Βαθαίνει η κρίση σε όλη την Ευρώπη…

Βαθαίνει η κρίση σε όλη την Ευρώπη…

Το ένα μετά το άλλο δημοσιοποιούνται τα εξόχως αρνητικά στοιχεία όχι μόνο για τα … έως τώρα πεπραγμένα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές της, τουλάχιστον για όσο διάστημα η διεθνής κρίση θα «δείχνει τα δόντια της»!

Κι αν στο Εκοφίν και το Γιούρογκρουπ των αρχών της εβδομάδας «πιστοποιήθηκε» η δεινή θέση αρκετών ευρωπαϊκών κρατών και των οικονομιών τους, αν στη συνέχεια ήρθαν οι προβλέψεις της ΕΚΤ περί περαιτέρω επιδείνωσης της ευρωοικονομίας, τώρα

Βαθαίνει η κρίση σε όλη την Ευρώπη…

Το ένα μετά το άλλο δημοσιοποιούνται τα εξόχως αρνητικά στοιχεία όχι μόνο για τα … έως τώρα πεπραγμένα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές της, τουλάχιστον για όσο διάστημα η διεθνής κρίση θα «δείχνει τα δόντια της»!

Κι αν στο Εκοφίν και το Γιούρογκρουπ των αρχών της εβδομάδας «πιστοποιήθηκε» η δεινή θέση αρκετών ευρωπαϊκών κρατών και των οικονομιών τους, αν στη συνέχεια ήρθαν οι προβλέψεις της ΕΚΤ περί περαιτέρω επιδείνωσης της ευρωοικονομίας, τώρα έρχονται και τα στοιχεία για να αποδείξουν όσα ήδη γνωρίζουμε.

Έτσι, μέσα στο τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκε αρχικά η δραματική υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικών παραγγελιών (-12%), κάτι που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στη λεγόμενη «παλαιά οικονομία» και σήμερα ήρθαν τα στοιχεία που καταδεικνύουν αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης (-1,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2008, έναντι προβλέψεων των επενδυτών για ρυθμούς της τάξης του -1,3%), γεγονός που είχε να παρατηρηθεί από το 1995, ήτοι από τότε που η Ευρωζώνη κρατάει σχετικά στατιστικά στοιχεία!

Η δραματική αυτή εξέλιξη καταγράφεται ακριβώς γιατί πέραν των «γνωστών προβλημάτων» οικονομιών όπως η ελληνική, η πορτογαλική ή η ιρλανδική, η κρίση πολλαπλασιάζει καθημερινά πλέον τα προβλήματα και για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες – η μία μετά την άλλη – διολισθαίνουν σε βαθιά ύφεση.

Αναλυτικότερα, οι οικονομίες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας εμφάνισαν την μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 20ετίας στο επίμαχο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε – όταν και η διεθνής κρίση ουσιαστικά αποκαλύφθηκε στο πλήρες εύρος της – ενώ ιδιαίτερα για τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρωζώνης, η οικονομία της είχε να καταγράψει τόσο αρνητικά στοιχεία τουλάχιστον από το 1987 αν όχι από παλαιότερα! 

Με βάση και αυτά τα στοιχεία καθίσταται σαφές πως όλες οι βαρύγδουπες δηλώσεις πολιτικών και οικονομικών ταγών της Ένωσης περί τήρησης μέχρι κεραίας του Συμφώνου Σταθερότητας μάλλον θα παραπεμφθούν στις καλένδες, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο οπότε και συνεδριάζει η G7, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρούν πλέον οι αναλυτές μια νέα παρέμβαση (μείωση επιτοκίων) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως και πριν την προγραμματισμένη για τις αρχές Μαρτίου συνεδρίασή της.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια περί μιας νέας παρέμβασης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή τη φορά προς το σύνολο των αναπτυσσόμενων οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης. Τα σενάρια θέλουν το ΔΝΤ να προγραμματίζει έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους έως και 600 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία, πέραν μάλιστα των ποσών που έχει προγραμματισθεί να δοθεί σε τρίτες χώρες (Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής).

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι από πού θα αντληθούν αυτά τα κεφάλαια, από τη στιγμή που και το ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και ίσως κάποιες χώρες του Κόλπου να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση!

Κλείσιμο

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης