ΔΝΤ: Δεν πέφτει το χρέος, λόγω ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ

ΔΝΤ: Δεν πέφτει το χρέος, λόγω ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ

Καθίζηση τιμών με… αρνητικό πληθωρισμό προβλέπει για το 2013- Συστάσεις για περισσότερους φόρους στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες με ελλείμματα

ΔΝΤ: Δεν πέφτει το χρέος, λόγω ύφεσης και μείωσης του ΑΕΠ
Τον δρόμο για πιο "βαθύ" κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους ανοίγει με δύο εκθέσεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  το οποίο δημοσιοποίησε στοιχεία που αμφισβητούν ευθέως  τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πριν 6 μήνες πως μετά το PSI, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γινόταν αντιμετωπίσιμο και να μην ξεπερνούσε το 2020 το 12% του ΑΕΠ.

Αντ’ αυτού όμως, στην έκθεση των δημοσιονομικών προοπτικών (fiscal monitor) το ΔΝΤ προβλέπει πως έως το 2017 το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα έχει μειωθεί όσο αναμενόταν. Τον Μάρτιο οι αναλυτές του ΔΝΤ υποστήριζαν πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί, από 163% του ΑΕΠ φέτος, στο 137,5% το 2017. Στην νέα έκθεση όμως υπολογίζεται πως φέτος το χρέος θα φτάσει πολύ υψηλότερα, στο 170,7% του ΑΕΠ και το 2017 και θα πέσει οριακά, μόλις στο 152,8% του ΑΕΠ.

Η βραδεία αποκλιμάκωση του χρέους απομακρύνει το στόχο για να καταστεί βιώσιμο το 2020, πέφτοντας κάτω από 120% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναθεωρούνται επί τα χείρρω και προβλέπεται μάλιστα πως το 2013 θα αυξηθεί στο 181,8% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να πέφτει σιγά-σιγά από το 2014 στο 180,2%, στο 174% το 2015, στο 164,1% το 2016 και στο 152,8% το 2017.
Κλείσιμο

Η εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους είναι βασική παράμετρος για την συνέχιση της χρηματοδότησης της ελλαδικούς από το ΔΝΤ και για το λόγο αυτό οι αξιωματούχοι του Ταμείου πιέζουν για νέο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Βασική αιτία, όπως προκύπτει από δεύτερη έκθεση του ΔΝΤ (διεθνείς οικονομικές προβλέψεις) είναι η βαθιά ύφεση στη χώρα μας που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο 6% και το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4%, υψηλότερα δηλαδή και από την πρόβλεψη που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (-3,8%).

Οι αναλυτές του Ταμείου υπολογίζουν φέτος το δημόσιο έλλειμμα (γενικής κυβέρνησης στο ευρύτερο δημόσιο) στο 7,5% του ΑΕΠ ενώ με το νέο Μεσοπρόθεσμο μπορεί να μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2013, στο 3,4% το 2014, στο 2,5% to 2015 και στο 1,4% το 2015.

Δραματικές είναι όμως οι προβλέψεις για την ανεργία που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει φέτος στο 23,8% και θα εκτιναχθεί στο 25,4% το 2013.

Μετά από αυτά πάντως, οι τιμές θα πάψουν να ανεβαίνουν αφού ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από 0,9% φέτος σε -1,1% το 2013!

Στην έκθεση τονίζεται πως «η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση και οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων είναι πιθανό περιπλέξει και πάλι την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για την μείωση του ελλείμματος»

Συνταγή Ελλάδας παντού

Παρόλα αυτά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες προσαρμογής, όπως η Ελλάδα –αλλά όχι μόνο- θα πρέπει να αυξήσουν τους φόρους στην εργασία και στο κεφάλαιο (περιουσία).

Προτείνουν δε κατάργηση των φοροαπαλλαγών , εξορθολογισμό των φορολογικών προνομίων στις επιχειρήσεις επανεξέταση φορολογικής μεταχείρισης των συντάξεων και καθιέρωσης ενώ ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης