Σκληρό παζάρι για τα εργασιακά

Σκληρό παζάρι για τα εργασιακά

«Ζητάνε τον πατέρα τους και τη μάνα τους» οι Τροικανοί που επιμένουν  σε περικοπή αποζημιώσεων, κατάργηση τριετιών και «ευέλικτο» ωράριο – Προσπάθεια του υπουργείου να διασωθούν οι παλαιότεροι εργαζόμενοι, ζητάει να παραστούν νομικοί στις διαπραγματεύσεις

Σκληρό παζάρι για τα εργασιακά
Σκληρό παζάρι για τα εργασιακά
Την ύστατη προσπάθεια για να περισώσει ότι είναι δυνατόν , θα καταβάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση με την Τρόικα - η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί - καθώς το πακέτο του εργασιακού , που θεωρείται πλέον προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης , ενδέχεται να οδηγήσει σε οριακό σημείο την ενότητα της κυβέρνησης .

Μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε από τις σφοδρές πιέσεις των δανειστών για κατάργηση των τριετιών και για μείωση  της αποζημίωσης  απόλυσης κατά 50%  με ή χωρίς  προειδοποίηση  το υπουργείο Εργασίας επανακαθόρισε τη γραμμή άμυνας  προσπαθώντας να διασώσει τα κλιμάκια στα κατώτερα μισθολογικά όρια αλλά και τους παλαιότερους εργαζόμενους που έχουν … λαμβάνειν ως αποζημίωση πάνω από 12 μισθούς.

Στο σχέδιο μνημονίου η Τρόικα απαίτησε το ύψος της αποζημίωσης να περικοπεί κατά το ήμισυ , θέτοντας ως πλαφόν την καταβολή μισθών έως 12 μήνες από 24 που είναι σήμερα ενώ ο χρόνος προειδοποίησης να συρρικνωθεί στους 3 μήνες από 6 που ισχύει σήμερα . Κατ’ εξαίρεση οι παλαιότεροι προτείνεται να πάρουν ένα έξτρα μπόνους 3600 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει το νέο καθεστώς των αποζημιώσεων να εφαρμοστεί μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους , πρόταση η οποία δεν είναι πολύ πιθανόν να γίνει δεκτή  από την τρόικα αφού οι μεγάλες αποζημιώσεις αποτελούν πρόβλημα των εργοδοτών σε πολλούς τομείς  , όπως για παράδειγμα στις τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης . 

Ως γραμμές άμυνας το υπουργείο εργασίας θέτει την κατάργηση  των τριετιών που η τρόικα επιμένει να αφαιρεθούν από το βασικό μισθό αλλά και τη δυνατότητα καθορισμού ευέλικτου ωραρίου με ατομικές συμφωνίες . Η ελληνική πλευρά , θα προτείνει να προβλέπεται προσαύξηση σε ευρώ η οποία να μη συνδέεται με ποσοστιαία αύξηση όπως προβλεπόταν ως τώρα στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας η εναλλακτικά , η αύξηση με την αλλαγή κλιμακίων να συρρικνωθεί από το  9% στο 5% .
Κλείσιμο

Η ελληνική πλευρά ζήτησε στη διαπραγμάτευση να παραστούν και νομικοί επισημαίνοντας ότι δε μπορεί να ξεριζωθεί το καθεστώς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που ισχύει στην Ευρώπη για τις συλλογικές συμβάσεις , με την εμμονή της τρόικας να μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας προς όφελος της ανταγωνιστικότητας.    

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκεί  η τρόικα είναι και μια έκφραση που χρησιμοποίησε στέλεχος του υπουργείου εργασίας σε  συζήτηση με τους δημοσιογράφους : «Ζητάνε τον πατέρα τους και την μάνα τους, είπε  για τις απαιτήσεις της τρόικας .

Πάντως τις τελικές αποφάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας θα τις πάρουν οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί που θα συναντηθούν το απόγευμα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα , όπου ανατρέπονται   δικαιώματα χρόνων μέσα σε μια νύχτα και οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε νέες δραματικές απώλειες , η ΓΣΕΕ ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας  κ. Κάρολου Παπούλια  τον οποίο  θα συναντήσει  το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η τρόικα,  ο ελάχιστος μισθός, το επίδομα γάμου και οι πολυετίες προοδευτικά θα αντικατασταθούν από το νέο Μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Ο νέος Μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί την 1η Απριλίου του 2013 και θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό καθορισμένο κατώτατο μισθό (586 ευρώ)  ως «πάτωμα» για όλες τις διαπραγματεύσεις ατομικές και επιχειρησιακές . Στο σχέδιο μνημονίου που απέστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση προβλέπεται μεταβατικό στάδιο δύο ετών. Αυτό σημαίνει ότι  τα επιδόματα γάμου και πολυετιών που σήμερα είναι συνδεδεμένα με τα όρια του κατώτατου μισθού θα εξαερωθούν  έως την 1η Απριλίου του 20 15.

Οσον αφορά στο ευέλικτο ωράριο ,η τρόικα επιμένει να καθορίζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας  με ατομικές συμφωνίες οι οποίες θα προβλέπουν  επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης την 6η ημέρα σε όλους τους τομείς και ενδιάμεση ανάπαυση 11 ωρών την ημέρα. Η εφαρμογή του εξαήμερου θα γίνεται στο πλαίσιο του 40ωρου την εβδομάδα, δηλαδή η τρόικα θέλει να σπάσει τα στεγανά ώστε το εξαήμερο να μην εφαρμόζεται μόνο στο 80% των επιχειρήσεων , κυρίως στο εμπόριο όπως συμβαίνει σήμερα αλλά και στο άλλο 20% της αγοράς εργασίας , στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα .

Επίσης η τρόικα  θέτει προθεσμία 2 ετών για τη μείωση κατά επιπλέον 4 ποσοστιαίες μονάδες (μετά το 1,1% του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων - «ενοχλητικών φόρων», όπως χαρακτηριστικά τους αναφέρει στο σχέδιο μνημονίου που έστειλε στην κυβέρνηση . Την έπιασε όμως ο πόνος για την ανεργία  καθώς  παραδέχεται, στο κείμενό της, ότι η ανεργία θα αυξηθεί εξαιτίας των αλλαγών. Προτείνει, μάλιστα, την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας «για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά» και ζητά να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι από τα διαρθρωτικά ταμεία πόροι για προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία και των μακροχρόνια ανέργων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης