«Σταδιακή προσαρμογή» και αναζήτηση timing για το δάνειο των 5 δισ. ευρώ

«Σταδιακή προσαρμογή» και αναζήτηση timing για το δάνειο των 5 δισ. ευρώ

Σε κλοιό ελλειμμάτων, ανεργίας και μηδενικής ανάπτυξης, μπαίνει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αναζητεί στις Βρυξέλες ερείσματα μεταξύ των ευρωπαίων ομολόγων του και ζητά νέα πίστωση χρόνου, για τη μείωση των ελλειμμάτων.  

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο σφυγμομετρεί διαρκώς τις αγορές και αναζητεί διαρκώς την κατάλληλη στιγμή για να εκδώσει ̵

«Σταδιακή προσαρμογή» και αναζήτηση timing για το δάνειο των 5 δισ. ευρώ

Σε κλοιό ελλειμμάτων, ανεργίας και μηδενικής ανάπτυξης, μπαίνει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αναζητεί στις Βρυξέλες ερείσματα μεταξύ των ευρωπαίων ομολόγων του και ζητά νέα πίστωση χρόνου, για τη μείωση των ελλειμμάτων.  

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο σφυγμομετρεί διαρκώς τις αγορές και αναζητεί διαρκώς την κατάλληλη στιγμή για να εκδώσει –πιθανότατα σήμερα- το νέο πενταετές ομόλογο, επιχειρώντας να αντλήσει έως 5 δισ. ευρώ  από τις κεφαλαιαγορές με το μικρότερο δυνατό κόστος.  

Η Δευτέρα δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, η κατάλληλη μέρα για να απευθυνθεί το δημόσιο στις διεθνείς αγορές, αφού η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P ήρθε «να δέσει» με την δυσοίωνη έκθεση της Κομισιόν, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό και πτώση στις αγορές. 

Στις Βρυξέλες πάντως ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε στον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και στο συμβούλιο Eurogroup το ελληνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση, υπό το βάρος των άκρως δυσοίωνων ανακοινώσεων της Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία. Όπως δήλωσε χθες «τα δεδομένα αλλάζουν και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας με την απαραίτητη ευελιξία, αλλά και με πλήρη σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνίας». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να αναμορφώσει το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας επιδιώκοντας «σταδιακή» δημοσιονομική προσαρμογή με το βλέμμα στις ανάγκες της κοινωνίας.  

Το  σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων που έχει 3 άξονες: ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και του οικογενειακού εισοδήματος, με στοχευμένα μέτρα και επιδόματα για στήριξη των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ) καθώς και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. 

Κλείσιμο

Αν και οι προβλέψεις της Κομισιόν προκαλούν «σοκ και δέος» για ολόκληρη την ευρωζώνη, με συρρίκνωση της Οικονομίας κατά 1,9% και έκρηξη των ελλειμμάτων στα τρία τέταρτα των κρατών-μελών, ο κύριος Παπαθανασίου εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος για τη χώρα μας. 

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν που προβλέπει για την Ελλάδα αύξηση του εγχώριου προϊόντος μόλις 0,2% για φέτος (αντί 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) και δημόσιο έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ για το 2008, 3,7% για φέτος και 4,2% το 2010 - δηλαδή πολύ πάνω από το όριο της επιτήρησης και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού – ο νέος υπουργός Οικονομίας δήλωσε μετά την «παρθενική» συνάντησή του με τον κ. Αλμούνια και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκερ: «θα υποβάλουμε την επόμενη εβδομάδα ένα επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου θα προσδιορίζονται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο οι προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής. Αυτές είναι η σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, η στήριξη με στοχευμένες δράσεις των κοινωνικών ομάδων που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας». 

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με την πολιτική που θα ακολουθηθεί «θα πετύχουμε καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις της Επιτροπής για τη χώρα μας», τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ απαισιόδοξες». Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι ειδικά για το 2008 αποκλείεται να υποχωρήσει η ανάπτυξη κάτω από 3%, ενώ δεν διαβλέπουν αύξηση της ανεργίας πάνω από το 7,6%. 

Από πλευράς του ο κύριος Αλμούνια εξέφρασε, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, την αγωνία του για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί την πορεία των κρατών-μελών «μέρα και νύχτα». Ο Χοακίν Αλμούνια κατακεραύνωσε όμως τους Financial Times και όσους διαβλέπουν χρεοκοπία της χώρας μας και διάλυση της ευρωζώνης.  

Τόνισε ότι δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην μπορέσει χώρα της ευρωζώνης να εξυπηρετήσει το χρέος της και επέκρινε τα media που «δέκα χρόνια τώρα ανακοινώνουν την διάλυση της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης