Parking: Παίρνουν τα οικόπεδα από το Δημόσιο, παίρνουν τώρα και επιδοτήσεις…
Εργα για την δημιουργία χώρων στάθμευσης με χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο (!) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οπως καταγγέλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε έγγραφο που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη,
Εργα για την δημιουργία χώρων στάθμευσης με χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο (!) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οπως καταγγέλλει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε έγγραφο που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο και τους εισηγητές όλων των κομμάτων, μια σειρά διατάξεων του σχεδίου (τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλων διατάξεων) έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.
Οπως αναφέρει το ΤΕΕ, η υπαγωγή των έργων δημόσιας χρήσης parking που εκτελούνται από ιδιώτες με σύμβαση εκτέλεσης έργου και παραχώρησης χρήσης στον αναπτυξιακό νόμο σημαίνει ότι «το Δημόσιο θα πληρώνει δύο φορές και σε βάρος του ελληνικού λαού τα έργα αυτού του τύπου, που έως τώρα εκτελούνται με ΣΔΙΤ».
Μέχρι σήμερα η συμμετοχή του Δημοσίου ή των ΟΤΑ σε αντίστοιχου τύπου έργα εξαντλείται στην παραχώρηση του ακινήτου, επί του οποίου ο ιδιώτης με δική του χρηματοδότηση κατασκευάζει το έργο, το οποίο και εκμεταλλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 30 χρόνια). Με τη νέα διάταξη ο ιδιώτης θα μπορεί να εξασφαλίσει και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε άλλο σημείο ο νόμος προβλέπει την απαλλαγή των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο από τον φόρο εισοδήματος επί μία δεκαετία για τα μη διανεμόμενα κέρδη από το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
Οπως αποκαλύπτει το ΤΕΕ, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση της «Νομός Α.Ε.», εταιρείας που θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει έργα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που εντάσσονται σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους.
Με τον τρόπο αυτό όμως αποδυναμώνεται και υποβαθμίζεται ο συνταγματικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς μια σειρά αρμοδιότητές της μεταβιβάζονται στην ανώνυμη εταιρεία.
Αντίστοιχα, οι Οργανισμοί Ανάπτυξης Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ) προβλέπεται στο εξής να αναλαμβάνουν την εκπόνηση πάσης φύσης προγραμμάτων ανάπτυξης (μελέτης, χρηματοδότησης, εκτέλεσης, λειτουργίας, αξιοποίησης έργων κοινωφελών και δημοσίου εν γένει ενδιαφέροντος) δίχως να εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα.
«Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μετατρέπονται σε “αναθέτουσα αρχή”, ταυτόχρονα και σε “μελετητή” και “κατασκευαστή” (δηλαδή ελέγχοντα και ελεγχόμενο)», υπογραμμίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr