Γιούνκερ: Τεράστιες οι επιπτώσεις από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Γιούνκερ: Τεράστιες οι επιπτώσεις από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Είμαστε έτοιμοι για ανάληψη δράσης μαζί με την ΕΚΤ, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ…

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις ενόψει της πανδημίας
Γιούνκερ: Τεράστιες οι επιπτώσεις  από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» μου, τονίζει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα».

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, επισημαίνει πως «η αποβολή της χώρας δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ, αντιθέτως, η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Πάντως ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Ο Γιούνκερ επέκρινε -χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει- όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λέγοντας ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης». «Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση» της εξόδου της Ελλάδας, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους, πρόσθεσε.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει: «Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε το ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία της. Και όταν λέω "εμείς" εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις» των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν παρακολουθώντας τις αγορές κατά τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Σημείωσε πάντως ότι τα ισπανικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Εκτοτε έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για λήψη τολμηρών μέτρων από πλευράς ΕΚΤ σε μία απώτερη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ωστόσο, μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ περί ανάληψης δράσης αλλά και των διαβεβαιώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών ότι θα προστατεύσουν την Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκαν.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική κυβέρνηση τονιζόταν πως η καγκαλάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πως θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατευθεί η Ευρωζώνη και να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ. Μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί η δυνατότητα απευθείας προσφυγής τραπεζών στο μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνεται πλέον το δημόσιο χρέος της χώρας στην οποία εδρεύουν αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα. Είχε αποφασιστεί ακόμη η δυνατότητα παρέμβασης του ίδιου μηχανισμού για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η κ. Μέρκελ κάλεσε το Μάριο Μόντι να επισκεφθεί το Βερολίνο το δεύτερο 15μερο του Αυγούστου.

Ανάλογη κοινή δήλωση είχαν κάνει την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δίνοντας ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στο ευρώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης