Αρχίζει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Αρχίζει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έχει αποκλείσει ήδη οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στο βασικό μισθό

O ΠΑΟ κοιτάζει τον Ταυλαρίδη
Αρχίζει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό
Κοινό μέτωπο για αύξηση του κατωτάτου μισθού στα 700 έως 740 ευρώ και επαναφορά της μετενέργειας θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν οι κοινωνικοί εταίροι με στόχο να ακυρώσουν τις μισθολογικές μειώσεις 22% και 32% και να διατηρήσουν τον ισχυρό τους ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας υπογράφοντας συμβάσεις, ρόλος  που αναμένεται να συρρικνωθεί  αν υλοποιηθεί η μνημονιακή μας υποχρέωση το ύψο  του κατωτάτου μισθού να καθορίζεται από το κράτο .

Την Τρίτη το μεσημέρι έχει οριστεί η πρεμιέρα του διαλόγου ΓΣΕΕ - εργοδοτών, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και ο υπουργός Εργασίας. 

Πάντως η ΓΣΕΕ κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα του διαλόγου ενθυμούμενη ότι η προηγούμενη συμφωνία με τους εργοδότες, που έγινε υπό την πίεση Παπαδήμου, βρέθηκε στο καλάθι των αχρήστων. Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει αυτή η συμφωνία να υπογραφεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ώστε να έχει ακόμα και πιο επίσημο χαρακτήρα.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ΣΕΒ συμφωνεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού αφού το πρόβλημά του ήταν πάντα  το μέσο εργασιακό κόστος σε συγκεκριμένους τομείς. Το θέμα αυτό είχε τεθεί από την πλευρά των βιομηχάνων το Μάιο, όπου μεταξύ άλλων είχε επισημανθεί πως «ευγενείς» συμβάσεις προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση.

Στο μεταξύ, σε δύο κλάδους- τα ξενοδοχεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα- , οι ομοσπονδίες των εργαζομένων έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπέγραψαν κλαδικές συμβάσεις με μειώσεις 15%.

Η  μεγαλύτερη κλαδική σύμβαση  προβλέπει τη μείωση των αποδοχών για 130.000 εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τη  ταυτόχρονη διατήρηση όλων των επιδομάτων, ακόμη και όσων καταργούνται με το Μνημόνιο. Η διάρκεια της σύμβασης είναι από 1/7/2012 έως 31/12/2013.

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα υπήρξε συμφωνία για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων. Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώνονται τουλάχιστον κατά 15%. Για παράδειγμα με δραματικές μειώσεις.. Ετσι, ο νοσηλευτής Β/βάθμιας εκπαίδευσης, που θα προσληφθεί από 1 Ιούλη 2012, θα αμείβεται με 798,75 ευρώ μεικτά, αντί για 996,63 ευρώ, που ίσχυε πριν την υπογραφή της ΣΣΕ.

Αντίστοιχα, ο μισθός του νοσηλευτή Β/βάθμιας εκπαίδευσης, που ήδη εργάζεται και έχει κάτω από 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα μειωθεί από 1/7/2012 στα 843,75 ευρώ (από 996,63 ευρώ).

Καταργούνται τα εξής επιδόματα: Νοσοκομειακό (20% επί του βασικού μισθού), γάμου (10%), χειρουργείου (από 20% πάει στα 15%), οθόνης (6,5%), τροφοκατοικίας (6%), χημειοθεραπείας (10%), επίδομα χώρου (σ.σ. υπογείου - 20,54 ευρώ), το επίδομα τέκνων (5%) θα δίνεται μέχρι 3 παιδιά.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για μία «ενθαρρυντική εξέλιξη» και πρόσθεσε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ οι κοινωνικές συμφωνίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας. Αποτελούν ένα ακόμα βήμα εξόδου από την κρίση».

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως στόχος του υπουργού Εργασίας είναι να υπάρξει μία εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα αφορά και στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας.

Το πρόβλημα της μαύρης εργασίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς από τους ελέγχους προκύπτει πως ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης