Κάρολ Μπαρτζ, το νέο αφεντικό της «Yahoo!» που φοράει ταγέρ
Υπό το βάρος της ολοένα και αυξανόμενης αμφισβήτησής του από τους μετόχους, ο κ. Γιανγκ είχε προλάβει από πέρυσι να υποβάλει την παραίτησή του. Και οι μέτοχοι δέχθηκαν τώρα η κ. Μπαρτζ ακόμα και να κρατήσει παράλληλα τη θέση της στην προηγούμενη εταιρεία της οποίας ηγείτο, την «Autodesk», κατασκευάστρια εξειδικευμένων προγραμμάτων software.
Τόσο απελπισμένοι είναι από τότε που η διοίκηση Γιανγκ πέτυχε να αποκρούσει την εξαιρετικ
Υπό το βάρος της ολοένα και αυξανόμενης αμφισβήτησής του από τους μετόχους, ο κ. Γιανγκ είχε προλάβει από πέρυσι να υποβάλει την παραίτησή του. Και οι μέτοχοι δέχθηκαν τώρα η κ. Μπαρτζ ακόμα και να κρατήσει παράλληλα τη θέση της στην προηγούμενη εταιρεία της οποίας ηγείτο, την «Autodesk», κατασκευάστρια εξειδικευμένων προγραμμάτων software.
Τόσο απελπισμένοι είναι από τότε που η διοίκηση Γιανγκ πέτυχε να αποκρούσει την εξαιρετική προσφορά εξαγοράς που υπέβαλε η αυτοκρατορία της «Microsoft»…
Τώρα όμως δεν ισχύει η προσφορά των $47,5 δισ. που έκανε ο Μπιλ Γκέιτς…
H αναζήτηση manager για τη «Yahoo!» υπήρξε επί εβδομάδες ένα από τα «καυτά» θέματα συζήτησης στη Wall Street. Αμέσως μόλις ο κ. Γιανγκ, ο άνθρωπος που αρχικώς πιστώθηκε και εν συνεχεία… χρεώθηκε την απόρριψη της προσφοράς εξαγοράς της εταιρείας από τη «Microsoft», είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ειδικών αναλυτών των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας -με πρώτο και καλύτερο τον κροίσο κ. Καρλ Ικάν- και τέλος βρέθηκε αντιμέτωπος με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της «Yahoo!».
Ετσι η έξοδός του φάνταζε ως η μόνη λύση. Και ένα φρέσκο πρόσωπο έπρεπε να αναλάβει τα ηνία με διπλή αποστολή: αφενός μεν να εξισορροπήσει την εταιρεία -η μετοχή της οποίας διολισθαίνει επικίνδυνα μέρα με τη μέρα- κι αφετέρου να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με τους όποιους τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε αυτή είναι η «Microsoft» είτε η μεγάλη ανταγωνίστρια «Google» είτε τέλος πάντων όποιος… δεήσει να προσφέρει στους αγωνιώντες μετόχους τουλάχιστον τα χρήματα που προσέφερε το καλοκαίρι ο κ. Μπιλ Γκέιτς (47,5 δισ. δολάρια).
Μόνο που στο ενδιάμεσο άλλαξαν πολλά, τα ποσά που τότε έπεσαν στο τραπέζι σήμερα δεν τα προσφέρει ούτε καν η ίδια η «Microsoft», η κρίση ψαλιδίζει τις πιθανότητες να καταφέρει η «Yahoo!» να προσελκύσει περισσότερες διαφημίσεις -ιδίως μετά την κατάρρευση της σχετικής συμφωνίας της με την «Google»- και κανείς αξιόλογος μάνατζερ δεν έμοιαζε να θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της θέσης.
Κυρίως γιατί αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες κάτι έμεινε ίδιο και απαράλλακτο: ο ίδιος ο κ. Τζέρι Γιανγκ, με εκπεφρασμένη την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια πώλησης της εταιρείας που ο ίδιος δημιούργησε και με το μετοχικό του πακέτο να αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο κάθε άλλου. Αρα με δύναμη λόγου και αντίστοιχη πειθώ - κάτι σαν βαριά σκιά φαντάσματος που θα πέφτει επάνω σε όποιον θελήσει να χαράξει διαφορετική πορεία.
Πάνω όμως στην ώρα που οι επιλογές στέρευαν και το αδιέξοδο φάνταζε απειλητικό, η κυρία Μπαρτζ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα! Και σίγουρα δεν έχει να χάσει τίποτα… Το ερώτημα πάντως είναι τι ακριβώς ζητάνε οι μέτοχοι της «Yahoo!» από την κυρία Μπαρτζ. Αν κρίνει κανείς από όσα είπε η ίδια στην πρώτη της ανακοίνωση ως διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, η «Yahoo!» είναι «μια γερή εταιρεία που απλώς χρειάζεται καλύτερο management».
Οπερ σημαίνει περιστολή εξόδων, επικέντρωση στο αντικείμενο -διαχείριση πληροφοριών, υποδοχή διαφημίσεων- και διεύρυνση της πελατειακής της βάσης κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίσει, ει δυνατόν, την οικονομική της επάρκεια ή μια πιο «ελκυστική» προσφορά από όποιον ενδιαφερόμενο!
Μένει να δούμε εάν θα πετύχει και σε αυτήν την αποστολή της…
WHO IS WHO
Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της «Yahoo!» είναι ακριβώς εκείνος ο τύπος του στελέχους που δεν θα ήθελε στα πόδια του ο κ. Γιανγκ. Δεν είναι νέα σε ηλικία, δεν έχει τίποτε να αποδείξει, αλλά και τίποτε να χάσει -αφού μάλιστα πέρασε ο όρος της να διατηρήσει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. στην προηγούμενη εταιρεία της- και κυρίως δεν έχει να φοβηθεί τίποτε για τη μετέπειτα καριέρα της, αφού, όπως η ίδια δηλώνει, έφτασε σε ηλικία που σκέφτεται σοβαρά να συνταξιοδοτηθεί!
Επομένως δεν θα είναι δεκτική σε πιέσεις -απ’ όποια πλευρά του χωρισμένου στα δύο διοικητικού συμβουλίου της «Yahoo!» κι αν προέρχεται-, δεν θα διστάσει να εισηγηθεί αυτά που η ίδια θεωρεί συμφέροντα για την εταιρεία και κυρίως δεν θα δίνει λογαριασμό κάθε τρεις και λίγο στους μικρομετόχους, όπως ήταν αναγκασμένος από ένα σημείο και μετά να κάνει ο προκάτοχος και νέο της αφεντικό!
Αποστολή της είναι να επαναφέρει την εταιρεία σε ομαλότητα, να μετριάσει την πτωτική πορεία της μετοχής και να διερευνήσει την επόμενη ημέρα της «Yahoo!» - χωρίς προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις, κάτι που εγγυάται η μέχρι τώρα σταδιοδρομία της 60χρονης κυρίας Μπαρτζ.
Η ίδια έχει μακρά θητεία σε εταιρείες του κλάδου της νέας τεχνολογίας, και μάλιστα σε ηγετικές θέσεις.
Πρόκειται για μια γυναίκα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία εδώ και 38 (!) χρόνια, όταν ουσιαστικά η Silicon Valley ήταν στα σπάργανα και οι εταιρείες του κλάδου δεν ήταν καν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Προφανώς και δεν μοιάζει να φοβάται τις προκλήσεις.
Η κυρία Μπαρτζ εργάστηκε αρχικά στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων (έως και πριν από μερικά χρόνια), τη «Sun Microsystems». Γρήγορα ανέβηκε στην ιεραρχία και μεταπήδησε στις τότε αναπτυσσόμενες εταιρείες -νυν κολοσσούς- «Cisco» και «Intel». Μάλιστα, υπήρξε το πρώτο ηγετικό στέλεχος του συγκεκριμένου κλάδου που πέτυχε να υπογράφει συμβόλαια συνεργασίας που ΔΕΝ απαιτούσαν αποκλειστική συνεργασία (κάτι που έχει κρατήσει ως αρχή της…).
Στην «Cisco» αρχικά και κατόπιν στην «Intel» διακρίθηκε για την ικανότητά της να αναλαμβάνει -και να επιλύει- προβλήματα σχέσεων μεταξύ μετόχων και να υλοποιεί προγράμματα αναδιάρθρωσης «προβληματικών» τμημάτων.
Αυτή εξάλλου ήταν και η… συστατική επιστολή που τελικώς την οδήγησε στο τιμόνι μιας μικρής τότε (1990) ανερχόμενης εταιρείας software, της «Autodesk». Την παρέλαβε με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων και το 2006 την έφτασε στα 1,5 δισ. δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr