Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων

Δεν έχει αποφασιστεί αν η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ - Τι συζητείται για τα αγροτεμάχια - Πώς θα διαμορφωθούν οι αντικειμενικές τιμές - Δεν θα φορολογείται αυτοτελώς το εφαπάξ

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων
Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών στην τελική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, όπως προέκυψε μετά τη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής με τον υφυπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Μαυραγάνη.  

Για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, εξετάζονται  δύο σενάρια, ένα που προβλέπει αφορολόγητο και ένα χωρίς καθόλου αφορολόγητο όριο επί της περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν από 7 έως 9 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές. Και αν εφαρμοστεί όμως το σενάριο με αφορολόγητο, θα είναι πολύ χαμηλό, της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ. Αλλιώς η φορολόγηση θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Κλείσιμο
Για τα νομικά πρόσωπα καταργούνται οι 3 συντελεστές όπως ισχύει σήμερα (1,3,6 τοις χιλίοις) αλλά θα επιβληθούν 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλο βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.)

Δεύτερες σκέψεις γίνονται όμως για τα αγροτεμάχια, καθώς για ορισμένα φαίνεται πως θα υπάρχουν εξαιρέσεις από την φορολόγηση.

Για το 2013 δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αλλά θα επεκταθεί στο σύστημα σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως "προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνση τους. Για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων".

Υπό τις συνθήκες αυτές το υπουργείο Οικονομικών δίνει αγώνα δρόμου για να εισπραχθούν 3 δισ. ευρώ από το σύνολο της φορολογίας ακίνητων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ με το χαράτσι ΔΕΗ. Για αυτό το 2013 θα προστεθούν και άλλα έσοδα άλλα, από τις εκκρεμείς εισπράξεις φορολογίας ακίνητων (τα χαράτσια που τρέχουν ήδη, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ).

Το εφάπαξ δεν θα φορολογηθεί αυτοτελώς

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν πάντως ότι η κυβέρνηση φέρεται να κάνει πίσω στην αυτοτελή φορολόγηση του εφάπαξ και τελικώς δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης