ΔΝΤ κατά Ευρωπαίων ηγετών για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης

ΔΝΤ κατά Ευρωπαίων ηγετών για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης

Το Ταμείο παροτρύνει την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς στο εσωτερικό της ευρωζώνης

ΔΝΤ κατά Ευρωπαίων ηγετών για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης
Το ΔΝΤ παροτρύνει την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να συσφίξει τους χρηματοοικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς στο εσωτερικό της ευρωζώνης, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
 
Ο αυστηρός τόνος του ΔΝΤ για τα της ευρωζώνης στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική ευρωστία βρίσκεται σε διάσταση με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, καθώς το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς έχει κατευνάσει τις άμεσες ανησυχίες για την επιβίωση του ευρώ.
 
«Παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει από τους πολιτικούς, το χρονοδιάγραμμα παραμένει κρίσιμα ημιτελές, αφήνοντας έκθετη την ευρωζώνη σε μία πτωτική δίνη φυγής κεφαλαίων, στους φόβους για διάλυσή της και για οικονομικό μαρασμό» υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (GFSR), που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Κλείσιμο
 
Στην έκθεση το Ταμείο υποστηρίζει πως η κρίση στην ευρωζώνη αποτελεί την κύρια απειλή για την παγκόσμια χρηματιστηριακή σταθερότητα, η οποία το τελευταίο εξάμηνο έχει αρχίσει να φθίνει ιδιαίτερα, δημιουργώντας ένα πεδίο «πολύ εύθραυστης» εμπιστοσύνης.
 
Το τέλμα στην ευρωζώνη συνεπάγεται πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί να διαθέσει 2,8 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού την επόμενη διετία, προκειμένου να αποφύγει την έκθεσή του σε κινδύνους, μία πρόβλεψη αυξημένη κατά 200 δισ. ευρώ, σε σχέση με τους υπολογισμούς του προηγούμενου εξαμήνου, δηλώνει το ΔΝΤ.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιστολή κατά 9% των πιστωτικών παροχών στην περιφέρεια έως τα τέλη του 2013, «αγκυλώνοντας» την οικονομική ανάπτυξη.
 
   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης