Ανησυχία από τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων των «μικρών» τραπεζών

Ανησυχία από τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων των «μικρών» τραπεζών

Τα λεφτά επιστρέφουν στις τράπεζες – Μεταξύ 5,5 και 6 δισ. ευρώ υπολογίζονται από τραπεζικά στελέχη τα κεφάλαια που επανήλθαν στα γκισέ μετά τις τελευταίες εκλογές

Ανησυχία από τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων των «μικρών» τραπεζών
Σε μείζον θέμα για το τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται η συγκέντρωση καταθέσεων με υψηλά επιτόκια- κυρίως από μικρότερες Τράπεζες – ειδικά όταν οι ίδιες τράπεζες έχουν δανειστεί από το Ταμείο Επείγουσας Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας.   
    
Συγκεκριμένα, τα  λεφτά επιστρέφουν καθημερινά στις ελληνικές Τράπεζες, ωστόσο, όπως θα δούμε – παρά την προσπάθεια αποκλιμάκωσης στα επιτόκια από τις λεγόμενες συστημικές Τράπεζες (Eθνική, Alpha Bank, Εurobank, Tράπεζα Πειραιώς) – οι μικρότερες τράπεζες επιμένουν να προσελκύουν καταθέσεις με επιτόκια ως 7% !!
Το νούμερο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, από το Ταμείο Επείγουσας Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν αντληθεί συνολικά 55  δισ. ευρώ – δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αδικίας για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Το πιο παράδοξο δε είναι ότι στην προσφορά επιτοκίων πρωταγωνιστούν και τράπεζες κρατικών συμφερόντων με αποτέλεσμα, στην πράξη οι φορολογούμενοι να πληρώνουν – εμμέσως – μια πολιτική επιτοκίων  οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ζημιές στα τραπεζικά ιδρύματα.
Κλείσιμο

Το όλο θέμα είναι μείζον, ιδιαίτερα, όταν υπάρχει το προηγούμενο της   υπόθεσης  της Proton Bank. H τελευταία,  η οποία διαχωρίστηκε σε καλή και «κακή» τράπεζα, ενισχύθηκε με 230 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα χρήζει νέας ενίσχυσης με άλλα 250 εκατ. ευρώ.     
                     
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της λιανικής  στο Protothema.gr « Δεν μπορεί το Ταμείο επείγουσας ρευστότητας να δανείζει τις τράπεζες- για την ρευστότητα τους-  κι αυτές στην συνέχεια να δίνουν επιτόκια 7% εμφανίζοντας ζημιές. Το φαινόμενο αυτό αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση επιτοκίων έως το φθινόπωρο, με συνέπεια το παραπάνω φαινόμενο να συνεχίζεται.    

Μέχρι 6 δις. ευρώ  έχουν επιστρέψει -  Τι επιτόκια  προσφέρουν
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τμήματα λιανικής των τραπεζών, μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας είχαν επιστρέψει στα τραπεζικά γκισέ, ποσά μεταξύ 5,5 δισ.- 6 δισ. ευρώ. Κι αυτό το ποσό, όπως λένε τραπεζικά στελέχη αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που είχε αναληφθεί μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Κυρίως στις τράπεζες έχουν επιστρέψει μετρητά- από τους τελευταίους που έκαναν αναλήψεις , αλλά όχι τα εμβάσματα που βρίσκονται εδώ και καιρό στο εξωτερικό. Τα επιτόκια που προσφέρουν οι μικρότερες τράπεζες – ακόμη και κρατικού ενδιαφέροντος – ξεκινούν από το 6% και φθάνουν έως το 7% .

Μεταξύ επίσης των τραπεζών  που έχουν ενισχυθεί βρίσκεται και θυγατρική ξένου ομίλου ο οποίος σταμάτησε την χρηματοδότηση της.                                                     
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης