SOS για 78 δισ. δολάρια από τους Ρώσους κροίσους!
Ποιος θα το περίμενε! Οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι νεόκοποι Κροίσοι που βρέθηκαν με κολοσσιαίες περιουσίες κυριολεκτικά εν μια νυκτί, συνήθως με αδιαφανείς και ταχύτατες διαδικασίες, απευθύνουν έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προκειμένου να επιβιώσουν (!) από την τρέχουσα οικονομική κρίση ...
Οι ίδιοι άνθρωποι που στην πλειονότητά τους είχαν έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο, ιδίως όταν τ
Ποιος θα το περίμενε! Οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι νεόκοποι Κροίσοι που βρέθηκαν με κολοσσιαίες περιουσίες κυριολεκτικά εν μια νυκτί, συνήθως με αδιαφανείς και ταχύτατες διαδικασίες, απευθύνουν έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προκειμένου να επιβιώσουν (!) από την τρέχουσα οικονομική κρίση ...
Οι ίδιοι άνθρωποι που στην πλειονότητά τους είχαν έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο, ιδίως όταν τύποις επικεφαλής του (γιατί ουσιαστικά ουδέποτε άλλαξε κάτι!) ήταν ο νυν πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, τώρα προστρέχουν στην κρατική αγκάλη και στον κρατικό κορβανά προκειμένου να περισώσουν τις εταιρίες τους. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον ... Πούτιν να αυξήσει την κρατική επιρροή, σωστότερα να επιβάλλει τον πλήρη έλεγχό του, σχεδόν στο σύνολο των σημαντικότερων ρωσικών εταιριών!
Οι Ρώσοι ολιγάρχες ζητάνε ούτε λίγο, ούτε πολύ σχεδόν 78 δισ. δολάρια από το Κρεμλίνο. Και δεν είναι ένας ή δύο, αλλά πάνω από 100 εκ των σημαντικότερων Ρώσων επιχειρηματιών αυτοί που ζήτησαν την άμεση εκταμίευση κονδυλίων από τα κρατικά ταμεία με την μορφή δανείων προς τις επιχειρήσεις τους.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις – οι πλέον αναγνωρισμένες ρωσικές – χρωστάνε πάνω από 110 δις δολάρια σε τρίτους (πρωτίστως δυτικούς) πιστωτές, τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα καθίστανται ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2009. Το ποσό είναι ιλιγγιώδες, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως αυτά τα 110 δις δολάρια είναι σχεδόν τα διπλά από το συνολικό εξωτερικό χρέος των τριών πλέον αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, δηλαδή της Ινδίας, της Κίνας και της Βραζιλίας!
Ο λόγος που την «πάτησαν» έτσι οι Ρώσοι επιχειρηματίες είναι απλός: τα προηγούμενα 3 με 5 χρόνια τριπλασίασαν το δανεισμό των επιχειρήσεών τους, ποντάροντας στη συνεχή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και των εξαγωγών τους. Μετά ήρθε η κρίση, η κατρακύλα στο ρούβλι και η κατάρρευση των διεθνών αγορών Παραγώγων όπου είχαν ποντάρει πραγματικά τεράστια ποσά!
Τώρα, η λύση που ουσιαστικά προτείνουν στο Κρεμλίνο είναι η χορήγηση έκτακτων δανείων με αντάλλαγμα μετοχές των εταιριών τους.
Μεταξύ αυτών που ουσιαστικά παραδέχονται πως βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση περιλαμβάνονται ονόματα που εντυπωσιάζουν: από τον διάσημο Roman Abramovich μέχρι τον Oleg Deripaska και από τον Dmitry Pumpyansky – ιδιοκτήτη της OAO TMK, της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής αγωγών μεταφοράς αερίου και πετρελαίου, μέχρι τους Alexei Mordashov της χαλυβουργίας Severstal και τον Vladimir Yevtushenkov της Sistema.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα χρέη των περί ων ο λόγος εταιριών είναι τόσο υψηλά και η ανάγκη τους για άμεση δανειοδότηση τόσο αυξημένη, ώστε οι αναλυτές να προβλέπουν πως οι νυν ιδιοκτήτες τους οσονούπω θα χάσουν κάθε έλεγχο των εταιριών τους.
Και δίνουν το παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Alexander Lebedev, ο οποίος αναγκάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου να εκποιήσει το ποσοστό του (29%) στον ρωσικό αερομεταφορέα Aeroflot όταν η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank απαίτησε την άμεση αποπληρωμή δανείων που του είχε χορηγήσει. Το ποσοστό του κυρίου Lebedev κατέληξε στον έλεγχο της ρωσικής κρατικής τράπεζας ZAO National Reserve Corp..
Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι πως όταν παρέλθει και αυτή η κρίση ο ... χάρτης της ρωσικής οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής θα έχει αλλάξει δραματικά!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr