Ρεν: Οι ελληνικές εκλογές κορύφωσαν την κρίση στην Ευρωζώνη

Ρεν: Οι ελληνικές εκλογές κορύφωσαν την κρίση στην Ευρωζώνη

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, όπου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ένωση οδεύει από τη διαχείριση της κρίσης προς την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Ρεν:  Οι ελληνικές εκλογές κορύφωσαν την κρίση στην Ευρωζώνη
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, κ.  Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland. Στη συνέντευξη σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ένωση πέρασε το σημείο καμπής και οδεύει από τη διαχείριση της κρίσης προς την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

«Το τελευταίο σημείο κορύφωσης της κρίσης ήταν τον Ιούνιο, στο χρονικό σημείο των εκλογών στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε την αντίστροφη τάση», λέει.

Ο Ολι Ρεν αναφέρεται στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόσθηκαν από κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης και συνέβαλαν στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων εντός της νομισματικής ένωσης και επισημαίνει ότι το καλοκαίρι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταθεροποίησαν την κατάσταση.

Ο επίτροπος προαναγγέλλει με αυτόν τον τρόπο μια αλλαγή στην διαχείριση της κρίσης προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής που νοιάζεται περισσότερο για διαρθρωτικά θέματα, αλλά και για την ανταγωνιστικότητας σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ. Οι τρέχουσες συζητήσεις για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο δεν ήταν ένα σημάδι της κρίσης στην Ένωση, αφού «πολλά από αυτά που κάνουμε τώρα, όπως η καταβολή πιστώσεων στην Ισπανία και την Ελλάδα, είχαν ήδη αρχίσει από το καλοκαίρι», είπε στη γερμανική εφημερίδα.

Ο κ. Ρεν αναγνώρισε, ακόμη, πως τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας είναι ανησυχητικά και ιδιαίτερα η κατάσταση στην αγορά εργασίας.  «Λόγω των δύο εκλογών στην Ελλάδα και των αμφιβολιών σχετικά με το ισπανικό τραπεζικό τομέα οι εκτιμήσεις μειώθηκα». Γεγονός που γέννησε αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ. «Αυτά ζυγίζονται στην πραγματική οικονομία. Το καλοκαίρι, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχαν σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Τώρα είμαι λιγότερο απαισιόδοξος από ό, τι ήμουν πριν από τις θερινές διακοπές», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας, ωστόσο πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι ο εφησυχασμός».

Ο Ολι Ρεν θεωρεί ότι είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές ελαφρές καθυστερήσεις στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εάν μία χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της μετά την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επαινεί τη Γαλλία για τον στόχο της επαναφοράς του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο ευρωζώνης θα ανέλθει σε 3% του ΑΕΠ το 2012 και σε 2,5% το επόμενο έτος.

«Η διαρθρωτική προσέγγιση συμπίπτει με τις συστάσεις μας», λέει προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να επιδείξουν ευελιξία αν η Γαλλία δεν επιτύχει τον στόχο του 3%, υπό την προϋπόθεση της μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης