδέχεται να γίνουν πιο φθηνά μόλις αυξηθεί το spread των ελληνικών ομολόγων;

Τραπεζίτες με εμπειρία θεωρούν την έντονη δραστηριοποίηση της Εθνικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα ως άκρως αρνητικό γεγονός ενώ αρκετοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την όλη εξέλιξη ως «ολέθριο» λάθος της!

Κι αυτό γιατί, όπως συμπληρώνουν, το χαμηλό κόστος από τις καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας δεν θα υπάρχει πάντοτε καθώς πάντοτε σημειώνονται μετακινήσεις προς άλλες τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι Έλληνες παράγοντες που προβλέπουν κατάρρευση  σημειώνουν με νόημα ότι η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα δεν θα συνεχίσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα επ΄άπειρον, με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση.    

Κλείσιμο

Αγριο παιχνίδι με τα ομόλογα

Εδώ και μερικές εβδομάδες το παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζεται και λαμβάνει δραματική  μορφή μ’ αφορμή πτώσεις του χρηματιστηρίου, όπως την προχθεσινή βουτιά του 5,19%.

To spread των ελληνικών ομολόγων αυξάνεται στις 300 μονάδες, ωστόσο το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα δεν είναι λατινοαμερικάνικο, όπως συμβαίνει με ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, όμως, που βγαίνουν οι «κασσάνδρες» της χρεοκοπίας για την χώρα, πιο συγκρατημένοι παράγοντες της αγοράς θυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ( Γερμανία, Γαλλία ) θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν τις πιο «φτωχές» χώρες όπως την Ιρλανδία – Ιταλία- Ισπανία- Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Eddigton Capital Management k. Αlex Allen τόνισε σε δηλώσεις του προς το Bloomberg ότι « Δεν μπορείς να αφήσεις ένα μέρος από το σύστημα να αποτύχει διότι αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλο το σύστημα».

Ο  Γερμανός οικονομολόγος κ. Thomas Mayer του διεθνούς τομέα της Deutsche Bank Λονδίνου προχωρεί ένα ακόμη βήμα παραπέρα λέγοντας ότι « το να αφήσεις μια χώρα να καταρρεύσει είναι μια οπτική για να τιμωρηθούν για την ανευθυνότητα του παρελθόντος. Ωστόσο, το ίδιο έγινε και με την Lehman Brothers και διαπίστωσαν πως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα.»    

Τα μοντέλα σου δίνουν ό,τι εισάγεις…

Ωστόσο δεν είναι όλα τόσο δραματικά.

Εκθέσεις όπως της ΙNG στηρίζονται σε παραδοχές και οικονομικά μοντέλα τα οποία δίνουν αποτέλεσμα με βάση τους αριθμούς που εισάγεις.

Εάν για παράδειγμα, το μοντέλο του αναλυτή της ING προβλέπει αύξηση του Spread των ελληνικών ομολόγων στις 600 μονάδες, τότε η χρεοκοπία έχει όντως μια μικρή πιθανότητα, καθώς η χώρα θα δανείζεται με ένα τεράστιο επιτόκιο.

Ωστόσο, αρκετοί Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν αυτές τις προβλέψεις «σχετικές» αφού τα ίδια μοντέλα δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ούτε την κρίση με τα Subprime δάνεια, ούτε την ραγδαία πτώση της τιμής των κατοικιών στις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια δεν μπόρεσαν να προστατευθούν οι ίδιοι από την κατάρρευση η οποία ήταν εκεί. Ωστόσο, λίγοι είδαν την κρίση, όπως ο Nouriel Rubini ο οποίος τώρα περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι προβλέποντας νέα πτώση για την αμερικανική αγορά και τον δείκτη S&P.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης