LIVE

Κορωνοϊός

Αμφιβάλλει για την Ευρωζώνη η Bank Of America

Αμφιβάλλει για την Ευρωζώνη η Bank Of America

Ποια τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την επίλυση της κρίσης χρέους – Τι προτείνει για δανεισμό τραπεζών από ESM  και για το ευρωομόλογο...Εξαιρετικά φειδωλή ως προς την ικανότητα της ευρωζώνης να ξεπεράσει την κρίση εμφανίζεται η Bank Of America Merrill Lynch. Ο επενδυτικός οργανισμός σε έκθεσή του σημειώνει πως η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές και απαριθμεί τα προβλήματα κα τις λύσεις που οφείλει να λάβει η ευρωζώνη.

Το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίζει ο επενδυτικός οργανισμός είναι η αποτυχία κάθε νέας ευρωπαϊκής συνόδου, είτε πρόκειται για Σύνοδο Κορυφής, είτε για eurogroup, να καθορίσουν τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες με συνέπεια να αυξάνουν την αβεβαιότητα των αγορών για το μέλλον του κοινού νομίσματος ενώ το γεγονός πως η ύφεση καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά από τα αναμενόμενα σε χώρες της περιφέρειας καθώς και το ότι  η οικονομική στήριξη χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας ενισχύουν την αβεβαιότητα των αγορών.

Τα σημεία στα οποία εστιάζει η BoA Merrill Lynch   

•    Το γεγονός πως ο ESM θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή το φθινόπωρο καθώς μόλις οκτώ χώρες το έχουν προς το παρόν επικυρώσει και αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

•    Ο άμεσος δανεισμός των τραπεζών από τον ESM. Ένα θετικό βήμα που θα «σπάσει» το δεσμό ανάμεσα στην τραπεζική κρίση και την κρίση χρέους αν και αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί οριστικά μόνο με την έκδοση ευρωομολόγου.

•    Η παρέμβαση του EFSF / ESM στις αγορές κρατικών ομολόγων δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη ο EFSF μπορεί και παρεμβαίνει στη δευτεροβάθμια αγορά ομολόγων. Ο λόγος που δεν έχει γίνει είναι κυρίως επειδή η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να αποφεύγουν τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο καθώς και το ότι το περιορισμένο εύρος του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας θα φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού. Σύμφωνα με την  BoA Merrill Lynch σε περίπτωση παρέμβασης του EFSF οι επενδυτές θα πωλούσαν μαζικά κρατικά ομόλογα από φόβο πως ο μηχανισμός θα στέρευε από ρευστό και η κρίση χρέους θα επεκτεινόταν.  

•    Δεν φαίνεται να οδηγείται η ευρωζώνη προς μια στενότερη Ένωση προς το παρόν. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ έχουν υποβάλει πρόταση για βαθύτερη ολοκλήρωση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η πρόταση προβλέπει ενοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα καθώς και στενότερη συνεργασία σε θέματα προϋπολογισμού και οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο αυτή η πρόταση βρίσκει απέναντι τις χώρες του σκληρού πυρήνα κι της περιφέρειας. Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία βλέπουν την στενότερη ενοποίηση ως το τέλος ενός δρόμου μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη καθώς και αυστηρές ρήτρες πως θα πρόκειται για περαιτέρω εκχώρηση εθνικής οικονομικής πολιτικής. Οι χώρες της περιφέρειας και ως ένα βαθμό και η Γαλλία ζητούν τη λήψη μέτρων τώρα για την επίλυση της κρίσης χωρίς όμως να δώσουν μεγαλύτερο μέρος της ανεξαρτησίας τους σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Οι ιδανικές λύσεις

Οι ιδανικές λύσεις θα ήταν πρώτα να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές πως καμία χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Έπειτα απαιτείται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής καθώς και ένα πιο αδύναμο ευρώ. Περισσότερη ενοποίηση. Ευρωομόλογο, τραπεζική ένωση, απώλεια εθνικής κυριαρχίας ως προς την οικονομική πολιτική και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Τι περιμένουμε στην πράξη


Τραπεζική ενοποίηση μεσοπρόθεσμα και ευρωομόλογο κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η έκθεση της BoA Merrill Lynch αναφέρει τέλος πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει σε στενότερη ενοποίηση ή σε καθόλου ενοποίηση. «Η Ευρωζώνη μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτήν την κρίση. Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης ως σύνολο είναι μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ κα της Μεγάλης Βρετανίας….συνεπώς αν η ευρωζώνη ήταν μια αληθινή Οικονομική Ένωση θα είχε λιγότερα προβλήματα χρέους από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης