«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, αν θέλετε νέα βοήθεια» διαμηνύει το Βερολίνο

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, αν θέλετε νέα βοήθεια» διαμηνύει το Βερολίνο

Το πακέτο μέτρων των 11,8 δισ.ευρώ συζήτησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του - Την συνδρομή του Βερολίνου για να μπει τέλος στην ύφεση ζήτησε η ελληνική πλευρά - Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε και άτυπη κουβέντα για την επιμήκυνση

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας, αν θέλετε νέα βοήθεια» διαμηνύει το Βερολίνο

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι οποίες διήρκησαν περίπου δύο ώρες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Γερμανός ομόλογός του ζήτησε από την Αθήνα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, έγινε και μια άτυπη κουβέντα για την επιμήκυνση.

Κλείσιμο

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται πως «το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της». «Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε αυτό για άλλη μια φορά στον ομόλογό του» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το γερμανικό υπουργείο επαναλαμβάνει πως η έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και πως στη βάση αυτής της έκθεσης θα αποφασιστεί η χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στη χώρα.

Κατά πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός συζήτησε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το πακέτο μέτρων των 11,8 δισ.ευρώ που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα ώστε να παρουσιαστεί στα στελέχη της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα την Παρασκευή.
 
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη συνδρομή του Βερολίνου στην προσπάθεια να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να σταματήσουν η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ. Είναι προφανές ότι η πτωτική πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μπορεί να αναστραφεί μόνο εφ' όσον τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.
 
Πριν την συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλίες και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.  
 
Σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ο κ. Βέστερβελε προειδοποίησε τους Γερμανούς πολιτικούς που συνεχώς επικρίνουν την Ελλάδα ότι «η συζήτηση με πολύ δυσάρεστες τοποθετήσεις δεν μένει στη Γερμανία, αλλά περνάει τα σύνορά μας».
 
Κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, «το ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά είναι και θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια κρίση χρέους η οποία εξελίχθηκε σε κρίση εμπιστοσύνης. Η πολιτική μας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και του προσανατολισμού στην ανάπτυξη, δίνει τις σωστές απαντήσεις. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην βλάπτουμε, με δηλώσεις που υποκινούνται από κομματική τακτική, το κύρος μας στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης