Ποια είναι τα νέα μέτρα των 3 δισ. ευρώ

Ποια είναι τα νέα μέτρα των 3 δισ. ευρώ

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων που πρέπει να αποφασισθεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη της Τρόικας – Τι θα γίνει με ειδικά μισθολόγια, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακευτική δαπάνη και αποκρατικοποιήσεις

Ποια είναι τα νέα μέτρα των 3 δισ. ευρώ
Νέα μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες δηλαδή έως ότου έλθει εκ νέου στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας από την οριστική έκθεση της οποίας θα κριθεί η επόμενη σούπερ δόση του Σεπτεμβρίου,  ύψους 32 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας , οι υπουργοί της ευρωζώνης υπήρξαν ανελαστικοί σε ότι αφορά στην υλοποίηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα, το 2012.

Στο ποσό των 3 δισ. ευρώ μπορεί να συνυπολογισθούν και έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τέλος του έτους. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες μέρος των μέτρων αυτών είναι : 

· Ειδικά μισθολόγια Δικαστικών ,Πανεπιστημιακών ,Γιατρών του ΕΣΥ : Μείωση 12%. Το κονδύλι που μπορεί να εξοικονομηθεί μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 1 δισ ευρώ εάν ενταχθούν και οι στρατιωτικοί. Στην κυβέρνηση ψάχνουν εναλλακτικό ισοδύναμο μέτρο το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί. 

· Συντάξεις: Επιπλέον περικοπές ύψους 300 εκατ ευρώ 

· Ασφαλιστικά Ταμεία. Περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη ύψους 500 εκατ ευρώ 

· Αποκρατικοποιήσεις: Ώριμες ιδιωτικοποιήσεις είναι η Λαϊκά Λαχεία ΑΕ , το IBC και η ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ. Από την πώληση τους μπορούν να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους πάνω από 1 δισ ευρώ. Εάν μάλιστα πουληθεί και το Ελληνικό τότε το ποσό μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο.

Ο Υπουργός των Οικονομικών χθες επεσήμανε ότι: 

«Μας επιτρέπουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, αλλά δεν είναι όλα εύκολα, ούτε αποδεκτά. Η έμφαση που έδωσα ήταν στην ύφεση. Δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα (ανεργία) και έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η συζήτηση τίθεται σε πολύ δύσκολη φάση. Δεν έθεσα επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά τους προϊδέασα, όταν θα έχουμε θετική αξιολόγηση από την Τρόικα, ότι θα το θέσουμε. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση. Μας καταλαβαίνουν, αλλά δεν δεσμεύτηκε κανένας ότι θα το δεχτούν. Εμείς θα το θέσουμε πάντως. Δύο χρόνια θα ζητήσουμε. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το πως θα καλυφθεί η ικανοποίηση των αναγκών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπήρξε δέσμευση ότι θα καλυφθούν. Η πρώτη μέριμνά μου είναι να εξασφαλίσουμε ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Το θέμα είναι και οι επιπτώσεις της επιμήκυνσης. Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. «Θα δώσουμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα αυτά με δόσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012. Όσα μέτρα προβλέπονται για το 2012, είναι προγενέστερες δράσεις. Όσα προβλέπονται για το δεύτερο εξάμηνο, ή ισοδύναμα. Χρειαζόμαστε 3,5 δισ. τώρα. Οριακά κάτω από το 7% η ύφεση το 2012. Για το 2012 είναι απόλυτοι. Να πιάσουμε τον απόλυτο αριθμό του ελλείμματος, όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. 

Χαρακτηριστικά, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης