Χ. Φίσερ: «Η Ευρώπη δεν είναι τόπος διερχομένων»

Χ. Φίσερ: «Η Ευρώπη δεν είναι τόπος διερχομένων»

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προξενούσε εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, προειδοποιεί ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Χ. Φίσερ

Χ. Φίσερ: «Η Ευρώπη δεν είναι τόπος διερχομένων»
Έντονη προειδοποίηση πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προξενούσε, σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, απευθύνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), εκφράζοντας συγχρόνως επιφυλάξεις ως προς την πρόσφατη πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για δημιουργία μηχανισμού αποπομπής «απείθαρχων» χωρών από την ευρωζώνη.

Για να απαντηθεί το ερώτημα, αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της Τρόικας, σημειώνει ο κ. Φίσερ στη συνέντευξή του.

Όπως τονίζει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να εκλαμβάνεται ως «τόπος διερχομένων», όπου κάποιος «εισέρχεται και κατόπιν εξέρχεται», κάτι που θα ήταν, κατά την άποψή του, «πολύ προβληματικό».

Κλείσιμο
Προσθέτει δε, πως η φιλοσοφία της ΕΕ έγκειται στο ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης θεωρείται μη αναστρέψιμη και αυτός είναι ο λόγος που στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν προβλέπεται μια δυνατότητα αποκλεισμού μελών.

Για τον ίδιο, η σταθερότητα συνιστά καθοριστικό παράγοντα και μια δυνατότητα αποκλεισμού (ΣΣ όπως την προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Σπίντελεγκερ) θα μπορούσε να αποτελέσει «αρνητικό μήνυμα», ότι δηλαδή, η ΕΕ δεν έχει σχεδιαστεί για να έχει διάρκεια, αλλά για να δίνει τη δυνατότητα «εισόδου-εξόδου» έπειτα από κάθε κυβερνητική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του - συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είχε κάνει, την περασμένη Πέμπτη, διευκρινήσεις πως με την πρόσφατη πρότασή του δεν εννοούσε αποκλεισμό της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά τη μελλοντική θέσπιση νέων κανόνων στη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Ωστόσο ο ίδιος, επανέρχεται εμμέσως στο θέμα και με δηλώσεις του σήμερα, Κυριακή, στην ευρείας κυκλοφορίας, αυστριακή, λαϊκίστικη εφημερίδα «Έστεραιχ», ζητά σκληρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα, απορρίπτοντας μια παράταση του χρόνου υλοποίησης των συμφωνηθέντων, στάση που εκτιμάται ότι συνδέεται με πολιτικές σκοπιμότητες και την αύξηση, στην Αυστρία, του ποσοστού των ευρωσκεπτικιστών και της Ακροδεξιάς, η οποία ζητά μόνιμα την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, τις διευκρινίσεις πως δεν εννοούσε την Ελλάδα, ο κ. Σπίντελεγκερ, έκανε μιλώντας στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αλπμπαχ», έπειτα από σχετική παρέμβαση της Ελληνίδας πρώην υπουργού και πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία συμμετείχε και παρουσίασε εισήγησή της στο διεθνές αυτό συμπόσιο, το οποίο ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στο ορεινό θέρετρο Αλπμπαχ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης