Σόιμπλε-Γκάιτνερ υπέρ των μεταρρυθμίσεων – Γιούνκερ κατά Βερολίνου

Σόιμπλε-Γκάιτνερ υπέρ των μεταρρυθμίσεων – Γιούνκερ κατά Βερολίνου

Εγκώμια Γερμανών και Αμερικανών για την «προσήλωση» Ιρλανδίας, Πορτογαλίας στο πρόγραμμα προσαρμογής και για τα «σκληρά μέτρα» Ισπανίας και Ιταλίας – Οργή στη Γερμανία για τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «Ευρωζώνης ως υποκατάστημα του Βερολίνου» - Μπαράζ επαφών Μόντι με Ευρωπαίους ηγέτες το επόμενο διάστημα – Οίκος αξιολόγησης «απειλεί» ευθέως με υποβάθμιση την ιταλική οικονομία

Ο Ντε Νίρο θύμα μεγάλης απάτης
Σόιμπλε-Γκάιτνερ υπέρ των μεταρρυθμίσεων – Γιούνκερ κατά Βερολίνου
Κορυφώνονται οι διεργασίες των κορυφαίων παραγόντων της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν ή έστω να μετριάσουν τις αντιδράσεις των αγορών στην αναποτελεσματική πολιτική «τιθάσευσης» της κρίσης.

Την ίδια ώρα όμως οξύνονται και τα πνεύματα και οι αντιπαραθέσεις, πάντα σε κορυφαίο επίπεδο, με τους Γερμανούς να ξιφουλκούν, τόσο κατά του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κατηγόρησε εκ νέου το Βερολίνο για το ρόλο του στην κρίση, όσο και κατά του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που προωθεί νέες παρεμβάσεις της τράπεζες υπέρ των ασθενέστερων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Παράλληλα, στην υπόθεση της «διαχείρισης» της κρίσης, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο
Κλείσιμο
και οι ΗΠΑ, που αγωνιούν για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει μια κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ταξίδεψε τη Δευτέρα μέχρι το μακρινό γερμανικό νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που περνάει εκεί τις διακοπές του! Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κρίση και προέβησαν σε μια κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών και στην προσήλωσή τους προς μια ολοκλήρωση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Εξήραν μάλιστα τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ως προς την εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής τους, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας για να θωρακίσουν τον τραπεζικό τους κλάδο και την οικονομία τους γενικότερα. Για την Ελλάδα καμία αναφορά, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ. Οι δύο υπουργοί, τέλος, τόνισαν πως Γερμανία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την σταθερότητα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια ώρα όμως που Γκάιτνερ και Σόιμπλε προχωρούσαν σε «κατευναστικές» των αγορών δηλώσεις, στη Γερμανία τα πνεύματα οξύνονταν επικίνδυνα!

Αναλαμβάνει δράση ο Μόντι 

Αρχής γενομένης από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Μόντι.

Ο κύριος Μόντι δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να αναλάβει δράση προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την Ισπανία και την Ιταλία και γενικότερα για να θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεών του μάλιστα προγραμματίζει να συναντηθεί, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν, που δημοσίως έχει κριτικάρει αρνητικά μια πιθανή περαιτέρω παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές.

Σε επίπεδο «λεκτικών εντυπώσεων» πάντα, τη Δευτέρα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέορκ Σρέιτερ, έσπευσε να δηλώσει πως «η Γερμανία έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ», αλλά αρκετοί βουλευτές, ακόμα και του κυβερνητικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, τονίζουν πως η πρόθεση Ντράγκι να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά, δεν είναι «αρεστή» στην Γερμανία. Ενώ και ο χερ Σρέιτερ ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγων ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους της ευρωζώνης.

Έκρηξη από τις δηλώσεις Γιούνκερ 

Μπορεί οι κινήσεις Ντράγκι να προκαλούν δυσφορία στο Βερολίνο, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όμως προκάλεσαν έκρηξη!

Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung, δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις "υποθέσεις εργασίας" του επειδή θα είχε "τεράστια αρνητικά επακόλουθα" και επέκρινε όσους επιχειρηματολογούν για το αντίθετο, «φωτογραφίζοντας» τόσο τον Γερμανό Αντικαγκελάριο Ρέσλερ, όσο και πολλούς πολιτικούς της χώρας, λέγοντας ότι "όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης". Κατέληξε δε, διερωτώμενος «για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;»!

Αυτά τα … ερωτήματα προκάλεσαν την οργή πολλών στην Γερμανία, με τον πρόεδρο του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χόρστ Ζεεχόφερ να χαρακτηρίζει «οριακές» τις δηλώσεις Γιούνκερ και τον γενικό γραμματέα του CSU Αλεξάντερ Ντομπρίντ να διερωτάται δημόσια «αν ο κ. Γιούνκερ είναι το σωστό άτομο για το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup»!
Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών με ομολόγους του. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Πέμπτη στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Mαριάνο Ραχόι. Τα σενάρια για την ατζέντα της συνάντησης με τον Ισπανό ομόλογό κάνουν λόγο ακόμα και για μια νέα συμφωνία των δύο ηγετών «για από κοινού κινήσεις καταπολέμησης της κρίσης χρέους»…

Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχθηκε πρόσκληση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, να επισκεφθεί το Βερολίνο στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, Μόντι και Μέρκελ «συμφώνησαν ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατέψουν την ευρωζώνη. Συμφώνησαν επίσης ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης/ 29ης Ιουνίου πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση» ...

Ο κύριος Μόντι πάντως βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα στις 22 Αυγούστου!

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος του οίκου, που σημειωτέον είναι ένας από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αξιολόγηση των εγγυήσεων των κρατικών ομολόγων, η υποβάθμιση είναι πιθανή καθώς «ο κίνδυνος μετάστασης που απορρέει από την κρίση στην Ισπανία και την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, επηρεάζοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της Ιταλίας».

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη θα είναι έως και καταστροφική για την Ιταλία, καθώς μια υποβάθμιση της Ιταλίας στη βαθμίδα "BBB" ή χαμηλότερα, θα αυξήσει το κόστος που καταβάλλουν οι ιταλικές τράπεζες για τη λήψη δανείων από την ΕΚΤ (με την ενεχυρίαση ιταλικών ομολόγων ως εγγυήσεις...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης