«Καρτέλ» στην πτηνοτροφία ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Καρτέλ» στην πτηνοτροφία ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στο «κόκκινο» οι έλεγχοι το τελευταίο δίμηνο, καθώς μετά τη ΔΕΠΑ ακολούθησε και η νέα αυτή υπόθεση.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν με νέες κυρώσεις
«Καρτέλ» στην πτηνοτροφία ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Φωτιά» έχει πάρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία, υπό το πρίσμα της διαρκούς πίεσης των Ελλήνων πολιτών, επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις στην αγορά και σε όσους επιδιώκουν πρακτικές που στρεβλώνουν τη λειτουργία της.

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ημέρες μετά την υπόθεση της ΔΕΠΑ και μέσα στο μήνα δίχως "ειδήσεις" κατά τον Ουμπέρτο Έκο, τον Αύγουστο, η ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα στην εγχώρια αγορά της πτηνοτροφίας.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) έπειτα από εντολή του κ. Δημήτρη Κυριτσάκη θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση σύστασης καρτέλ από επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας.       

Κλείσιμο
Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιρειών του κλάδου.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, από την εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους (ήτοι του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους.

Η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη, η οποία, σύμφωνα με την εισήγηση, διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010), υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου (εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Σύνδεσμος της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης