"Η τρόικα ήταν μαζί μας αλλά πολλοί υπουργοί της ευρωζώνης ήταν επικριτικοί "

"Η τρόικα ήταν μαζί μας αλλά πολλοί υπουργοί της ευρωζώνης ήταν επικριτικοί "

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup - Για το θέμα της Ελλάδας θα υπάρξει πολιτική δήλωση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής - Αγώνας δρόμου για τη δόση

Έκλεψαν εισπράξεις 100.000 ευρώ από βαγόνι του ΟΣΕ
"Η τρόικα ήταν μαζί μας αλλά πολλοί  υπουργοί της ευρωζώνης ήταν επικριτικοί "
"Ήταν μια δύσκολη συζήτηση όμως η τρόικα ήταν μαζι μας. Η τρόικα ήταν θετική αν και ορισμένα κράτη ήταν ιδιαίτερα σκληρά και επικριτικά μαζί μας". Αυτό επεσήμανε στο Protothema.gr λίγα λεπτά μετά το περας του EUROGROUP κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που ήταν παρών στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Συμφώνα με πληροφορίες οι 17 εξέφρασαν την άποψη ότι προς το συμφέρον όλων είναι το ελληνικό ζήτημα να έχει διευθετηθεί μέσα στο 2012, ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο αν καταστεί δυνατό.

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος δήλωσε με νόημα στο Protothema.gr ότι " η ελπίδα παραμένει ζωντανή . Πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε εκταμίευση τον Νοέμβριο."

Κλείσιμο
Τελικά δεν αναμένεται να υπάρξει γραπτή δήλωση από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά θα αναφερθεί στο θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Για το θέμα της Ελλάδος αναμένεται να γίνει πολιτική δήλωση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα το protothema.gr έγραφε πως δεν αναμένοντανσήμερα σημαντικές οριστικές αποφάσεις για την  Ελλάδα, όπως εξάλλου διεμήνυσε προσερχόμενος  στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών  της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε πως «η Τρόικα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της», ενώ όσον αφορά στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε χαμογελώντας ότι «η καγκελάριος δεν είναι η τρόικα».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, καλώντας  τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο εάν δεν ζητήσει περισσότερα χρήματα, ενώ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωνε πως «πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τους όρους».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γέγκερ είχε φροντίσει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, λέγοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες περικοπές και να επιλύσει τα προβλήματα της (διαβάστε εδώ)

Eurogroup: Η Ελλάδα έχει δέκα ημέρες για να αποδείξει την αποφασιστικότητά της  

Ολοκληρώθηκε μετά από πέντε περίπου ώρες το eurogroup στο Λουξεμβούργο χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές ανακοινώσεις για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης. 

Ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως στην Ελλάδα έχει γίνει σημαντική πρόοδος και πως η χώρα κινείται στον ορθό δρόμο, λέγοντας όμως πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σε δέκα ημέρες να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής για να ξεμπλοκάρει το πακέτο των 31,5 δισ. ευρώ.  

«Η Ελλάδα κάνει μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια. Είμαι εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ καλώντας τη χώρα μας να τηρήσει όλες της τις δεσμεύσεις ενώ αναγνώρισε πως ορισμένες χώρες της ευρωζώνης και ιδίως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία κρατούν πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόοδος, αλλά πως πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. «Η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα και δεν θα συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ στο Τόκιο, αυτό δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ και υπογράμμισε πως ο σκοπός της τρόικας είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. 

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε πως όσοι αμφέβαλαν για την ικανότητα της ευρωζώνης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις διεψεύσθησαν καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ετέθη σε ισχύ εννέα μήνες νωρίτερα από όσο περίμεναν και οι πλέον αισιόδοξοι. «Πριν 2,5 χρόνια, όταν η Ελλάδα βρέθηκε εκτός αγορών δεν είχαμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιδράσουμε» υπογράμμισε ο Επίτροπος Ρεν, ο οποίος αναφερόμενος ειδικώς στην Ελλάδα δήλωσε πως «ξέρουμε πως κάποια μέτρα ίσως να μην είναι δίκαια και πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επώδυνη και δύσκολη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν». 
 

Γ. Στουρνάρας: Στο «τραπέζι» η παράταση του προγράμματος

Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης, ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ. 

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της Τρόϊκα για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν όπως είπε να καλυφθούν με «τεχνικές λύσεις», χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.


Ισπανία- Πορτογαλία – Κύπρος

Αναφορικά με τις υπόλοιπες τρεις ευάλωτες οικονομίες της Ευρώπης, η Ισπανία και η Κύπρος απασχόλησαν περισσότερο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον κ. Γιούνκερ να δηλώνει πως το eurogroup καλωσορίζει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι και πως το πρώτο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών θα συζητηθεί τον Νοέμβριο. Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε πως θα σταλεί στην Ισπανία κλιμάκιο του ΔΝΤ το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για να αξιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία χαρακτηρίστηκε ως το πλέον επιτυχημένο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «εντυπωσιασμένος» από τις προσπάθειες που καταβάλει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πορτογαλικός λαός, ενώ σχετικά με την Κύπρο η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε πως έχει ήδη λάβει τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης αναμένεται η αξιολόγησή τους.  




 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης