
«Κούρεμα» και επιμήκυνση αλλά με ανταλλάγματα …
Suddeutsche Zeitung και Financial Times συμφωνούν: «ψαλίδι» στο χρέος και παράταση οι μόνες επιλογές για να διατηρηθεί σε βιώσιμη τροχιά η ελληνική οικονομία – Πώς σχολιάζουν τις απαιτήσεις των εταίρων μας
Τελευταίο, χρονικά, το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung που εκτιμά ως «αναπόφευκτο» ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Η γερμανική εφημερίδα, σε άρθρο της με τίτλο «Τι δεν είπαν δυνατά οι ειδικοί», το οποίο τη διετή επιμήκυνση στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, τονίζει πως «αυτό που οι ειδικοί δεν λένε φωναχτά είναι το ότι η παράταση για την Αθήνα δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ελλάδα θα χρειαστεί σύντομα ένα άλλο κούρεμα για να καταστεί ανεκτή αυτή η οικονομική επιβάρυνση. Και αυτή τη φορά οι δημόσιοι δωρητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάποια από τα κεφάλαιά τους».
Η αρθρογράφος Christiane Schlötzer που υπογράφει το άρθρο δηλώνει ξεκάθαρα πως «αυτό (Σ.Σ: το νέο «κούρεμα») δεν είναι μια φθηνή λύση, αλλά μια εθνική πτώχευση θα ήταν πολύ πιο ακριβή».
Είχε προηγηθεί πάντως δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times Deutschland, βάσει του οποίου «η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει πιθανότατα η ίδια το χρηματοδοτικό κενό από 16 έως 18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Οι FTD εκτιμούν πως πλέον για την Ελλάδα «το φρέσκο χρήμα δεν είναι από εδώ και πέρα αναγκαίο», αλλά διαπιστώνουν πως προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος, έχει τεθεί ξανά σε συζήτηση η επαναγορά των κρατικών ομολόγων με χαμηλότερο επιτόκιο, η πιο αργή αποπληρωμή των δανείων και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας». (διαβάστε εδώ)
Αλλά και η αγγλική έκδοση των Financial Times κυκλοφόρησε την Πέμπτη με τίτλο: «Ζητούν από την Ελλάδα να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες».
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται στην πολυαναμενόμενη δόση που θα διασφαλίζει διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος με πρόσθετη χρηματοδότηση 16-18 δισ. ευρώ και τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση ζητά την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων ειδικών για να βοηθήσουν στην Ελλάδα στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT, τα μέτρα επιβολής διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι περισσότερο προωθημένα σε σχέση με το παρελθόν. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το νέο σχέδιο για την Ελλάδα προβλέπει επίσης την αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών, εάν η χώρα μας αποκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα. (διαβάστε εδώ)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Λύση δεν θα υπάρξει ποτέ, ακόμα και αν το μηδενίσουν το χρέος οι ελληνάρες θα το ξαναφτιάξουν μέσα σε ελάχιστα χρόνια και έτσι οι μεν Βόρειοι θα πληρώνουν τα έξοδα των νοτίων, οι δε νότιοι θα είναι εξαρτώμενοι από τους βόρειους. Η λύση είναι να διαλυθεί η ευρωζώνη και ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του. Μας τα πρήξατε με την παγκοσμιοποίηση και την ενοποίηση.