Ερχονται τα ηλεκτρονικά λογιστήρια
Τέλος στην άχρηστη γραφειοκρατία και στο χαρτομάνι επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προωθώντας ένα πρωτοποριακό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στόχος του είναι η online διασύνδεση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις ΔΟΥ, η οποία θα υποκαταστήσει πλήρως το αναχρονιστικό σύστημα της χειρόγραφης τήρησης βιβλίων και στοιχείων - αληθινό «βραχνά» για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους.
Το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πρ
Τέλος στην άχρηστη γραφειοκρατία και στο χαρτομάνι επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προωθώντας ένα πρωτοποριακό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στόχος του είναι η online διασύνδεση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις ΔΟΥ, η οποία θα υποκαταστήσει πλήρως το αναχρονιστικό σύστημα της χειρόγραφης τήρησης βιβλίων και στοιχείων - αληθινό «βραχνά» για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους.
Το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση της ηλεκτρονικής καταγραφής των τιμολογίων «σε πραγματικό χρόνο», κατά τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να ενημερώνουν χειρόγραφα τα βιβλία εσόδων - εξόδων τους. Ωστόσο, θα χρειαστεί να δοθεί αρκετός χρόνος στους μικρομεσαίους για να μπορέσουν να οργανώσουν «ηλεκτρονικά λογιστήρια».
Αρχικά προβλέπεται να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να «ανεβάζουν» στο Ιντερνετ και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην Εφορία τις καταστάσεις για τα τιμολόγια που εκδίδουν και λαμβάνουν. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης και εντοπισμού των πλαστών τιμολογίων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενώ, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, θα μπορέσουν σταδιακά να απαλλαγούν και οι επιχειρήσεις από την απίστευτη «χαρτούρα» που υποχρεώνονται να διατηρούν επί χρόνια και η οποία «πνίγει» τους μικρομεσαίους.
Σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να φυλάνε στα γραφεία τους «για τον φόβο των Ιουδαίων» τα παραστατικά μιας οκταετίας (από το 2001 έως σήμερα). Το σκηνικό αυτό μπορεί να αλλάξει με το ειδικό πρόγραμμα για την ηλεκτρονική καταγραφή των συναλλαγών το οποίο έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και έχει παραδοθεί στον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος θα αποφασίσει για την τύχη του.
Με την ηλεκτρονική καταγραφή σε πραγματικό χρόνο όλων των εκδιδόμενων τιμολογίων, οι ΔΟΥ θα μπορούν να αποκαλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις εικονικές συναλλαγές, ενώ στο σύστημα θα έχουν άμεση πρόσβαση και τα συνεργεία εφοριακών τα οποία, εξοπλισμένα με laptop, θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Στελέχη της Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου σχολίαζαν
ότι αναμένουν εντολές και, εφόσον τελικώς τους ζητηθεί, είναι σε θέση να αναπτύξουν το κατάλληλο λογισμικό ώστε η online καταγραφή των τιμολογίων να οδηγήσει σύντομα και στην κατάργηση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η ετήσια υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων (πελατών - προμηθευτών) που θα μπορεί να γίνεται «με ένα κλικ» από τις υπηρεσίες στο τέλος κάθε χρονιάς, βάσει τον στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί από τις επιχειρήσεις!
Διχάζουν τα μέτρα
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη βολιδοσκοπήσει τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αλλά διαπιστώνει πως το συγκεκριμένο μέτρο διχάζει τους μικρομεσαίους. Πέρα από τα προφανή που ανακύπτουν, εκφράζονται και σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο και την έκταση εφαρμογής του μέτρου.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι φορέων ισχυρίζονται πως πρόκειται για «μια επιπλέον δουλειά για τα λογιστικά γραφεία» επειδή θεωρούν ότι η τακτική ενημέρωση μέσω Ιντερνετ θα υποχρεώσει τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να καταφύγουν στη χρησιμοποίηση φοροτεχνικού σε μόνιμη βάση, επιβαρύνοντας έτσι υπέρμετρα τα λειτουργικά τους έξοδα.
Επιπλέον, οι φορείς της αγοράς εκφράζουν φόβους μήπως οι επιχειρήσεις πέσουν θύματα των χάκερ οι οποίοι, ενώ είναι δύσκολο να προσβάλλουν το Τaxis, θα μπορούν να προσβάλλουν τα δικά τους συστήματα και να διαρρέουν τα φορολογικά τους δεδομένα στον ανταγωνισμό.
Ηλεκτρονικός μπούσουλας
Από την άλλη, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ίσως προκληθεί πράγματι κάποια επιβάρυνση, αλλά θα είναι προσωρινή, στο πρώτο «πιλοτικό» στάδιο εφαρμογής του μέτρου. Σύντομα, ακόμα και αν κάποιος επαγγελματίας δεν απασχολεί έως σήμερα λογιστή αλλά ενημερώνει μόνος του τα βιβλία του χειρόγραφα, μετά την πλήρη εφαρμογή του μέτρου θα μπορεί να το κάνει πιο εύκολα και χωρίς λάθη, με τη βοήθεια ενός «ηλεκτρονικού μπούσουλα». Επιπλέον θα γίνουν «παιχνιδάκι» οι αθροίσεις, οι ανακεφαλαιώσεις και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις, αφού το πρόγραμμα θα τα αναλάβει όλα αυτά.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως οι πρώιμες αντιδράσεις που ήδη παρατηρούνται πρέπει να αποδίδονται περισσότερο στον φόβο της αποκάλυψης της φοροδιαφυγής ή και στο ενδεχόμενο «να χάσουν δουλειές» τα λογιστικά γραφεία από την εφαρμογή του μέτρου.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr