«Μια προσωρινή έξοδος θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα»

«Μια προσωρινή έξοδος θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα»

Υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη τάσσεται ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Χανς Βέρνερ Ζιν, καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι θα ανακτήσουν οι δύο χώρες την ανταγωνιστικότητά τους

«Μια προσωρινή έξοδος θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα»
Υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη τάσσεται ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Χανς Βέρνερ Ζιν, καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι θα ανακτήσουν οι δύο χώρες την ανταγωνιστικότητά τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι εάν η χώρα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, οι Έλληνες θα αγοράζουν ξανά τα ελληνικά προϊόντα και οι εύποροι Έλληνες θα επιστρέψουν στη χώρα τους για να κάνουν επενδύσεις.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που καταναλώνουν περισσότερα από αυτά που παράγουν και για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το κόστος θα πρέπει να μειωθεί κατά 30-40%, λέει ο γερμανός οικονομολόγος. Σήμερα αυτό επιδιώκεται μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων μέτρων λιτότητας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, προσθέτει ο κ. Ζιν.

Κλείσιμο
«Προτού αρχίσει να αποδίδει καρπούς, η λιτότητα θα οδηγήσει αυτές τις χώρες στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Με την προσωρινή τους έξοδο, όμως, οι εν λόγω χώρες θα σταθεροποιηθούν πολύ γρήγορα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι λαοί θα αποτινάξουν τον ζυγό του ευρώ», σημειώνει.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία έξοδος στον λαό της εκάστοτε χώρας, ο κ. Ζιν τονίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφολογία που περιβάλλει την προοπτική εξόδου, καθώς η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα είναι ελεγχόμενη και θα συνοδεύεται από οικονομική στήριξη των τραπεζών και των εισαγωγών κρίσιμων προϊόντων. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι καταστροφικό και δεν είναι αποτέλεσμα της εξόδου αλλά της παραμονής στο ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης