Περιθώριο λίγων εβδομάδων μας δίνει η Μέρκελ

Περιθώριο λίγων εβδομάδων μας δίνει η Μέρκελ

Εξαντλείται η υπομονή των Γερμανών με την Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ - Ρέσλερ: Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις

Τραγωδία με θύμα 20χρονη στον Βόλο
Περιθώριο λίγων εβδομάδων μας δίνει η Μέρκελ
Περιθώριο λίγων εβδομάδων είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Rheinische Post, το οποίο κάνει λόγο για μια «καταστροφική εικόνα», όσον αφορά στην έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Η Rheinische Post αναφέρει ότι Γερμανίδα Καγκελάριος είναι πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Η Καγκελάριος δείχνει ότι σιγά σιγά εξαντλείται η υπομονή της με την Ελλάδα», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει 210 από τους 300 περίπου στόχους που είχαν τεθεί, ενώ υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για χρονική παράταση δύο ετών ως «τελείως απαράδεκτη». Ειδικά στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η έκθεση αναφέρει πως η Αθήνα είναι πίσω από τους στόχους με μόλις δύο αποκρατικοποιήσεις χαμηλής αξίας να εφαρμόζονται φέτος.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένει την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Ιουλίου, για να αξιολογήσει τις ακολουθούμενες πολιτικές και τη συμμόρφωση με τους στόχους του Μνημονίου.

Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο δημοσίευμα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Αθήνα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις «περιλαμβάνουν δεσμεύσεις επί της ουσίας και επί του χρόνου». Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ακόμη ότι η τρόικα εξετάζει κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα και πρόσθεσε ότι, όταν θα είναι διαθέσιμη η έκθεση, θα καταστεί δυνατό, επί αυτής της βάσης, να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντως επισήμανε ότι δεν διαθέτει ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και ότι δεν μπορεί να γίνει σχόλιο επί προφορικών υποθέσεων.

Ρέσλερ: Δεν θα γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις

Δεν θα γίνουν «εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ξεκαθαρίοντας ότι υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας για την Ελλάδα, φθάνει στο τέλος της.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιεύμα, ο Ρέσλερ εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα», σημείωσε ο Ρέσλερ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων».

«Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επιδιώξαμε κατ΄ επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».  






Την ίδια ώρα, 61% των Γερμανών δηλώνει κατά της επιμήκυνσης για την εκπλήρωση των στόχων στις υπερχρεωμένες χώρες. (Διαβάστε σχετικά εδώ)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης