Αποκάλυψη τώρα για την οικονομία

Αποκάλυψη τώρα για την οικονομία

Οι πληροφορίες που μετέδωσε την Παρασκευή το βράδυ το protothema.gr για τις εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και το 2009, για τρίτο συνεχόμενο έτος και θα υπερβεί το 4% το 2010, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ουσιαστικά μηδενικός, μόλις στο στο 0,2%, σύμφωνα με τις έκτακτες προβλέψεις της Κομισ

Αποκάλυψη τώρα για την οικονομία

Οι πληροφορίες που μετέδωσε την Παρασκευή το βράδυ το protothema.gr για τις εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και το 2009, για τρίτο συνεχόμενο έτος και θα υπερβεί το 4% το 2010, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ουσιαστικά μηδενικός, μόλις στο στο 0,2%, σύμφωνα με τις έκτακτες προβλέψεις της Κομισιόν .

Η θα ανακάμψει  οριακά σε 0,7% το 2010, ενώ σε 11 από τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης και σε 18 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα σημειωθούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι το 2009 θετική, στο 0,2% (έναντι -1,9 στην ευρωζώνη και -1,8% στους «27») και το 2010 θα είναι στο 0,7% έναντι 0,4% στην ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 3,4% του ΑΕΠ το 2008,ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 3,7% φέτος και στο 4,2% το 2010. Το 2007 το έλλειμμα είχε ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ και εφόσον μία χώρα ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα έτη, μπαίνει αυτόματα στη διαδικασία της κοινοτικής επιτήρησης.

Δεν αποκλείεται πάντως η Κομισιόν να εισηγηθεί μία πιο ευέλικτη διαδικασία, αντί της επιτήρησης που γνωρίζουμε, καθώς αρκετές χώρες αντιεμτωπίζουν ανάλογα προβλήματα, λόγω των προσπαθειών που γίνονται να αντιμετωπισθεί η ύφεση.

Στην ευρωζώνη έλλειμμα στα όρια ή πάνω από το 3% θα έχουν εκτός από την Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94% το 2008 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 96,2% το 2009 και στο 98,4% το 2010.

Υψηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα εμφανίζει η Ιταλία με 105,7% για το 2008, ενώ οι προβλέψεις για το 2009 είναι 109,3% και για το 2010 110,3%.

Οι πλέον ανησυχητικές, όμως, εκτιμήσεις ίσως να σχετίζονται με την ανεργία, καθώς, η Επιτροπή εκτιμά ότι ήταν στο 8,3% το 2008 και ότι θα αυξηθεί στο 9% το 2009 και στο 9,4% το 2010.

Κλείσιμο

Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,2% το 2008 θα μειωθεί στο 2,5% το 2009 και θα αυξηθεί στο 2,7% το 2010

Σκληρές εξετάσεις σε τρία ταμπλό

Με βάση τα παραπάνω, τις πιο σκληρές εξετάσεις δίνει σε τρία μέτωπα η ελληνική οικονομία τη Δευτέρα και το αποτέλεσμά της θα αποκαλύψει σε σημαντικό βαθμό εάν η χώρα μας διατηρεί την εμπιστοσύνη των ξένων και βάσιμες ελπίδες για έξοδο από την κρίση, ή όχι. Επειδή όμως «μιας αρνητικής αξιολόγησης μύρια κακά έπονται», ίσως το «σενάριο» για την ελληνική Οικονομία αποδειχτεί εξίσου ζοφερό με εκείνο της ταινίας «Αποκάλυψη τώρα».

Μετά την «ανώμαλη προσγείωση» από την S&P και το «χαστούκι» της δραματικής αύξησης της «ψαλίδας» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου καλείται σήμερα:

·        Να αντιμετωπίσει «πρόσωπο με πρόσωπο» τον Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια που θα παρουσιάσει τις έκτακτες προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και οι οποίες αναμένεται να θέτουν τη χώρα μας στον προθάλαμο της επιτήρησης, διαπιστώνοντας για την Ελλάδα υπέρβαση του ορίου στα ελλείμματα (3,5% την τριετία 2007-2009) και προβλέποντας υποδεκαπλάσιο ρυθμός Ανάπτυξης (0,2% του ΑΕΠ αντί 2% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) και, συνακόλουθα, εκτίναξη της ανεργίας σε διψήφια νούμερα!

·        Να αναζητήσει ερείσματα μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων μας κατά την «παρθενική» του συμμετοχή στα συμβούλια ECOFIN και Eurogroup που συνεδριάζουν τη Δευτέρα και Τρίτη για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα. Αν και δεν διαθέτει «φίλους από τα παλιά», εκτιμάται ότι οι περισσότερες περιφερειακές –και όχι μόνο- χώρες της Eυρωζώνης θα βρεθούν σε ανάλογη θέση με τη χώρα μας ως προς την υπέρβαση των ελλειμμάτων και θα διαμορφώσουν έναν ιδιότυπο συσχετισμό δυνάμεων που μπορεί να ανακόψει ή να μετριάσει τις διαθέσεις της Κομισιόν για τη διαδικασία της επιτήρησης.

·        Να βγει (μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) στην αγορά των ομολόγων προσπαθώντας να αντλήσει έως 5 δισ. ευρώ μέσω των 5ετών ομολόγων.

Ειδικά η τελευταία αυτή πρόκληση θεωρείται ίσως και η κρισιμότερη, γεγονός που ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει τη συνδρομή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών οίκων –του εξωτερικού αλλά και ελληνικών- για να αντιμετωπίσει την αντίξοη κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» εδώ και μέρες με τις αγορές, καθώς είναι πολλές οι χώρες που απευθύνονται με απανωτές εκδόσεις ομολόγων στην διεθνή κεφαλαιαγορά για να αντλήσουν ρευστότητα.

Η έκδοση των 5ετών ομολόγων όμως ίσως αποδειχτεί στην παρούσα συγκυρία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επιλογή στην σκακιέρα των εντυπώσεων καθώς μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο γίνονταν ζυμώσεις για έκδοση τριετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο protothema.gr,  μετά τη διαρροή των προθέσεων της S&P να υποβαθμίσει την χώρα μας, το οικονομικό επιτελείο εγκατέλειψε προς στιγμήν τις σκέψεις για έκδοση τριετούς ομολόγου που θα προσφερόταν, ως επένδυση χαμηλότερου ρίσκου, για άντληση μεγαλύτερης ρευστότητας με μικρότερο κόστος. Και τούτο διότι οι αγορές θα το εκλάμβαναν σαν μήνυμα «αδυναμίας και έλλειψης αυτοπεποίθησης»  της χώρας μας, επιτείνοντας την κατρακύλα της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Αφότου όμως συντελέστηκε και επισήμως η υποβάθμιση, την περασμένη Πέμπτη, η σκέψη για τριετή ομόλογα επανήλθε ως πιο ασφαλής κίνηση που δεν θα εξέθετε ιδιαίτερα τη χώρα μας, μετά από τα τετελεσμένα.

Παρόλα αυτά επικράτησε τελικώς, όπως όλα δείχνουν, η άποψη να φανεί η Ελλάδα πιο «σκληρός παίκτης», στα χνάρια της Γερμανίας και της κυρίας Μέρκελ που δεν δέχτηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις των κερδοσκόπων και να ανεβάσουν τα επιτόκια, προτιμώντας ακόμα και να μην καλυφθεί η έκδοση.

Για την Ελλάδα πάντως, όπου οι πιέσεις από το δημόσιο χρέος είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες, το ρίσκο από μια αποτυχία στην κάλυψη της μιας έκδοσης πενταετούς ομολόγου –και για μόλις 5 δισ. ευρώ από τα 50 ή και παραπάνω που θα χρειαστεί να αναζητήσει φέτος- είναι να χρειαστεί να επανέλθει με ακόμα υψηλότερα yield την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει να δανειστεί.

Και αν τότε έχει μικρότερα ακόμη περιθώρια ελιγμών, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να «κυνηγά» τα επιτόκια και οι αγορές να της στρέφουν την πλάτη, με οδυνηρότατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης