LIVE

Κορωνοϊός

«Κωμικοτραγικοί οι χειρισμοί των πολιτικών με τη λίστα Λαγκάρντ»

Την Πέμπτη στη Βουλή Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου - Κατέθεσαν ήδη στον οικονομικό Εισαγγελέα

Και όμως ένα «στικάκι» μπορεί να κάνει άνω - κάτω το πολιτικό σύστημα μιας χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τους «Νew York Times», ταλανίζει την ελληνική κυβέρνηση… μία πραγματικότητα «κωμικοτραγική», όπως σπεύδει να την χαρακτηρίσει η εφημερίδα.

Ο λόγος φυσικά για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα 2.000 ονόματα Ελλήνων πολιτικών που έβγαλαν τα χρήματά τους σε τράπεζες της Ελβετίας.

Και ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους «Financial Times» δήλωνε πως η λίστα είχε χαθεί, και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε ακριβώς το ίδιο σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε ότι την είχε παραδώσει στις αρμόδιες αρχές με την όλη ιστορία να μοιάζει «κακόγουστο αστείο», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Το θέμα, όμως, πήρε νέα πιο σκοτεινή τροπή, όταν την περασμένη Πέμπτη ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών -του οποίου το όνομα βρισκόταν στη λίστα -σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ- βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στο Βόλο.

Εν τω μεταξύ, εξηγήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από όσους διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από το 2010 έως και σήμερα για τους χειρισμούς τους αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ ζητούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Ειδικότερα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής – εκτός του ΚΚΕ – αποφάσισαν να καλέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί τους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο και την Παρασκευή τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να φωτίσουν τις «γκρίζες» ζώνες της διαδρομής του CD που περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα της Γενεύης.

Πάντως, με επιστολή του προς την Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτοπροτείνεται για μάρτυρας. Ειδικότερα στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι είναι χρήσιμη γιατί το έργο της Επιτροπής η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου».


Παπακωνσταντίνου: «Παρέδωσα στον κ. Διώτη τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία»

«Κατέθεσα τη μαρτυρία μου στον κ. Οικονομικό Εισαγγελέα για τα γεγονότα που έχω ήδη δημοσιοποιήσει στην ανακοίνωσή μου στις 27/9/12, ότι δηλαδή ζήτησα και έλαβα από τις γαλλικές αρχές στα τέλη του 2010 ηλεκτρονικά στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, ότι έδωσα προς διερεύνηση στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών, ενώ παράλληλα ξεκίνησα διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για σύναψη διμερούς συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών, και στη συνέχεια παρέδωσα στον κ. Διώτη τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία», επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει επίσης: «Είναι προφανές ότι είμαι στη διάθεση κάθε θεσμικού οργάνου που θα ζητήσει διευκρινίσεις για τις ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής τις οποίες δρομολόγησα ως Υπουργός Οικονομικών»

Στέλιος Στασινόπουλος: «Δεν γνώριζε κανείς για την λίστα Λαγκάρντ»

Με ιδιαίτερα... παραστατικό τρόπο περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο περιήλθε η λίστα Λαγκάρντ στην κατοχή του ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, λέγοντας τα εξής: «Έκανα σύσκεψη με τους διευθυντές μου και τους ρώτησα αν έχουν ακούσει για τη λίστα Λαγκαρντ και μου είπαν όχι. Την ώρα που γινόταν η σύσκεψη ήρθε ο κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, διευθυντής οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, και μου έδωσε διαβιβαστικό με φάκελο . Το παρέλαβα επίσημα και τον ρώτησα τι είναι αυτό. Δεν γνώριζε! Ήταν ένα φλασακι διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί. Από το μυαλό μου πέρασαν πολλά!».

Και συμπλήρωσε «Το διαβιβαστικό έγραφε "προς ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ. Σας αποστέλλουμε προσωπικό φάκελο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα καθ ημάς…» . Αμέσως το κλειδώνω στο γραφείο μου και πηγαίνω στον κάτω όροφο, που ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Του είπα τι έγινε και μου είπε να μου παραδώσετε αμέσως το περιεχόμενο. Στη συνέχεια πήγα στον Αρειο Πάγο που είχα προγραμματισμένο ραντεβού, όφειλα να του περιγράψω και τι έχει γίνει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στασινόπουλος επισήμανε ότι το μόνο στοιχείο που παρέλαβε από τον προκάτοχό του ήταν ένα CD με τους 54.000 που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011. Εξήγησε δε ότι η επεξεργασία του υλικού προχωράει και «πολύ σύντομα θα δείτε αποτελέσματα».

Σ. Κλαδάς: «Πολιτικά ανεύθυνοι οι χειρισμοί Παπακωνσταντίνου»

«Αξιοποιήσιμη» χαρακτήρισε τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπύρος Κλαδάς και επισήμανε ότι «η κοινοτική φορολογική οδηγία του 1977» καθιστά τόσο το περιεχόμενο του CD όσο και την έρευνα νόμιμα. Επιπροσθέτως, ο κ. Κλαδάς χαρακτήρισε «πολιτικά ανεύθυνη» την πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να επιλέξει 10 από τα 1.991 ονόματα της λίστας και να τα δώσει στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για επιδερμικό έλεγχο.

Πάντως, η άποψη του κ. Κλαδά ταυτίζεται με αυτή που εξέφρασε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης. Επιπροσθέτως, ο κ. Κλαδάς επισήμανε ότι η αξιοποίηση της λίστας «θα προκαλούσε ρεαλιστικό έσοδο όπως φόροι τόκων όπως κοινές πράξεις φοροαπόδοσης. Δεν βλέπω νομικό λόγο να μην αξιοποιηθεί η λίστα. Αν την είχα εγω θα ξεκινούσα τις έρευνες εχθές. Η λίστα δόθηκε όχι για να κατονομαστεί εγκληματική πράξη αλλά για να υπάρξει φορολογικό έσοδο όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες χώρες».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ) επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο της υποχρέωσής της (κοινοτική οδηγία 1977) η Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό της. Με δεδομένο αυτό δεν βρίσκω λόγο για νομικό κώλυμα» και επισήμανε ότι «αποτελεί παράλειψη ότι δεν ερευνήθηκε λίστα με μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας».

Σ. Κλαδάς: Δέχθηκα πιέσεις όταν ήλεγχα ΜΜΕ


Τέλος, ο κ. Κλαδάς αναφέρθηκε και σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε «μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΜΜΕ) με αποτέλεσμα να δεχθώ μεγάλες πιέσεις και επιθέσεις και εντός της Βουλής. Από αυτούς τους ελέγχους προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία για ορισμένα ΜΜΕ και εσωτερικές τριβές εντός και εκτός της κυβέρνησης. Δεν τις έλαβα υπόψη γιατι είχα την αίσθηση – έως τον Μάρτιο του 2008 – ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσω τους ελέγχους. Για όλες τις υποθέσεις που ελέχθησαν ΜΜΕ υπήρξε η παραπομπή σε σχετική προανακριτική υπηρεσία – αποτελούμενη και από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ».

Κατά τον κ. Κλαδά «υπήρξαν όμως και αντίρροπες ενέργειες από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς! Αν υπήρχε οργάνωση θα υπήρχαν και αποτελέσματα... Δυσάρεστη η εμπειρία μου καθώς ήμουν συνεχώς παρακολουθούμενος δεν μπορούσα να κάνω την δουλεια μου γιατί το σύνολο τις διοικητικής μηχανής είχε αγκυλώσεις, διαφθορά κ.α. Σήμερα μετρώνται τα συντρίμμια εκείνων που ελέχθησαν τότε… Το να δέχεσαι επιθέσεις για βαριές αξιόποινες πράξεις και να μην μπορείς να βγεις από σπίτι γιατί ήταν τηλεοπτικά συνεργία δεν διευκόλυνε την δουλειά μου».
.Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης