Φυσικό αέριο : Τα βρήκαν για τους παρατηρητές – «Κανένα πρόβλημα η Ελλάδα», λέει ο Χατζηδάκης

Φυσικό αέριο : Τα βρήκαν για τους παρατηρητές – «Κανένα πρόβλημα η Ελλάδα», λέει ο Χατζηδάκης

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία αλλά και Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών, ώστε να καταστεί εφικτή τις επόμενες ημέρες η επανάληψη της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, που συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο Πρέσβη δήλωσε κατηγορηματικά πωςη Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα επάρκειας με το καύσιμο.

«Μ

Φυσικό αέριο :  Τα βρήκαν για τους παρατηρητές – «Κανένα πρόβλημα η Ελλάδα», λέει ο Χατζηδάκης

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία αλλά και Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών, ώστε να καταστεί εφικτή τις επόμενες ημέρες η επανάληψη της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, που συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο Πρέσβη δήλωσε κατηγορηματικά πωςη Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα επάρκειας με το καύσιμο.

«Μόσχα και ΕΕ συμφώνησαν απολύτως», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της συνομιλίας χθες, Πέμπτη μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τσέχου ομολόγου του Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ.

«Ελπίζω ότι τίποτε δεν θα καθυστερήσει αυτό το σχέδιο, ελπίζω ότι όλος ο κόσμος συμφωνεί με τη σύνθεση της αποστολής», πρόσθεσε.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δεχθεί Ευρωπαίους και Ουκρανούς παρατηρητές με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα δεχτεί Ρώσους παρατηρητές στο έδαφός του, αναφέρει η ρωσική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της. Όπως έγινε γνωστό από κοινοτικές πηγές και η Ουκρανία αποδέχθηκε την έλευση Ρώσων παρατηρητών στο έδαφός της

Οι παρατηρητές θα έχουν ως αποστολή τον έλεγχο της ανεμπόδιστης ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της αποστολής ομάδας παρατηρητών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών αερίου δεν θα διακοπεί, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο

Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από ολονύκτιες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ και με τις ρωσικές και ουκρανικές αρχές να δέχονται από κοινού ευρωπαίους παρατηρητές καθώς και εμπειρογνώμονες από τη γειτονική τους χώρα, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τώρα, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη Αντρέϊ Βντόβιν, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Είχαμε μια συνάντηση με το Ρώσο Πρέσβη για το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου, μετά την ένταση που υπήρξε ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Υπάρχει μια σχετική πρόοδος για το θέμα, παρότι ακόμη δεν έχουμε οριστικό και θετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, μετά τις επαφές οι οποίες υπήρξαν χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, έχει συμφωνηθεί, καταρχήν, η σύσταση μιας επιτροπής ειδικών στα σύνορα των δύο χωρών, Ρωσίας και Ουκρανίας. Θα ελέγχουν το σύστημα της παροχής αερίου έτσι ώστε να αρθούν οι αμφισβητήσεις οι οποίες υπήρχαν μέχρι τώρα. Αλλά απομένουν να ρυθμιστούν θέματα, που, κατά την πλευρά της Ρωσίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σε σχέση με τη Ρωσική συμμετοχή σε αυτή την επιτροπή.

 Ήδη σήμερα ο Τσέχος Πρωθυπουργός, ο κ. Τοπολάνεκ, είναι στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα που παραμένουν. Τη Δευτέρα εμείς στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Ενέργειας , έχουμε Έκτακτο Συμβούλιο στο οποίο θα παραστώ εγώ ο ίδιος προσωπικά, για να συζητήσουμε και το συγκεκριμένο θέμα, αν δεν έχει λυθεί οριστικά μέχρι τότε, αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της Ευρώπης, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, και μας αφορά προφανώς και εμάς ιδιαιτέρως ως χώρα. Θέλω δε να σας πω ότι η Ρωσική πλευρά μας κατέθεσε μια πρόταση, στην Επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να άρει τις διαφορές και να ελέγχει το σύστημα, να συμμετέχουν και Έλληνες ειδικοί. Καταρχήν εμείς δεχόμαστε το αίτημα  με την προϋπόθεση βεβαίως ότι τελικά αυτή η Επιτροπή θα συσταθεί με την έγκριση όλων των μερών».  

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ασφαλής η ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μία ανάλογη κρίση στο μέλλον, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης χαρακτηριστικά ως σημαντικό το ότι «και από την πλευρά της Προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από την πλευρά πολλών ευρωπαϊκών κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχει αναληφθεί η πρωτοβουλία για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Είναι ακόμη σημαντικότερο το ότι φαίνεται να έχουν γίνει βήματα και θα είναι κρίμα, όπως είπα και στον Πρέσβη, τώρα που έχει γίνει αυτή η πρόοδος, να μη γίνουν και τα τελευταία μέτρα της διαδρομής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. 

Για να προσθέσει, χαρακτηριστικά, σε σχέση με την χώρα μας : «Δε φαίνεται να αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα, για να το πω κατηγορηματικά, για να μην υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, και, όπως αντιλαμβάνεστε ήταν η πρώτη μου δουλειά σε αυτό το Υπουργείο, και μέχρι χθες τις 23:30 μιλούσαμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο ακριβώς για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας από πλευράς φυσικού αερίου».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή καταφθάνει στο σταθμό Υγροποιημένου Αερίου της Ρεβυθούσας ειδικό πλοίο με φορτίο αερίου σε υγρή μορφή (LNG), το οποίο θα παρατείνει τα υφιστάμενα αποθέματα των 5 ημερών για 10 επιπλέον ημέρες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης