Μαύρη τρύπα 722 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα το πρώτο 9μηνο του 2012

Μαύρη τρύπα 722 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα το πρώτο 9μηνο του 2012

Στα 1,998 δισ. ευρώ μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 - Στα 12,649 δισ.ευρώ το συνολικό έλλειμμα
 
 

Επίθεση με πέτρες σε αποθήκη πυρομαχικών στη Ρόδο
Μαύρη τρύπα 722 εκατ. ευρώ στα κρατικά έσοδα το πρώτο 9μηνο του 2012
Παρά την αναθεώρηση των στόχων που επιχείρησε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, μεγαλώνει η μαύρη τρύπα στα έσοδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αποδέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά δημόσια έσοδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ήταν 722 εκατ.ευρώ λιγότερα από τον εισπρακτικό στόχο, ενώ η υστέρηση στο σύνολο των εσόδων (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι σχεδόν διπλάσια και φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ.  
Κλείσιμο
Και οι εισπράξεις από τα κοινοτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) ήταν 778 εκατ. λιγότερα απ' ότι αναφερόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει συναγερμό για την χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων.
 
Καταγράφεται μεγάλη συγκράτηση των δαπανών η οποία φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται από τον στόχο που περιγράφεται στον προϋπολογισμό.
 
Σχεδόν αποκλειστικά όμως, αυτά τα δύο δισ. προέρχονται από περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Με τα δεδομένα αυτά πάντως, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού - όπως είχε γράψει το protothema.gr από χθες- στο εννεάμηνο του 2012 μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ, από 4,8 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο το ίδιο έτος και 6,1 δισ. το πρώτο εννεάμηνο του 2011.
 
Το συνολικό έλλειμμα φτάνει τελικά τα 12,6 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 15,4 δισ.ευρώ γενικής κυβέρνησης σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης