Ερχεται ο «ΟΠΕΚ» του φυσικού αερίου
Μια κρίσιμη συνάντηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας ξεκινάει σε λίγες ώρες στη Μόσχα. Εκεί όπου συναντώνται οι χώρες που παράγουν – και εξάγουν – σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου με στόχο έναν και μοναδικό: την σύσταση ενός κοινού οργάνου, ενός οργανισμού που θα συντονίζει τη δράση, τα συμφέροντα και τη θέση αυτών των χωρών ακριβώς όπως κάνει εδώ και δεκαετίες ο ΟΠΕΚ για
Μια κρίσιμη συνάντηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας ξεκινάει σε λίγες ώρες στη Μόσχα. Εκεί όπου συναντώνται οι χώρες που παράγουν – και εξάγουν – σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου με στόχο έναν και μοναδικό: την σύσταση ενός κοινού οργάνου, ενός οργανισμού που θα συντονίζει τη δράση, τα συμφέροντα και τη θέση αυτών των χωρών ακριβώς όπως κάνει εδώ και δεκαετίες ο ΟΠΕΚ για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες!
Η πρωτοβουλία για αυτή την προσπάθεια ανήκει πρωτίστως στη Ρωσία. Μια χώρα που ας σημειωθεί δεν μετέχει στον ΟΠΕΚ καίτοι παράγει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας προσφοράς μαύρου χρυσού. Διαθέτει όμως – ή ελέγχει με διάφορους τρόπους – πολύ σημαντικότερα αποθέματα φυσικού αερίου και δεν έκρυψε, ιδίως τα τελευταία χρόνια, την πρόθεσή της να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Προσθέστε εδώ και την εξαιρετικά χαλαρή οργάνωση που παρουσιάζουν μερικές από τις πιο σημαντικές παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, συν τα εγγενή προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές από αυτές και ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για τους Ρώσους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες.
Έτσι, μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις και με την στήριξη του – περιορισμένης εμβέλειας είναι η αλήθεια – υπάρχοντος οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν από το 2001 οι χώρες – παραγωγοί αερίου, του Gas Exporting Countries Forum, φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τις τελικές συζητήσεις για την δημιουργία του «ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου».
Στην συνάντηση στη Μόσχα θα πάρουν μέρος τουλάχιστον 12 χώρες με τις κυριότερες να είναι – πέρα από τη Ρωσία – το Ιράν, το Κατάρ, η Βενεζουέλα και η Αλγερία. Ρωσία, Ιράν και Κατάρ πάντως ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία στον υπό σύσταση Οργανισμό, έχοντας ως βασικό τους επιχείρημα ότι αποτελούν και τον κορμό του, αφού σωρευτικά τα διαθέσιμά τους αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής!
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση είναι το πρώτο βήμα για μια νέα, δραστική αλλαγή στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, όπως εξάλλου δήλωσε και ο οικοδεσπότης αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Igor Sechin. Ο οποίος τόνισε ότι ακόμα κι αν δεν καταλήξει η συγκεκριμένη συνάντηση σε τελικά συμπεράσματα, εκείνο στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι εκπρόσωποι Ρωσίας, Ιράν και Κατάρ είναι πως θα συστήσουν ένα άτυπο διευθυντήριο, μια gas troika, που θα συνεδριάζει περιστασιακά ώστε να ελέγχει – κατά το δυνατόν – τις εξελίξεις στην αγορά και να προσπαθεί να δίνει έναν κοινό τόνο, μια κοινή γραμμή στις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr